USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

На День української писемності та мови луцьку молодь просять не кидати «кльово» та «тіпа»

7 Листопада 2008 10:18
Для збереження української мови не вистачає щирості та національної гідності. Таку думку висловила луцька письменниця Надія Гуменюк під час літературного вечора у Волинській державній обласній універсальній бібліотеці імені Олени Пчілки, присвяченого Дню української писемності та мови, – повідомляє 7 листопада репортер «Волинських Новин».
 
На святі української мови та писемності із піснями та віршами виступали студенти Луцького педагогічного коледжу, інституту мистецтв Волинського національного університету імені Лесі Українки та студія «Лісова пісня» при Палаці учнівської молоді. Також вони ще раз нагадали про важкий путь української мови та історію виникнення писемності.
 
Письменницю Надію Гуменюк дуже розчулило це свято. Також вона додала, що сьогодні наша мова переживає далеко не найкращий період. «У столиці не завжди можна почути рідну мову, вже і не кажучи про південні регіони», – із сумом зауважила поетеса.
«Не вистачає щирості та національної гідності. Українською розмовляють, щоб заробляти на цьому гроші. Політики згадують про рідну мову для підвищення авторитету серед виборців. А на телебаченні диктори роблять грубі помилки, оскільки розмовляють у повсякденному житті російською», – сказала Надія Гуменюк.
Голова міської організації «Просвіта» Оксана Тичинка вважає, що одним із факторів сучасного пригноблення української мови є вживання нецензурних лайливих слів та молодіжного сленгу. «Шкода, що втрачаємо мову і спілкуємось тією лайкою», – наголосила вона та попрохала присутню молодь «не кидати оті «кльово» та «тіпа», а розмовляти рідною мовою.
По закінченні святкової програми ведучі влаштували естафету. Переможцем став той, хто найбільше назвав авторів озвучених рядків із українських віршів. Знавцеві рідної поезії вручили збірку Надії Гуменюк. Також приємний подарунок для гостей свята організувала Волинська обласна бібліотека – безкоштовний запис на абонемент.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 7 Листопада 2008 11:17
Шановні журналісти, правильно вказуйте прізвища. Наприклад, головою міської організації "Просвіта" є Оксана Кучінко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus