USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині за минулий рік зникло вісім населених пунктів

23 Квітня 2009 19:19
Через відсутність доріг із карти України зникають села та містечка. Лише на Волині за останній рік зникло вісім населених пунктів. До їхніх мешканців не можуть доїхати ані «швидка», ані пожежники, – 23 квітня інформують «Волинські Новини».
У селі Сваловичі, що на Волині, лишилося приблизно півсотні хат і стільки ж мешканців, наймолодшому з котрих понад півстоліття.
«Село тихе, машину можна побачити раз на 3-4 дні, а той тиждень», – розповідає виходець із Сваловичів Леонід. Найрівнішою дорогою для мешканців стала вода: у гості, до церкви та до школи вони звикли добиратися вплав.
До сусіднього села із Сваловичів кілька десятків кілометрів лісовою дорогою, якщо подорожувати річкою, то до сусідів, до Білорусі, 6 кілометрів. Рибальке поселення посеред Полісся відновили опісля Другої Світової війни. Звели хати, колгосп, проклали одну лісову дорогу.
«До школи діти йшли – сідають по 3-4 чоловіки в човен, в один – дівчата, в інший – хлопці, та їдуть до сусіднього села, до школи», – каже виходець зі Сваловичів. Сьогодні в рибацьке село заїздить крамниця та забрідають лісники, призначили медичку, але й вона з іншого села, і постійно жити серед одиноких пенсіонерів не може.
Доля мальовничих та спорожнілих Сваловичів очікує на сотні українських сіл, – повідомляє сайт «Телевізійної Служби Новин».
За офіційною статистикою, лише на Волині відрізаними від транспортного сполучення уже живуть жителі семи населених пунктів.
До села Самоволя на Волині рейсовий автобус востаннє заглядав два роки тому. Голова сільради ділиться успіхом: кілька місяців тому вибили автобус для школярів, але до 40-ка дітей уже не підсядеш.
Відрізана від цивілізації Самоволя поки не пустує – у селі кілька сотень родин. Щоб дістатися на роботу, треба щодня кілька кілометрів битим шляхом йти до траси. Потім, на удачу, ловити міжміський автобус.
Возити односельців наважився місцевий підприємець Петро. Він в кредит викупив у попереднього перевізника невеличку маршрутку, поварив її та очікує дозволу від влади. Проте там запускати новий маршрут не поспішають.
Облрада переконує, що на скалічених обласних шляхах приватні перевізники зникають к роса на сонці. Рух скорочується навіть між сусідніми містами.
Регулярно у відрізані села їздить лише магазин – двічі на тиждень. Те, що від свіжого хліба доводиться відвикати, вже ніхто не зважає.
Люди переймаються тим, що чекати швидкої допомоги можна надто довго і відсутність доріг почне вбивати людей так само, як розправляється із селами.
Довідково:
Детальніше про розслідування стану українських доріг дивіться у відеосюжеті ТСН.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Vic Показати IP 24 Квітня 2009 11:41
Дуже жорстоко! З людьми як з непотребом поводяться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus