USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Турійщині справді є замок тамплієрів?

22 Квітня 2009 15:20
Директор Львівської галереї мистецтв, науковець та дослідник Борис Возницький розповів журналістам під час прес-конференції про замок тамплієрів, який, імовірно, роташований у селі Луків Турійського району. Про це 22 квітня інформує репортер «Волинських Новин».
 
Дослідник розповів про своє зацікавлення селом Луків Турійського району. За словами пана Возницького, він поїхав туди, розпитував людей про ймовірний замок і одна жінка розповіла, що за селом є вал.
 
«Там дійсно є вал і є дійсно замок, який згадується в англійських архівах. Це дуже цікаво, оскільки в згадках було записано, що тамплієри були пов’язані з Данилом Галицьким, воювали разом із хрестоносцями», – розповів науковець.
 
«Ми зійшлися на тому, що це замок тамплієрів. Я повідомив обласну адміністрацію про це», – сказав він. За його словами, цьогоріч повинні розпочатися археологічні розкопки, які й доведуть гіпотезу Бориса Возницького. Дослідник розповів, що подібний замок був знайдений на Закарпатті. Наразі його уже почали реставрувати.
 
Заступник начальника управління культури і туризму Волинської облдержадміністрації Василь Ворон зауважив, що наразі з допомогою спеціального обладнання можна зробити зондування.
 
Довідково:
 
У ХІІІ столітті лицарі заснували фортецю у селищі Луків на Волині. Тут знайшли залишки мурів та підземель. Для з’ясування цієї гіпотези потрібні розкопки, але вони неможливі, оскільки тут нині  розмістилася туберкульозна лікарня.
Львівський історик Борис Возницький уже 10 років досліджує історію лицарського ордену. У книзі англійського вченого Фалена Ніколсона науковець натрапив на дані, що 1239 року тамплієри оселилися на Волині.
Місце для замку лицарі вибрали невипадково: село Луків – на шляху з Києва до Варшави. А тамплієри саме поверталися з хрестового походу. У Чехії та Польщі цей орден з’явився на століття пізніше.
«Безумовно, що в Європі нічого подібного немає. Тому що він пристосований до тієї місцевості. Дуже цікавий об’єкт. Якби це було на Львівщині, я б вже завтра почав там якісь роботи», – розповів журналістам каналу ICTV  директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький.
Від фортеці залишилися тільки глибокі рови та мережа підземель. Замок не зберігся, бо він був дерев’яний.
Тамплієри – перші воїни-ченці в Західному світі. Вони не лише боролися за землі, а й навертали людей до віри. У цьому їм допомагав Данило Галицький. А 1256 року Папа Римський заснував у Лукові єпископство.
«Єпископом став Варфоломій з Праги. То можна собі уявити – де Прага, де Рим і тут це село Луків, якого ніхто не знає. І там такі події робилися», – каже Борис Возницький.
Нині на місці замку – туберкульозний медичний заклад. Тут лікують понад сотню хворих із семи районів. Що робити з лікарнею, наразі вирішує обласна влада.
«На території такого закладу розкопки, враховуючи, що тут активний туберкульоз, мені здається, що просто несумісно», – зауважив головний лікар Луківської туберкульозної лікарні Юрій Приступа.
Поки перебування тамплієрів у Лукові підтверджують лише документи. Правки до історії ордену можна вносити тільки після археологічних розкопок. Борис Возницький сподівається знайти тут уцілілу зброю та предмети побуту тамплієрів. Адже болото, на якому розміщений замок, дуже добре зберігає історичні пам’ятки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 22 Квітня 2009 18:49
А на тому ж майданчику, де стоїть лікарня - замок тамплієрів, розташовуються ще й космодром для білочок і зелених (палата №6), і майданчик для героїв-брехунів України!
Турійчанин Показати IP 23 Квітня 2009 09:30
Луків - це селище міського типу, а не село....
Анонім Показати IP 23 Квітня 2009 10:40
читай тут http://alternatuva.com/archives/400
жителька смт. Луків Показати IP 14 Листопада 2012 17:19
Дійсно в нас багато говорять про підземні ходи, які з"єднують між собою два палаци-палац пана Мацієвсього та панський палац на Стакорі, який знаходиться за 2км на схід від першого!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus