USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ціна скотомогильника на Турійщині – 12 кілометрів асфальту

16 Травня 2017 16:14
Рештки тварин із ковельського ветсанзаводу надалі «подорожують» Волинню. Часом їх закопують незаконно під покровом ночі, але деякі сільські ради області не проти приймати мертвеччину офіційно.

Про це повідомили у прес-службі волинського УКРОПу.

Нещодавно таке рішення прийняла Клюська сільська рада Турійського району. 8 із 10 депутатів проголосували «за» захоронення тушок на, так званій, «13-тій земельній ділянці», яка розташована у лісі. Проте це дуже обурило місцевих жителів, тому рішення сесії було відмінено.

Голова Клюської сільської ради Ростислав Калінчак розповів, що за дозволом на захоронення відходів з ветсанзаводу звернулася комісія з питань техногенно-екологічної небезпеки і надзвичайних ситуацій, яка створена при Волинській ОДА.

«Нас із депутатами запросили до голови облдержадміністрації Володимира Гунчика поспілкуватися щодо цього питання. За те, що рештки з ветсанзаводу будуть захоронені на території Клюської сільської ради, нам пообіцяли допомогти у капітальному ремонті дороги. Нам пояснили: якщо громада піде на зустріч, то і нам підуть на зустріч. Наступного дня ми зібрали сесію та проголосували рішення, яким дозволили захоронити рештки тварин на території нашої сільради. Лише два депутати були «проти». Також ми провели збори у всіх селах сільради. На громадських слуханнях у Гаруші люди вирішили, що облдержадміністрація повинна надати нам гарантійний лист щодо ремонту дороги. Його нам надали», – зазначив Ростислав Калінчак.

Читати ще: ТОННИ МЕРТВЕЧЧИНИ ВИКИНУЛИ В ЛІСІ НА МАНЕВИЧЧИНІ

Гунчик пообіцяв Клюській сільраді виділити кошти на 12 кілометрів дороги з асфальтовим покриттям та ще декілька біло-щебеневої. Додамо, що у середньому вартість 1 кілометру добротного дорожнього покриття вартує близько мільйона гривень.

Голова сільради зауважує, що у деяких селах люди були проти захоронення, адже їх налякали інфекційними хворобами. Думку громади таки врахували і

10 травня рішення Клюської сільської ради щодо утилізації решток на території сільради було відмінено. Очільник сільради Ростислав Калінчак впевнений, що нічого страшного б не сталось, якби рештки захоронили, адже місце для утилізації знаходиться за 3 кілометри від населеного пункту.
У Турійському районі вже упродовж дев’яти днів стоїть два громадські блокпости – поблизу сіл Клюськ та Соловичі. Люди чергують вдень та вночі, перевіряють вантажні автомобілі на наявність трупних відходів тварин.

Як повідомив один із активістів Андрій Гнатюк, чергування здійснюють задля недопущення захоронення відходів з ветсанзаводу на території Турійщини. Поки блокпости не були виставлені, у районі незаконно викинули мертвеччину у двох місцях – лісосмузі між селами Гаруша та Задиби, а також поблизу села Радовичі.
Голова фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» у Волинській обласній раді Вячеслав Рубльов розповідає, що на найближчій сесії облради тема Ковельського ветсанзаводу буде однією з ключових.

«На сьогоднішній день ситуація й надалі залишається критичною. Дивує те, що голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик замість того, аби вирішувати проблему з ковельським ветсанзаводом, уміло перекладає її на сільські ради та об’єднані громади в обмін, роздаючи «солодкі» обіцянки про ремонти доріг. Хотілося б почути, звідки Володимир Петрович планує взяти на це кошти, адже йдеться не про один десяток мільйонів гривень і в обласному бюджеті такої суми точно немає», – каже Вячеслав Рубльов.

Нагадаємо, що ціна питання у Дубівській ОТГ, як обіцяв голова ОДА Гунчик, становила 24 мільйони гривень за дорогу на кільці траси «Ковель – Брест». Однак, депутати Дубівської об’єднаної громади проголосували проти захоронення решток з ветсанзаводу на їхній території.

До слова, доведені до відчаю волиняни, не знайшовши розуміння з боку влади, неодноразово перекривали трасу.

Зокрема, у ніч на 5 травня поблизу Поворська скинули 15 машин відходів з ковельського ветсанзаводу. Відтак, того ж дня у знак протесту мешканці прилеглих сіл перекрили трасу Київ-Варшава у районі села Гулівка. Окрім того, 7 травня через ковельський ветсанзавод обурені люди перекрили 2 траси та в’їзд до Турійська.

Варто додати, через катастрофічну ситуацію на ветсанзаводі мешканці Ковеля та прилеглих сіл вже раніше перекривали міжнародну трасу Ковель-Ягодин. Люди скаржилися, що їх дістали бездіяльність та ігнорування влади, постійні відписки, тож єдиний вихід – вийти на протест.

Читати ще: «Ми перекрили дорогу з відчаю, бо нас не чують», - ковельчани до Кубіва

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ковельчанин Показати IP 16 Травня 2017 16:27
Пора сказати правду що це не завод а похоронне бюро котре за гроші закопує ці трупи кругом Ковеля. Невже його не можна спалити і розібрати на будматеріали.
Анонім до ковельчанин Показати IP 16 Травня 2017 19:53
все павильно але не тільки закуповує кругом ковеля а закуповує з усієі Украіни , і про це вся та нечисть при владі добре знає і добре від того має
волиняка Показати IP 16 Травня 2017 19:15
Складається враження, що декому необхідно звернутись до психолога( дії не підлягають нормальній логіці і здоровому глузду) Звезіть все це головам рад , які одноосібно вирішують долю громади.
Ковель Показати IP 16 Травня 2017 23:10
100% згідна з волинякою
сергій Показати IP 17 Травня 2017 00:25
Волиняка,а чому звезіть?давайте з возити
шеф Показати IP 17 Травня 2017 06:12
бачив як утилізовують такі відходи в норвегіі .цю гидоту подрібнюють то консистенціі фаршу потім у великих бетонних сховищах типу наших силосних ям перемішують із відхоками столярних цехів стружкою тирсою.якийсь час воно гниє. потім цим удобрюють землю. норвеги казали що врожайність хороша.
Лучанин до шеф Показати IP 17 Травня 2017 13:05
Так, врожайність хороша, за умови що немає небезпечних хвороб в тушках. Можна було б теж таке підприємство побудувати, а хворі тушки палити, для чого піч побудувати. Думаю на це все обіцяних Гунчиком грошей вистачило б сповна, а якби ще й не крали при цьому, то на декілька таких об'єктів. Можу поспорити що найближчим часом нічого не зміниться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus