USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині збільшується кількість хворих на СНІД

1 Грудня 2013 09:00
1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. В Україні епідемія триває з 1996 року. Медики прогнозують, що в найближчі роки слід очікувати значного збільшення кількості хворих на ВІЛ-інфекцію.
«Основним шляхом передачі зараз є статевий – 63%, - розповіла Волинським Новинам лікар-інфекціоніст Волинського обласного центру по профілактиці і боротьбі зі СНІД Ірина Шмиговська. - Більшість нових випадків зараження – у молоді віком 20-30 років. Збільшується прошарок людей з благополучного середовища, які не ведуть асоціальний спосіб життя. Генотип вірусу змінився, він став агресивнішим.
Медична статистика свідчить, що за період епідемії у Волинській області виявлено 3835 осіб з антитілами до ВІЛ, з яких за станом на 1 жовтня 2013 року в області живе 2162 особи.
Починаючи з 2000 року, збільшується кількість хворих на СНІД. За весь період епідемії захворіло 815 осіб, померло 438 людей. За 9 місяців цього року стадія СНІДу розвинулась у 65 інфікованих, за цей же час помер 41 хворий.
Інфекціоністи кажуть, що в наступні роки слід очікувати збільшення хворих, адже у все більшої кількості інфікованих ВІЛ хвороба переходить у кінцеву стадію. Однією з основних причин смерті ВІЛ-інфікованих став туберкульоз, який уражує ослаблений вірусом організм і дуже важко піддається лікуванню.
«На фоні зниження імунного статусу загострюються усі СНІД-індикаторні хвороби: туберкульоз, токсоплазмоз, герпес у вираженій формі, гепатит, ураження мозку, - каже лікар. - Найважче лікувати мультирезистентний туберкульоз».
З травня 2005 року у Волинській області впроваджена антиретровірусна терапії для лікування хворих на ВІЛ/СНІД, яку в області отримують 646 хворих. Антиретровірусна терапія призводить до суттєвого зниження захворюваності та смертності, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією, відновлює функцію імунної системи, попереджує розвиток СНІД та передачу ВІЛ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus