USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

На Волині єврокотлети відбирають від євромух

2 Жовтня 2008 15:15
Швидку інтеграцію у європейську спільноту можливо провести лише після реформи місцевого самоврядування, яка полягає у проведенні політики децентралізації та адміністративно-територіальній реформі. Про це під час науково-практичної конференції «Децентралізація державного управління та розвиток місцевого самоврядування в контексті Європейської практики», що триває у Луцьку, розповів завідувач кафедри європейської інтеграції Національної академії державного управління при Президентові України Ігор Грицяк, – повідомляє 2 жовтня репортер «Волинських Новин».
Характеризуючи сучасну ситуацію у сфері самоврядування в Україні, учасники конференції зазначили, що проведено дуже широку теоретичну роботу. Однак, починаючи з 1997 року, ніяких суттєвих зрушень не відбулося. За словами пана Грицяка, закони в Україні стосовно цього питання приймається дуже не послідовно. І оскільки українське суспільство спрямовується на європеїзацію, то потрібно дотримуватись критеріїв, які проводяться при системі інтегрування в ЄС.
Однак при відсутності відповідних кадрів, правової бази, фінансово-матеріального забезпечення та контролю за цими трьома напрямками ніякого балансу між децентралізацією влади та посилення ролі громади не відбуватиметься.
Як зазначив пан Грицяк, запроваджувати європейський досвід складно, оскільки не завжди є можливість зробити, щоб «котлети були окремо, я мухи – окремо». Звичайно, досвід і напрацювання є, однак ще не досягнуто тієї критичної маси спеціалістів, які б викликали початок змін. А щоб громада почала усвідомлювати справжню потребу в них, то повинні проводитися роз’яснення, які, можливо, триватимуть не один день, а можливо і десятки років.
Як приклад пан Грицяк навів Францію, де впродовж 16 років проводилася розробка адміністративно-територіальної реформи, впровадивши яку вони отримали дієві зміни у сфері внутрішньої політики. Для України найдієвішою може стати європейська система управління, де вплив держави обмежується  наданням громаді кваліфікованих спеціалістів та фінансової допомоги. А щоб не було розколу держави, потрібно створити систему противаг та стримувань, що забезпечать міцність країни.
Цікаво, що тепер в Україні діє адміністративно-територіальна система, розроблена ще в 30-х роках ХХ століття.  
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Hatahama77 Показати IP 2 Жовтня 2008 18:11
многа букав
Місько Показати IP 2 Жовтня 2008 20:09
2Хатахама: Невже ніасіліл?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus