USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині складуть ТОП корупційних скандалів

13 Вересня 2010 16:12
Громадська ініціатива «АнтиКримінальний моніторинг» оголосила про початок відкритого голосування в рамках акції «Рейтинг найгучніших корупційних скандалів Волині».

Про це 13 вересня повідомила прес-служба «АнтиКримінального моніторингу»

Протягом цього тижня кожен охочий зможе зайти на сайт www.volyn-korupciya.net і визначити найрезонансніший скандал, пов'язаний з чиновниками області.

Експерти громадської ініціативи для голосування вибрали десять корупційних скандалів, які найчастіше згадувалися в мережі інтернет.

«Ми хочемо нагадати нашим землякам про чиновників, політиків, які мають рильця в пуху й знову пруться до влади. Волиняни самі визначать найгучніші корупційні скандали краю. Назвуть посадовців, яким люди довірили владу, а вони втратили порядність і пристойність. На вершині рейтингу, думаю, що будуть люди, які завдали найбільших збитків державі, кожному волинянину, зруйнували вщент віру в справедливість і правосуддя, - вважає спів-координатор громадської ініціативи «АнтКримільний моніторинг» Андрій Сажнєв.

Голосування на сайті триватиме до п’ятниці 17 вересня. Його підсумки будуть оприлюднені в суботу.

Серед скандалів, обраних для голосування визначено, зокрема, такі:

«Касетний скандал» Федора Корецького»
У 2005 році до п’яти років позбавлення волі за хабарництво засуджено колишнього начальник відділу по координації роботи міського пасажирського транспорту Луцького міськвиконкому Федора Корецького. Правоохоронці проводили санкціоноване прослуховування й відеозапис розмов в його кабінеті. В прокуратуру та міліцію надійшло більше 20 заяв про дачу Корецькому хабарів за ті чи інші послуги. До суду чиновника випустили зі слідчого ізолятора під підписку про невиїзд і заставу в 175 тис. грн. Незважаючи на широкий розголос посадовець отримав мінімальне покарання за хабарництво визначене статею 368 ч.2 Кримінального кодексу України. Місцева преса писала «Луцький чиновник брав реально, але покарали його умовно».

«Музична школа Кривицьких» У 2004 році донька мера Луцька Антона Кривицького менше ніж за 71 тис. грн. викупила 287 кв.м. приміщення музичної школи №1 в центрі міста на вул. Кривий Вал. Колектив закладу про оборудку дізнався лише через півроку. Після розголосу Тетяна Кривицька погодилася повернути громаді приміщення школи, але за 185 тис. грн. Коли ж її батько програв вибори міського голови Луцька, то Кривицька запросила в громади вже один мільйон 3,5 тис. грн.

«Корупційний скандал Олександра Волійка» У 2009 році за фактом зловживання службовим становищем та розтратою державних коштів прокуратурою області було порушено кримінальну справу, в якій фігурує начальник управління капітального будівництва головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Волинської ОДА Олександр Волійко. Його підозрюють у підробці актів виконаних робіт з реконструкції теплових мереж у Турійську й незаконному перерахунку приватному підприємству «Енергоресурси» понад 384 тис. грн. Нагадаємо, що Олександр Волійко, як чиновник Волинської ОДА, безпосередньо підпорядковується Антону Кривицькому, начальнику головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства ОДА. До слова, коли останній обіймав посаду луцького міського голови, Волійко був керуючим справами виконкому Луцької міської ради.

«Хлібна справа». Із волинських хлібосховищ у 2007-2009 рр. безслідно «щезли» 70 тис. тонн збіжжя – півторарічний запас для області. Головним фігурантом скандалу став колишній голова облдержадміністрації Микола Романюк. Саме за його керівництва й «зникло» зерно. Громадські активісти подали на Миколу Романюка до суду і вимагають притягнути його до кримінальної відповідальності через службову недбалість - екс-«губернатор» не виконав своїх повноважень щодо контролю за зберіганням і використанням державного матеріального резерву. Із «зниклого» на Волині збіжжя можна було спекти 144 млн. буханців хліба. Виходить, що в Луцьку у кожного громадянина України, включно з немовлятами, вкрали по три хлібини.

«Ремонт траси «Київ—Ковель—Ягодин». Підприємство, яке незаконно перемогло в тендері, перерахувало 2,66 млн. гривень фіктивному субпідряднику, а потім привласнило ці кошти. У 2009 році цей скандал потрапив до рейтингу «Топ–10 найрезонансніших фактів розкрадання посадовцями державних коштів», складеного МВС України.

«Справа Ковельського голови РДА». До п’яти років позбавлення волі засуджено колишнього голову Ковельської райдержадміністрації Вадима Грищука — з конфіскацією четвертої частини його майна. У березні 2008 року чиновник упіймався на хабарі у 10 тис. доларів, який вимагав за виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства та індивідуального будівництва.

«Справа «Волиньрибгоспу». Генеральна прокуратура займається справою ВАТ «Волиньрибгосп»: у 2009 році комерційне підприємство взяло під заставу державного майна кредит на 2 млн. доларів без погодження із власником, тобто державою. Кошти, вважають правоохоронці, витратили не за призначенням. Борг із зарплати становить 97 тис. гривень.

«Справа Іваничівського голови РДА» У 2009 році за отримання хабара «на гарячому» затримано керівника Іваничівської райдержадміністрації. Посадовець вимагав 20 тис. доларів в інвестора із Сирії за сприянні в отриманні в оренду з правом викупу нежитлових приміщень і земельних ділянок для їх обслуговування. У цій справі ведеться слідство.

«Справа головного освітянина Луцька». У 2010 році співробітники обласного управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю затримали під час отримання хабара начальника управління освіти Луцького міськвиконкому Сергія Калуша. У його кабінеті правоохоронці встановили відеонагляд. Чиновника вистежували три місяці. Він «погорів» на хабарі в 500 грн.

«Земельні оборудки на Ратнівщині» У 2010 році під час отримання хабара правоохоронці затримали голову сільради села Самари-Оріхові та начальника відділу містобудування та комунального господарства Ратнівської РДА. Їм пред'явлено звинувачення в отриманні хабара у розмірі 20 тис. грн за виділення земельної ділянки несільськогосподарського призначення (берег озера) загальною площею один гектар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Орест Показати IP 13 Вересня 2010 16:51
Круто!
Альоша Показати IP 13 Вересня 2010 16:56
Ще один скандал забули - одинадцятий: чиновник заснув на засіданні сесії районної ради і.. голосно пукнув. Ото була сенсація! "Зернова" сенсація перед нею - в коротких штанцях.
Лучанин Показати IP 13 Вересня 2010 19:39
А де справа з "невинним" Москвічом? І невже йому пробачать міліціонери цинічні випади в їх сторону на рахунок відшкодувань 800 000 грн.?
по-приколу Показати IP 13 Вересня 2010 19:52
Це дійсно цікаво!Тільки чому не написали кого за це наказали?Зараз знову їх обличчя на рекламах ! А головне- відповідальність пишуть!!! Відповідально гроші державні по-карманах ховають!!!
Олег Показати IP 13 Вересня 2010 21:15
класна ідея. Ато все розповідають хто найкращий, наймиліший і тд. Хай народ знає правду про своїх героїв.
Атас Показати IP 13 Вересня 2010 23:20
Чи не за це розкрадене зерно колишні владці розміщують по Луцьку свої розпухлі від смальцю пики? Хочуть знову мати доступ до годівниць!
Киянин Показати IP 13 Вересня 2010 23:31
Зараз фото деяких "героїв" ТОП-10 замість міліцейських стендів прикрашають центральні площі і вулиці Луцька. ьПодивіться на їхні жирні пики,це вони зжерли стільки зерна на КХП
Волиняка Показати IP 14 Вересня 2010 09:02
Потрібно поміняти Калуша на Москвича,Калуш в ТОП-10 не тяне.
пардон Показати IP 14 Вересня 2010 11:10
А Гаврилишина забули?
Яків Показати IP 14 Вересня 2010 14:58
Гаврилишина підставили!
))) Показати IP 14 Вересня 2010 16:24
який грамотний список, 3 часів АФК та 5 безпосередньо з відомства МЯР )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus