USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Ковельщині реставруватимуть пам’ятки дерев’яної сакральної архітектури

17 Лютого 2009 11:51
У Ковельському районі побували спеціалісти інституту «Укрзахідпроектреставрація», які провели обстеження двох унікальних пам’яток дерев’яної сакральної архітектури  у селах Гішині та Рокитниці. Про це розповів заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Василь Ворон, – 17 лютого повідомляють «Волинські Новини».
Два роки тому у селі Волошки пішла з димом визначна пам’ятка дерев’яної сакральної архітектури, що була пов’зана з родиною Косачів. Непоправна втрата спонукала активніше  досліджувати зазначені пам’ятки на Волині та Поліссі.
Як зазначив доктор історичних наук Василь Слободян, церква у Рокитниці єдина у своєму роді на теренах Волині. У формах цієї пам’ятки відчувається рука спрявжнього архітектора-професіонала. На жаль, її не минули синодальні новації, коли до завершеної форми храму з двома куполами-дзвіницями  добудували у ХІХ столітті окрему дзвіницю.
За інформацією сайту Волинської ОДА, сьогодні вона вже не окраса, а загроза для життя прихожан. На думку спеціалістів, дзвіницю необхідно розібрати. Найрозумніший варіант – спорудження нової дзвіниці осторонь пам’ятки місцевого значення, меншої за розмірами, скромнішої за коштами, що буде під силу нечисленній громаді.
Натомість відродження пам’ятки національного значення у Гішині вимагатиме проведення комплексу дослідницьких та ремонтно-реставраційних робіт.
Подібну проблему спеціалісти інституту уже мали у Зінькові Хмельницької області: після детального дослідження Михайлівського храму вони вирішили розібрати і знову відтворити пам’ятку у первісному вигляді з максимальним збереженням автентичного стану споруди. І успішно реалізували цій проект.
Отож, захоплені оригінальною формою і матеріально-технічною структурою одного з найдавніших храмів нашого краю, львівські фахівці з охорони культурної спадщини готові застосувати подібний підхід у Ковельському районі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus