USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині збудують два біогазові заводи, - Башкаленко

5 Червня 2013 13:59
Впровадження проектів та програм з розвитку відновних джерел енергії розпочали на Волині. Про місцеві проекти з альтернативної енергетики розповів «ВН» перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко.

Він зазначив, що Волинь має значні запаси підземних вод. «У нас достатньо і сонячних, і вітряних днів, щоб забезпечити виробництво енергії», - вважає він.

За словами Башкаленка, залишається актуальною і переробка побутового сміття та відходів тваринництва і птахівництва на ці потреби. Але, найперше це, звісно, - місцеві види палива: вугілля, торф, деревина, енергетична лоза.
Він також повідомив, що на території області діяльність із виробництва альтернативних видів палива (паливні гранули, брикети) провадить 17 суб’єктів господарювання.

Вирощування енергетичної лози
«Наприкінці минулого року в область «зайшла» компанія «Салікс Енерджі», яка спеціалізується на вирощуванні енергетичної лози. Це – перше в Україні підприємство, що почало продукувати цю культуру у промислових масштабах», - розповів Башкаленко.

Так, на орендованих землях компанія уже засадила у Горохівському районі - 318 гектарів і в Локачинському – 120 гектарів енергетичної лози. До кінця року всього буде посадять 1000 гектарів рослини. Першу промислову партію продукції очікують у грудні 2015 року обсягом близько 4 тисяч тонн у рік.

У планах компанії до 2015 року - збільшити площу плантацій енергетичної верби до 2100 га і стати лідером європейського ринку в цьому сегменті.

Гранули, пеллети і щепа економлять Волині гроші
Башкаленко розповів, що минулого року після повної реконструкції відкрили фабрику з виробництва паливних гранул «Старовижівське паливо-торф». На підприємстві встановлено технологічне обладнання для виробництва 10 тисяч тонн паливних гранул в рік.

Окрім того, у Камінь-Каширському районі розпочало роботу підприємство «ЛІГНУМ ЕНЕРДЖІ», що виробляє паливні гранули і брикети з деревної біомаси. Загальна потужність підприємства – 7 тисяч тонн у рік.

У Володимир-Волинському лісомисливському господарстві та Городоцькому лісгоспі налагодили виробництво деревних пеллет потужністю більше 8 тисяч тонн у рік.

Також впровадили технологічну установку для приготування щепи із відходів деревообробки та лісосіки у Шацькому районі. Це дозволить щорічно виготовляти до 2 тисяч тонн тріски в рік і економити у бюджетній сфері щонайменше 320 тисяч гривень щорічно. Таку ж установку змонтували у Люблинецькій школі-інтернаті.

На Волині будують біогазові заводи
Агропромисловою групою «Пан Курчак» спільно з Німецькою асоціацією виробників біогазу у 2012 році створено підприємство, яке реалізовуватиме проект з будівництва двох біогазових заводів. На цей час розробили техніко-економічне обґрунтування щодо будівництва двох біогазових заводів у Турійську та Нововолинську, загальною потужністю 5 МВт.

Новий проект на «Волиньторф»
Відведення понад 200 гектарів землі для нових розробок та інвестиційний проект лінії з гранулювання торфу і виробництву торфопалет продуктивністю 10 тисяч тонн на рік суттєво розширять потужності ДП «Волиньторф». Реалізація проекту планується у ІІ півріччі 2013 року.

Економічний ефект на Волині у милому році
Олександр Башкаленко розповів, що у 2012 році в області впровадили приблизно 1400 енергозберігаючих заходів, на реалізацію яких використано 190 мійльонів гривень (у 2011 році - 155,2 мільйона гривень). Розрахунковий економічний ефект становить 85 мільйонів гривень. Річна економія енергоресурсів становила 4% від загального енергоспоживання господарського комплексу області.

Енергоощадні заходи на Волині 2013
Цього року в області передбачається впровадити енергоощадних заходів на загальну суму понад 140 мільйонів гривень (без урахування промислового сектору). Очікуване скорочення споживання природного газу від втілення комплексу енергоефективних заходів у 2013 році становитиме близько 3 мільйони м3.

Держава сприяє модернізації систем теплопостачання комунальної теплоенергетики
Справді, більше 90% у структурі споживання природного газу комунальними підприємствами області припадає на 4 теплоенергетичних підприємства міст обласного значення. Процес гальмує дороговартісність енергоощадних технологій для подібних об’єктів.

Однак, на виході – Державна Програма модернізації систем теплопостачання комунальної теплоенергетики України. Її мета – зменшення на 50% базового обсягу споживання природного газу шляхом його економії та заміщення альтернативними видами палива. Програма розрахована на 2 роки і має загальний бюджет 28 мільярдів гривень (кошти державного, місцевих бюджетів та інших джерел).

Серед завдань і заходів: заміна і модернізація котлів, а також тепломереж на попередньоізольовані; встановлення теплових насосних установок, блочно-модульних котелень та індивідуальних теплових пунктів; використання біопалива, електричної та сонячної енергії для потреб теплопостачання; переоснащення котелень на тверде паливо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Володимир Показати IP 7 Червня 2013 08:43
Для початку краще сміттєпереробний завод побудуйте. По тому як сюди вкладають кошти, видно рівень довіри до нашої влади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus