USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Ідеальні контрабандисти». Як розслідується падіння літака на Волині

30 Березня 2015 14:30
Авіакатастрофа півторарічної давності досі розслідується слідчими Служби безпеки України. Наразі надіслані запити до польської сторони, аби виявити походження літака. Провадження ведеться за статтями про порушення правил авіа перельотів, а контрабанда в Україні – декриміналізована.

«Скулинська авіакатастрофа»

Нагадаємо, днями в селі Промінь Луцького району впав літак з контрабандними цигарками. В результаті падіння загинуло двоє людей. Один з них був пілотом, встановлюється особа іншого загиблого, але припускають, що він також був пілотом літака Ан-2 . Біля решток літака були знайдені цигарки, ймовірно, це був контрабандний товар.

Однак, це не єдина авіакатастрофа на Волині, де впав «кукурузник», який перевозив контрабандний товар. 10 жовтня на колишньому колгоспному летовищі поблизу села Скулин Ковельського району сталася авіакатастрофа. О 3.30 ночі літак Ан-2 під час польоту розпався надвоє. У результаті аварії загинули двоє осіб: пілот-одесит та волинянин, ймовірно, син місцевого держслужбовця. Нагадаємо, у ЗМІ свого часу з’явилося повідомлення, що один із загиблих був нібито сином начальника відділу з надзвичайних ситуацій Ковельської РДА Олександра Ромаха. А «Мерседес», який потрапив у кювет неподалік від розбитого літака, зареєстрований на ім’я Любові Григорівни Ромах.
На місці аварії валялося чимало коробок з цигарками білоруського виробництва. Тож літак, очевидно, використовували для перевезення контрабанди.

Літак упав, полетіли листи

Як стало відомо, наразі ця справа передана до Служби безпеки України. Слідчі саме цього відомства продовжують розслідувати справу.

Речниця УСБУ у Волинській області Іванна Поліщук у коментарі для Інформаційного агентства Волинські Новини повідомила: «Слідчий відділ УСБУ розслідує кримінальне провадження, розпочате 10 жовтня 2013 року за частиною 3 статті 281, частиною 3 статті 15 та статтею 334 Кримінального кодексу України». А це означає, що розслідується цей факт як:

1) порушення правил безпеки польотів повітряних суден особами, які не є працівниками повітряного транспорту, що спричинило загибель людей;

2) замах на вчинення злочину, який є незакінченим;

3) вліт в Україну або виліт з України без відповідного дозволу, а також недодержання зазначених у дозволі маршрутів, місць посадки, повітряних трас, коридорів або ешелонів.
Зі слів Іванни Поліщук, наразі слідчі звернулися до закордонних колег: «На даний час виконується комплекс дій, передбачений кримінально-процесуальним кодексом, та спрямовано низку міжнародних доручень з метою встановлення місця походження літака».

Нагадаємо, літак, який розбився на Ковельщині, був польського виробництва. Ймовірно, він там і був придбаний, перефарбований, і на нього нанесли інший бортовий номер.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛІТАК, ЯКИЙ РОЗБИВСЯ НА ВОЛИНІ, УЖЕ «РОЗБИВСЯ» НА ЖИТОМИРЩИНІ. ДЕТАЛІ

Як пояснюють фахівці, виконання міжнародних доручень – дуже довгий процес, який потребує значної паперової переписки та погоджень.

За контрабанду криміналу немає

А ось чому не розслідується питання контрабанди, то відповідь на це можна знайти у повідомленні Міндоходів від квітня 2013 року. З’ясовується, що в Україні товарна контрабанда декриміналізована. Відтак, особам, які «попадаються» на спробах нелегально ввезти в Україну контрабандний товар, не загрожує кримінальна відповідальність. Товар переходить у власність держави, а громадяни платять штраф, який дорівнює вартості затриманого товару.
Як з’ясовується, спроба контрабанди за посередництвом повітряного транспорту – доволі поширена справа. Приміром, 17 березня Державна прикордонна служба повідомила, що неподалік кордону з Румунією у результаті спільних дій прикордонників Мукачівського загону та працівників МВС виявили малий літальний апарат.

Одномісний літак «Смелак Z-37» чеського виробництва, можливо, використовувався для переміщення тютюнових виробів у сусідню країну.

Він знаходився серед гір на полонині поблизу населеного пункту Березове Хустського району Закарпатської області. Наразі проводиться комплекс заходів з метою встановлення власників апарату та з’ясування, чи використовували його для переміщення цигарок в Румунію, інформують прикордонники.

Учора неподалік кордону з Румунією у результаті спільних дій прикордонників Мукачівського загону та співробітників МВС виявили малий літальний апарат. Одномісний літак «Смелак Z-37» чеського виробництва, можливо, використовувався для переміщення тютюнових виробів в сусідню країну.Він знаходився серед гір на полонині поблизу н.п. Березово Хустського району Закарпатської області. Наразі проводиться комплекс перевірочних заходів з метою встановлення власників апарату та з’ясування, чи використовували його для переміщення сигарет в Румунію.

Posted by Державна прикордонна служба України-Західний кордон on 17 березня 2015 р.
«Літаючий велосипед» – ідеальний контрабандист

Оскільки використання малих літаків для контрабанди явище не одиничне, то виникає закономірне запитання: як системи протиповітряної оборони не помічають ці літаки? У Міноборони питання, пов’язані з ППО, не коментують, адже ця інформація під грифом «секретно», тим паче, зважаючи на нинішню ситуацію в країні.

Однак, дещо з’ясувати усе ж вдалося. Один із засновників Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ» Ілля Сметанін пояснює: літальні апарати на висоті нижче 100 метрів не пеленгуються системами ППО, вони пролітають, так би мовити, «під променем».

Ан-2 розрахований якраз на те, щоб літати низько, аби під час розпилень препарати, якими з повітря збризкують рослини, потрапляли саме на поля і якомога менше – на прилеглі території. Хоча він і може піднятися на доволі значну висоту.
Крім того, кукурузник має невеликі розміри, відтак на великих відстанях на екранах буде відображена лише нечітка точка, розмита пляма. Це, фактично, робить кукурузник «ідеальним контрабандистом».

Сам по собі, каже Ілля Сметанін, Ан-2 – дуже простий літак, такий собі «літаючий велосипед». Однак його мінус – непристосованість до нічних польотів. А оскільки контрабандні товари переправляються здебільшого вночі, це й спричиняє часті аварії.

«На цих літаках немає сучасного обладнання для польотів уночі. Якщо потрібні нічні польоти, то пілот має добре знати територію. Навіть розвідувальні польоти вдень не здійснюють. Вони ж не можуть сказати прикордонникам нашим чи польським: «Хлопці, ви почекайте, я злітаю, розвідаю маршрут та й назад». Тож прокласти маршрут на велику дальність дуже складно. Фара в цих літаках, звичайно, є, але якщо він налетить на якусь перешкоду, то невисока маневреність не завжди дозволить її оминути», - пояснив Ілля Сметанін.

Авіалюбитель пояснює, що причиною падіння літака в Скулині, ймовірно, була помилка пілота, який не врахував погодні умови. Тому що того дня в Білорусі світило сонечко, а на Волині над точкою посадки був туман. Відтак пілот не втрапив на злітну смугу.

Злочин і кара

Скільки ще триватиме розслідування падіння літака під Скулином – сказати ніхто не може. Однак, те, що ідея використовувати кукурузники для переправки контрабандних товарів за кордон - не одиничний випадок, вперто свідчать факти.

Якщо за контрабанду власникам літаків «кримінал» не світить, то порушення правил безпеки польотів повітряних суден особами, які не є працівниками повітряного транспорту, що спричинило загибель людей (ч.3 ст. 281 ККУ) карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років. А вліт в Україну або виліт з України без відповідного дозволу, а також недодержання зазначених у дозволі маршрутів, місць посадки, повітряних трас, коридорів або ешелонів (ст. 334 ККУ) караються або штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк, із конфіскацією повітряного судна.

***

Якщо ж повернутися до подій 2015 року в селі Промінь, то видання kowel.com.ua інформує про те, що, згідно з даними реєстру цивільних повітряних суден, літак, який вибухнув під Луцьком, належить фірмі «Агротехсервіс», зареєстрованій в селі Боратин Луцького району.
ЮЛІЯ МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Обвал Показати IP 30 Березня 2015 15:06
Треба негайно провести інвентаризацію всіх літаків, які ще зареєстровані на Волині.Тоді будемо знати, скільки їх нам впаде на голову в найближчий час і тоді почнеться нова стадія розслідування. А починати треба з тих, які стоять в музеї біля палацу учнівської молоді. Волиняни вже не здивуються, що те, що там стоїть може літати , їздити, стріляти...
Ілюзія обману до Обвал Показати IP 30 Березня 2015 15:12
Усі експонати у даному музеї всередині порожні...
Контрік до Ілюзія обману Показати IP 30 Березня 2015 15:51
Це добре - буде куди цигарки складати!
Патріот Показати IP 30 Березня 2015 15:12
Лише в Москвича є(точніше був) літак,який розбився.Саме він і належить підприємству,яке є Москвичове.Інших літаків на Волині немає.Але ковельське видання знайшло власника літака за 1 лень,а СБУ шукатиме знову 2 роки і нічого не знайде,бо не змоше встановити власника,точно так само як із Никитюковим (що біля Ковеля розбився).
волиняка до Патріот Показати IP 30 Березня 2015 15:20
Да що ти таке кажеш?:) Інших літаків немає? Аби бовкнути... Літаків і геликоптерів вдосталь на Волині у приватних руках!!!
бандеровець до Патріот Показати IP 30 Березня 2015 16:13
та ти шо? Шура не гаварите глупые вещи.... В одного Микитюка їх мінімум два, причому набагато кращі як АН-2.
не пацик Показати IP 30 Березня 2015 15:35
це були евробуряти
Дід Панас Показати IP 30 Березня 2015 18:21
Як по нотах співають! Раз стільки причин щоб не знайти, то хто складає казочки то той в курсі!
читач Показати IP 30 Березня 2015 19:05
Туманна стаття. З чого б це?
Лучанин Показати IP 30 Березня 2015 19:17
Якби були ідеальні контрабандисти, то досі були б живі і вже перевезли цигарки в Польщу
хома Показати IP 31 Березня 2015 08:23
Нармальна тєма ! Та знають менти чий самальт . люди тож все касуєця !
знаю до хома Показати IP 31 Березня 2015 22:23
за контрабанду криміналу нема. так що можна возити скільки хоч, не закриють
катя Показати IP 31 Березня 2015 09:55
та це володимир-волинським волонтерам цигарки везли Тарасу Ярмолюку та Павлу Шлейну які прикриваються добрими справами а насправді звичайні конробандисти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus