USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

На Волині відсутня схема екомережі, а в Києві радять поквапитися

23 Липня 2009 14:01
В області наразі не існує схеми регіональної екомережі. Хоча робота над її створенням уже ведеться 9 років. Про це у коментарі «Волинським Новинам» розповів завідувач сектору екомережі та розвитку заповідної справи держуправління охорони навколишнього середовища у Волинській області Ігор Квач.
 
Створенню такої екомережі заважає відсутність фінансування та створення нових природоохоронних територій, поява яких вимагає «паперової роботи» і різноманітних погоджень. Наразі фахівці держуправління працюють над розробкою проекту Регіональної схеми екомережі і затвердженням її на місцевому рівні. Існує ще одна проблема: на Волині також відсутній науково-дослідний інститут, котрий би мав цим займатися.
 
За словами пана Квача, до екомережі можна віднести усе довкілля, зокрема ліси, деградовані та заболочені землі, сіножаті та пасовища. Природа довкола нас стає елементами екомережі. А ось і «ядрами» є національні парки та природоохоронні заповідники.
 
Нагадаємо, що колегія Мінприроди 20 липня доручила активізувати роботу із розроблення регіональної схеми екоморежі у Волинській області. 
Довідково:
 
На території Волинської області ботаніки та орнітологи виділили Поліський природній коридор, що має спільні транскордонні елементи Національної мережі, які входять і у Всеєвропейську екомережу. Серед них складові цього коридору – 5 основних «ядер» екомережі:
 


  • Шацьке (Шацький НПП), на суміжних ділянках якого упродовж останніх років створюється біосферний заповідник «Західне Полісся» між Україною, Польщею та Білоруссю. 


  • Прип\'ять-Стохідське (Національний природній парк «Прип\'ять-Стохід») на приграниччі України з Білоруссю, де можливе створення у перспективі природоохоронної території; 


  • Білоозерсько-Черемське ( на базі природного заповідника «Черемський»); 


  • Західно-Бузьке (на базі природного заповідника «Західне Побужжя»); 


  • Цуманське (на базі проектованого Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».


 Також екологи виділили найважливіші екокоридори між Україною, Польщею та Білоруссю. Наразі вони є сполучними для міжнародних елементів екомережі. Одним із таких є заплава річки Західний Буг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus