USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині статистика щодо заборгованості із зарплат не відповідає дійсності?

19 Березня 2009 08:53
Внесення недостовірних даних до звітності щодо розміру заборгованості набуло на Волині розповсюдженого характеру . Ця інформація прозвучала під час засідання колегії прокуратури Волині, – повідомляє репортер «Волинських Новини».
Як розповів прокурор Волині Андрій Гіль, на волинських підприємствах почали щораз частіше застосовувати практику підроблення звітності про відсутність заборгованості. Якщо ці факти не виявляються, то не дається правова оцінка діяльності тих керівників, які допускають такі порушення, – констатував він.
За інформацією заступника прокурора Василя Куренди, прокурорські перевірки виявили порушення вимог закону про державну статистику на підприємствах, установах і організаціях Волині, що залишаються поза увагою управління статистики в області. Наприклад, лише на одному з підприємств краю від органів статистики «сховали» борг на 276 тисяч гривень.
«З 18 районних та міських управлінь перевірки достовірності даних щодо заборгованості в січні-лютому проводилися лише п’ятьма», – зазначив правоохоронець.
За словами пана Куренди, управління статистики у Нововолинську такі перевірки не проводило не тільки в поточному, а й у минулому році. На Ратнівщині поточного року теж не було жодної перевірки боржників. У той же час прокурорські перевірки виявили невідображення у звітах наявної заборгованості. Тому головному управлінні статистики в області внесено подання для усунення виявлених порушень. В цілому робота його підрозділів потребує активізації, – наголосив заступник прокурора.
У відповідь на ці претензії начальник головного управління статистики у Волинській області Марія Мотиль наголосила: 3 700 суб’єктів господарювання подають щомісяця звітність до очолюваного нею управління. І виявити серед них ті, куди треба піти і здійснити перевірку, дуже важко, – додала вона.
Окрім того, за словами пані Мотиль, на підприємстві перевіряють не лише дані по зарплаті. Та й сама заборгованість не є явищем разовим, тому до суб’єкта господарювання, де виявили порушення, принаймні через 2 місяці треба навідатися ще. «Бо ми не можемо розписатися в тому, що коли раз там  були, то більше заборгованості не з’явиться. Якраз навпаки», – зазначила вона. А малу кількість перевірок у 2009 році чиновниця пояснила тим, що у січні-березні загалом іде вся річна звітність, тому роботи у співробітників структурних підрозділів головного управління статистики і так дуже багато.
Разом із тим Марія Мотиль запевнила:уже заплановано велику інспекцію транспортників і всього лісового господарства Волині. Завершила свою доповідь головний статистик області зовсім не оптимістично. Тенденції свідчать про те, що борги по зарплаті зростатимуть, – переконана вона.
Довідково:
Згідно з даними, оприлюдненими на колегії, заборгованість із виплат заробітної плати в області станом на 1 березня становила 19,1 мільйона гривень проти 3,4 мільйона за аналогічний період минулого року. В області заборгували своїм працівників 90 економічно-активних підприємств . У структурі заборгованості борг підприємств-банкрутів становить 950,6 тисячі гривень, економічно неактивних – 873,5 тисячі гривень. Основними боржниками із виплат є підприємства й організації Луцька (8,1 мільйона гривень), Нововолинська (1,5 мільйона), Ковеля (1,8 мільйона). Значною є заборгованість у Луцькому (571,5 тисячі гривень), Старовижівському  (501,7 тисячі) і Ківерцівському (297,8 тисячі) районах.
Значну частку в структурі боргу із заробітної плати економічно-активних підприємств області за джерелами утворення становлять борги з місцевих бюджетів, допущені міськими, селищними і сільськими радами.
Спостерігається загрозливе зростання заборгованості по заробітній праці і по даних управління Пенсійного фонду, яка на 1 березня становила 26,3 мільйона гривень, із яких 11,8 мільйона – борг підприємств та організацій Луцька.
З початку року невиплаченою залишається зарплата 18 тисяч волинян. Статус безробітного отримали 28 882 особи, з яких допомогу по безробіттю одержали 22 496 краян.
В непоодиноких випадках такі порушення носять кримінально-правовий характер, тому органи прокуратури минулоріч порушили 59 кримінальних справ за фактами безпідставних невиплат зарплатні, виплат коштів у конвертах і та грубого порушення законодавства про працю.  Цьогоріч таких справ збільшилося ще на 14.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus