USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«На зоні краще годують»: батьки масово скаржаться на харчування дітей у школах. Фото

10 Вересня 2021 17:09
З 1 вересня розпочався новий навчальний рік у школах України з новими правилами харчування для дітей. Батьки відзначають, що хоч харчування стало дорожче, але не краще.

Про це свідчать повідомлення батьків у Facebook-групі «Батьки SOS», передає УНІАН.

Однією з перших звернула увагу на високі ціни на їжу в школах депутат Полтавської міської ради Вікторія Лоза.

«На перший погляд, все пристойно. Розпитала дітей, батьків, вони кажуть, що якість їх, в принципі, задовольняє: «Їсти можна». Звичайна їжа. Але варто звернути увагу на ціни, і мила картинка в одну мить безслідно зникає», – йдеться в повідомленні у соцмережі.

Вона зазначила, що тільки обід коштує 35 гривень.

«Яйце. Його вартість в меню – 4 гривні 50 копійок. В «АТБ» десяток яєць в середньому коштує 28-30 гривень, найдорожчі, для гурманів і естетів – по 37 гривень. Тобто вартість одного – всього 3 гривні. З якого такого осіннього туману взялися ще 1 гривня 50 копійок? Навар на рівному місці! Крупа пшенична. Кілограм вони купують за 14 гривень. А вартість кілограма звареної з цієї крупи каші – 42 гривні 40 копійок. Огірок. Вартість 100 грамів у меню – 3 гривні 32 копійки. В «АТБ» стільки ж коштуватиме 1 гривню 95 копійок. Груша. За 100 грамів – 5 гривень 25 копійок. В «АТБ» – 4 гривні 39 копійок. Сік 180 грамів – 7 гривень 24 копійки. Якщо взяти «Садочок» в магазині, то виходить 3 гривні 62 копійки за цей же обсяг!» – обурилася депутатка.
Також вона надала фото сніданків та обідів. На знімках видно салат з капусти, варене яйце, половинка груші, шматочок підгорілої запіканки та какао на молоці. Їжа виглядає не просто не апетитно, але і трохи лячно.
На інших фото видно, що на сніданок давали дітям рисову кашу з куркою, яку в меню назвали пловом, – 17,53 гривні, кілька шматочків помідора та кілька шматочків огірка – 3,66, скибочку хліба – 0,74 гривні, яблуко – 11 гривень і узвар – трохи більше 2 гривень.
На обід меню сильно не змінилося : суп картопляний з бобовими – 6,11 гривні, каша з булгуру – 4,05 гривні, рибні тюфтельки −12,8 гривні за штуку, помідор, скибочка хліба різко подорожчала до 1,73 гривні, яблуко і сік.
В одному з варіантів меню включена котлета з курячого філе вартістю 17,35 гривні, що вкрай обурило користувачів соцмережі.
Це далеко не єдиний випадок. Батьки масово скаржаться в групі, що ситуація з харчуванням в школах ніяк не стала кращою.

Олена Олексюк пише, що безкоштовні сніданки прибрали зовсім, а обіди по 50 гривень.
Марія Стадник зазначила, що в їхній школі ситуація погіршилася. Дітям дають чай і компот без цукру і яблуко, а обіду немає й зовсім. Дітям доводиться брати їжу з дому, щоб перекусити.
Аліна Душко з Сєвєродонецька також скаржиться, що дитина нічого не їсть в школі, тому що їжа не смачна, без солі, одні каші й ті без масла.
«Чай без цукру одне, а манна каша солона – це як? Огидне харчування, діти додому приходять голодні. Сніданки безкоштовні ще, бо початкова школа, обіди по 15 гр. Мені здається, на зоні краще годують», – поскаржилася Катя Глущенко.
На високу вартість скаржиться й Оля Скворцова. З її слів, обід в школі обходиться в 45 гривень, а в дитячому садку ще більше – 65-75 гривень.
А ось Юліанна Нестеренко відзначила дуже маленькі порції в школах. Як повідомила, сирну запіканку подають розміром із сірникову коробку, а ще четверту частину банана в шкірці. Проте відзначає, що хоча б смачно.
Ще гірша ситуація з харчуванням дітей-пільговиків. За словами Мар’яни Лещак, порції дуже маленькі.
На першому фото видно скибочку хліба, приблизно ложка огіркового салату і дві «котлети» в соусі.
На другому фото видно скибочку хліба, трохи рису, котлета і трохи салату з капусти.
При цьому ціни в меню не завжди найнижчі. Тут є і млинці за 26 гривень, і битки за 20 гривень.
Крім того, Людмила Савчук оприлюднила фото обіду для дитини-пільговика у Кам’янському в ліцеї № 1. На тарілці самотньо лежить млинець, або щось на нього схоже, та стакан чи то морсу, чи то соку – це більше нагадує легкий полуденок, ніж обід.
Водночас не у всіх школах погана ситуація з арчуванням дітей. Анна Рожок опублікувала фото з їдальні школи № 332 в Києві. На тарілках видно картопляне пюре, котлету, шматок огірка, кашу, салат та невеликий шматок запіканки, а також два види хліба. У чашках, мабуть, компот, сік або чай.
Реформа харчування в школах України

Через масові скарги на їжу в шкільних їдальнях, а в деяких випадках і масові отруєння, в Україні вирішили змінити підхід до харчування дітей. Проект запустили ще в серпні минулого року. Меню розробив відомий український кухар Євген Клопотенко, а курує проект перша леді Олена Зеленська.

З вересня поточного року в школах ввели нове меню. Воно складається зі 160 страв, які будуть використовуватися в залежності від кратності харчування для кожного навчального закладу. Передбачається, що раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

Основна мета – зробити їжу в українських школах кориснішою, смачнішою і різноманітнішою. Загалом реформа передбачає «модернізацію» складу шкільного меню, рецептури приготування, а також форми організації харчування учнів.

Згідно з новим санітарним регламентом, раціон в школах повинен бути різноманітним і обов’язково включати зернові, картоплю, фрукти, овочі, молоко, молочні продукти, м’ясо, рибу, яйця, горіхи, бобові, а також жири. При цьому повинні бути виключені сосиски, ковбаси, продукти із зайвим вмістом солі, цукру і трансжирів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Вася Показати IP 10 Вересня 2021 20:57
Ну є в Полтаві якась тупа курка, яка невідомо як депутаткинею пролізла, але мізками до цього часу не обжилась. Порівнювати ціну на сире яйце в АТБ і варене яйце в столовці - це ж якою ідіоткинею потрібно бути. Чи те прибацане думає, що всі поголовно поварихи, прибиральниці, посудомийниці в школах згодні працювати без зарплати? Чи вона може думає, що газ (електроенергія), на яких в шкільних столових готують, - безкоштовні? Чи може туди не потрібно купувати обладнання, посуд, інвентар? Чи ця дурепа може згодна, замість молоти язиком в соцмережах, взяти цю всю роботу і затрати на себе, показати приклад? А взагалі - підкиньте їй тему для чергового "депутатського розслідування". Хай порахує в АТБ вартість меленої кави на порцію (12 грам), вартість 50 мл води, і йде по всіх без винятку кав'ярнях репетувати "Жуть, караул, бариги знахабніли".
Петро Показати IP 10 Вересня 2021 21:32
Що значить на зоні краще годують? Батьки сиділи на параші?
45 Показати IP 11 Вересня 2021 13:18
Як годують на зонах,невідомо. Однак, про дотримання прав зеків дбає Європа і всі створені нею громадські організації. А вот про те, щоб дбати про дотримання прав людей на достатній життєвий рівень, нормальні зарплати і пенсії, рівень соціального і медичного забезпечення, Європа не думає. Але напевно вже хватить перекидати на державу забезпечення дітей харчуванням в школах,для цього є їхні батьки. Невже забули ,що то пережитки совдепівщини
Самий головний Показати IP 12 Вересня 2021 06:54
Все краще - дітям! Нарик Зе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus