USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині святкуватимуть 1000-ліття із часу її входження у Київську Русь?

9 Грудня 2008 17:20
На Волині визначаються із заходами, які будуть проведені у 2009-му з нагоди відзначення 4 грудня наступного року 70-ї річниці утворення області. Сьогодні, 9 грудня, пройшло засідання відповідного організаційного комітету, співголовами якого є губернатор краю Микола Романюк та голова Волиньради Анатолій Грицюк. Обговорювалися як фінансові проблеми, так і різноманітні нюанси власне святкування, – повідомляє репортер «Волинських Новин».  
Оргкомітет розглядав проект програми заходів, які проходитимуть на Волині з нагоди ювілею. Голова облдержадміністрації Микола Романюк наголосив, що в умовах кризи «не є можливим організувати і провести святкові заходи так, як того заслуговує Волинь». Тому важливо «ретельно і прискіпливо попрацювати над проектом, щоб визначити стратегію підготовки».
Голова Волинської облради Анатолій Грицюк зазначив, що до організації святкових заходів мають долучитися усі органи влади. Співпраця повинна бути результативною і забезпечити якісне проведення заходів.
Заступник начальника головного управління з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю Віталій Сливка розповів, що вже створено оргкомітет із відзначення 70-ї річниці утворення Волинської області, а управління, яке він представляє, узагальнило пропозиції, що надходили, із використанням досвіду й інших областей, і Волині у підготовці до подібних заходів. Він наголосив на тому, що підготовку варто вести у контексті того, що 2009-го виповнюється 580 років від часу з’їзду монархів у Луцьку, 80 літ від часу створення Волинського краєзнавчого музею , 60 років – музею-садиби Лесі Українки у селі Колодяжне.
Щодо власне 70-ліття Волині, то заплановано урочисте Богослужіння у Свято-Троїцькому соборі УПЦ КП, організація різноманітних виставок, друк буклетів, спортивні змагання та відкриття низки спортивних об’єктів у краї і т.п. Завершальним акордом святкування стане організація і проведення урочистих зборів та концерту волинських колективів у Києві, в палаці «Україна».
Начальник головного фінансового управління ОДА Ігор Никитюк після виступу пана Сливки наголосив, що, на жаль, чимало із озвучених і загалом запланованих пропозиції надійшли без зазначення джерела фінансування. Тому найперше необхідно уточнити цей аспект. І загалом, як додав пізніше чиновник, варто усі плани корегувати з огляду на програму соціально-економічного розвитку Волині і бюджету краю на 2009 рік.
Головне управління економіки облдержадміністрація, як наголосила його керівник Любов Івевакова, готувало пропозиції щодо фінансового боку святкування раніше, але через постанови Кабміну переглянуло їх. Після цього кошторис «схуд» із 270 тисяч гривень до 65-ти. Економити кошти, зокрема, мають намір на виговленні стенду презентаціює із соціально- економічного розвитку Волині (із запланованих 70 тисяч гривень урізали до 35-ти) та на друці каталогу, де були б зібрані відомості про інвестиційні пропозиції, земельні ділянки, інноваційні пропозиції, перелік торговельних і ресторанних закладів. Щоб зекономити, цей каталог не друкуватимуть, а випустять диски із відповідною інформацією.
Серед заходів, які запропонували відмінити взагалі, опинився й Волинський інвестиційний форум, що вперше пройшов наприкінці жовтня цього року. Із цим категорично не погодився і голова ОДА, і його заступник Василь Байцим. Останній сказав, що у бюджеті Волині варто закласти хоча б 10% від потреб на проведення Форуму, а інші 90% коштів знайдуться з допомогою співфінансування і спонсорства.
Головний редактор видання «Сім’я і дім» Іван Корсак не погодився із самою концепцією святкування і його прив’язкою до 1939-го року . Він наголосив, що Росія і так повсюдно заявляє, що вона подарували нам і Крим, і Західну Україну. Тому наступного року краще відзначити 1000-ліття із часу входження Волині у Київську Русь (із чим, до слова, погодився Микола Романюк). Він також вніс чимало пропозицій відповідних заходів.
Перше засідання оргкомітету, точніше виступи й обговорення проекту програми, показало, що головною проблемою відзначення «дня народження» Волині буде фінансування заходів. Чимало із запланованих проектів уже недопрацьовуються через відсутність коштів. Анатолій Грицюк пообіцяв «передбачити кошти на непередбачені заходи», а Микола Романюк – вивчити й узгодити кожне питання з переліку окремо.
До речі, робота журналістів, спрямована на висвітлення заходів із нагоди 70-ліття області, буде досить приємною. Адже, згідно з однією з пропозицій, для представників ЗМІ – і центральних, і місцевих, і закордонних – зорганізують подорож туристичним маршрутом Волині, пунктами зупинки на якому будуть, зокрема, Шацькі озера, село Колодяжне і древній град Володимир.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 10 Грудня 2008 12:30
Бугога. Постер - зачьот!!! )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus