USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

На звання найстаршої людини планети претендує 117-річна українка

19 Вересня 2017 08:15
Жителька Чернігівщини Христина Нагорна претендує на звання найстаршого жителя планети. Наразі на цьому віковому п'єдесталі японка Набі Таджима, якій 117 років і 45 днів, йдеться в сюжеті ТСН.

Але Христина Нагорна старша за японку на місяць – вона народилася 1 червня 1900 року. Жінка пережила чотирьох своїх чоловіків, а також дітей та онуків. Старенька не вміє ні читати, ані писати.

Бабуся вже стала національною рекордсменкою, але не радіє тому, бо зізнається: довге життя прирекло її на самотність. «Нема ні мужчин моїх років, нема ні баб моїх років, нема ніяких. Нема ні дочки, нема ні внучки. Онучкиної дочки – і тієї нема. Усі поховались», - каже довгожителька.

1 липня вона відсвяткувала своє 117-річчя. Як переповідала сама довгожителька, народилася вона на косовиці, пише Вісник+К. Мати Христини Аврамівни померла, коли дівчинці було 5 років, отож виросла вона з батьком та мачухою. До школи Христю не віддавали, отож вона так і не навчилася читати і писати. Все життя Нагорна живе у Жадовому. Бабця Христина свого часу була відома по всій Чернігівщині, адже знімала переляк, лікувала болячки, ворожила на картах. У 100 років тримала корову, а в 110 ще порала город, розводила кролів та птицю.

За своє довге життя жінка чотири рази виходила заміж, однак свого прізвища не міняла. Від першого шлюбу мала доньку, яка померла у 2000 році. Було у довгожительки також четверо онуків та дванадцять правнуків. Деякі з них живуть у Жадовому, але з прабабусею вже не спілкуються.

Про титул найстаршої людини Землі згадали нещодавно після того, як на Ямайці у віці 117 років померла Вайолет Браун. Вона стала останньою, хто був народжений ще у ХІХ столітті.



У березні минулого року тоді ще 116-річну Христину Нагорну занесли до Національної книги рекордів як найстарішу жінку в Україні. А от у світовому рейтингу її немає. Нині ж, після смерті Вайолет Браун з Ямайки, Вікіпедія подає найстарішою жінкою на Землі японку Набі Тайім. Їй теж 117 років, але, насправді, вона молодше від Христини Нагорної на цілий місяць і три дні. Японка народилася 4 серпня 1900 року.

Отож, Христина Аврамівна має всі шанси отримати звання найстарішої жительки планети. Для цього потрібно зібрати і подати усі документи.

Наразі офіційно зафіксований світовий рекорд з довгожительства серед жінок належить француженці Жанні Кальман. Вона померла у 1997 році, коли їй було 122 роки і 164 дні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus