USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волинь прийшла «велика вода»

23 Квітня 2013 07:59
Захисну дамбу у Залухові, що у Ратнівському районі, прорвало в останні дні підйому води.

Вода у цьому районі піднімалася аж до 16 квітня, на територіях окремих сільських та селищних рад - до 18. До цих днів її рівень постійно зростав, що було зафіксовано на гідропостах Ратнівського міжрайонного управління водного господарства, - пише Слово Волині.

Річки були вкрай переповнені і в багатьох місцях вода виходила на заплави, підтоплюючи не лише сільськогосподарські угіддя, а й присадибні ділянки. І це при тому, що в районі щорічно працюють над запобіганням підтоплень. Лише минулого року почистили 7 кілометрів річки Прип’ять і 7 – річки Вижівка, позаминулого – 19 кілометрів Прип’яті. Працювало і саме населення, вирубуючи чагарники на внутрішній меліоративній сітці.

Велика вода не давала спокійно працювати окремим службам та жителям району. Найбільш напруженим був день 16 квітня. У цей день боротися з водою, в буквальному розуміння цього слова, довелося і працівникам управління водного господарства, і райвідділу УМНС та жителям Залухівської сільської ради. За інформацією Михайла Бірука – начальника відділу водних ресурсів управління водного господарства, 16 квітня вода прорвала захисну дамбу в районі Залухова і з величезною силою ринула на сільськогосподарські угіддя. І хоча промоїна дамби була, здавалось би, не значною, всього 6 метрів, та перепад води становив аж 1 метр 30 сантиметрів.

На місці надзвичайної ситуації працювали екскаватор «Атлас» та бульдозер, які перегачували промоїну. На вимощування дамби використали біля 500 мішків з піском. Цілодобово, протягом наступних днів, на повну потужність працювала Залухівська насосна станція, яка з миттєво затоплених сільськогосподарських угідь викачувала воду. А її рівень на аванкамері 16 квітня становив 147, 96 сантиметрів, і незважаючи, що відкачували воду постійно, вона продовжувала підніматися, і лише 19 квітня пішла на спад. І хоча воду в місці прориву було зупинено, у наступні дні тут працював спеціалізований транспорт управління водного господарства, який поправляв, формував та укріплював дамбу, аби знову не повторився прорив.

Прорив дамби, але уже не такий страшний, стався і у Почапах 18 квітня. Прорив виявили вчасно і ліквідували його протягом декількох годин. Крім цього, відповідні служби працювали під час підйому води і на інших катастрофічно-водних місцях.

Так, за станом на 19 квітня у районі у результаті великої води річкові води підтопили 4 тисячі 94 гектари сільськогосподарських угідь та 149 – присадибних ділянок, а ґрунтові води - 327 присадибних ділянок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучанин Показати IP 23 Квітня 2013 10:00
От вам Борисе Петровичу і юр"їв день

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus