USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Волині зріє «молочний» бунт. ФОТО. ВІДЕО

27 Червня 2012 10:23
Два волинські молокопереробні підприємства - «Ратнемолоко» та «Ковельмолоко» - заборгували селянам Ратнівського району приблизно 2,5 мільйона гривень за здану сировину. Через це безробітні селяни змушені продавати корів. Водночас вони стверджують, що готові до масових акцій протесту.
Поки ж депутат райради Володимир Ярмошук нарікає на бездіяльність влади, районні владці кажуть, що використали всі можливі способи вирішення проблеми.
Продають корів, щоб вижити
26 червня в селищі Ратне відбулася перша акція протесту, яку організатори називають «пробою сил» та спробою привернути увагу влади. Кілька десятків людей перекрили на годину вулицю Центральну. Вони тримали плакати з написами штибу «Віддайте селянам гроші за молоко» і «Геть молочну мафію» та періодично вигукували гасла подібного змісту.


Лідія Нінійчук з села Якушів розповіла, що Ратнівський молокозавод заборгував їй понад 2 тисячі гривень за здану протягом трьох місяців сировину. «Здавали по 1 гривні 80 копійок. Це – борг за три місяці», - додала вона.
За словами жінки, в її господарстві – дві корови, але одну була змушена продати, бо «не було за що жити». Мовляв, довгий час хворіла і не мала грошей на лікування.


«В хлопчика випускний. Мені дуже важко. Мені ніхто не поміг. Ходила на завод, то мене не пустили. Сказали, що нема начальства», - каже Нінійчук.
Нині, як стверджує учасниця акції, мешканці села не здають молоко, бо майже усім понад три місяці не платять. Мінімальною ж ціною за молоко вважає 2,5 гривні за літр, а 4 гривні їй «навіть і не сняться».
Також жінка висловила думку, що якби протестний захід відбувався біля її села, то людей було б набагато більше, а сама вона обов’язково приєднається до наступних акцій.
Ніхто не допомагає селянам
Депутат Ратнівської райради Володимир Ярмошук розказав, що жителі району постійно скаржаться на невиплату «молочних» грошей. З його слів, йдеться про 2,5 мільйонів гривень від ПАТ «Ковельмолоко» та ПАТ «Ратнівський молокозавод». «Борг на заводах не заперечують, але платити – все одне не платять», - каже обранець громади.
Він вважає, що влада нічого не робить, аби вирішити цю проблему. На переконання Ярмошука, підписання угод між закупівельниками та селянами допоможе уникнути подібних ситуацій. Мовляв, люди зможуть судитися з недобросовісними підприємствами.
«Влада не сприяє тому, щоб переробники укладали з селянами договори, бо ж тоді люди зможуть судитися», - зауважив обранець громади.
«Ні правоохоронні органи, ні суди – ніхто не допомагає селянам. Будь-які звернення пишемо, а кажуть: у вас немає договору, немає предмету розмови», - скаржиться депутат.
Наступні акції будуть масштабнішими
Ярмошук стверджує, що акція 26 червня була «пробою сили». З його слів, мета заходу – привернути увагу влади до проблеми. Водночас додає: наступні акції будуть масштабнішими.
Також він розповів, що нещодавно райрада звернулася до Верховної Ради з проханням ухвалити закон, який встановить мінімальну ціну при закупівлі одного літра молока – 3,05 гривні. «Знаю, що в обласній раді було подібне звернення, але його заблокували», - мовив обранець громади.
Депутат облради Ігор Гузь стверджує, що приїхав підтримати людей. Він повідомив, що ратнівчанам підприємства «Ратнемолоко» та «Ковельмолоко» боргують приблизно 2,5 мільйона гривень.

Водночас Гузь вважає, що після виплат заробленого селяни повинні виступити з вимогою збільшити вартість молока. «В Шацькому районі була подібна ситуація. Люди місяць-два не здавали молоко і ціну підвищили», - каже депутат.
Загалом він переконаний, що вирішенням цієї проблеми повинні займатися правоохоронці. «Прокуратура мала б там сидіти і не вилазити», - вважає Гузь.
Влада вичерпала засоби впливу
Заступник голови Ратнівської РДА Микола Михалевич розповів, що проблема виникла дуже давно. Мовляв, протягом останніх кількох років не було такого, щоб заводи не боргували людям до 1 мільйона гривень.

З його слів, місцева влада використала всі можливі шляхи вирішення проблеми: зверталися до обласної ради, їздили до власника заводу в Київ. «Однак, крім обіцянок і запевнень зі сторони власника, ми не маємо нічого. Недавно запросили власника на зустріч з селянами. Прислали заступника директора, який нас звинуватив в тому, що ми їм погрожуємо і створюємо перешкоди для співпраці. Хоча ми їх завжди підтримували», - бідкається чиновник.
Єдиним шляхом вирішення проблеми Михалевич вважає звернення до суду. «Деякі сільгоспвиробничі кооперативи вже готують документи, але звичайні люди – не захищені», - констатує посадовець.
Наразі, як стверджує заступник голови РДА, робота щодо укладання договорів про купівлю молока переробникам в людей лише розпочалася, а коли завершиться – не знає. Також він не знає, коли селянам повернуть заборговане, але обіцяє, що владці не залишать селян «на одинці з бідою».
***
До слова, журналістам так і не вдалося поспілкуватися з керівниками Ратнівського молокозаводу. Охоронці підприємства не пустили працівників ЗМІ на територію. Натомість запропонували приїхати пізніше, але на запитання, чи вдасться поспілкуватися з директором, не відповіли нічого.

Підготував Анатолій КОТЛЮК
Відео каналу ICTV.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
ага Показати IP 27 Червня 2012 11:13
а що там гузь робить? теж корови доїть, чи шукає жарених ситуацій? якщо то дійсно на 2 фото він...
Артем Показати IP 27 Червня 2012 11:19
Бідні люди.Дійсно проблема дуже актуальна.І діло не у директорах молокозаводів,а у власниках ціх підприємств.Власники їх пани Івахів та Єремеєв.До речі Івахів балотується у народні депутати України саме по цьому округу.Тому ми серед мітінгуючих і бачимо щасливу пику Гузя,який теж балотується у Верховну раду по цьому округу від Фронту змін.Навіть не сумніваюся,що весь цей пікет організував саме Гузь:)А шо йому ще залишається робити для власного піару?Плакати написані усі однією рукою:)Напевно сам Гузь писав,бо грошей у Фронту змін навіть на плакати немає.Думаю,що далі буде ще цікавіше...
Артему до Артем Показати IP 27 Червня 2012 23:39
А ви хотіли бачити щасливі пики Івахіва-Єремеєва? Це страшний сон.
Олександр Некрот Показати IP 27 Червня 2012 11:22
Що там Гузь робить? Те, що й скрізь. Гузя не знаєте?
Не крот до Олександр Некрот Показати IP 27 Червня 2012 23:41
І в чому раціональність думки?
Микола до Не крот Показати IP 28 Червня 2012 13:47
Яка рацiональнicть у дибiла?
Ратнівчанин Показати IP 27 Червня 2012 11:23
Гузь цю всю двіжуху і організував. Наривається чудак.
Петро до Ратнівчанин Показати IP 28 Червня 2012 13:44
Слова боягуза
eva Показати IP 27 Червня 2012 11:38
Взагаліто боргує людям Ратнівський молокозавод, Ковельський майже ні. А Гузь просто вирішив під шумок злити опонента по виборах. Йому Івахів походу очі сильно муляє.
Ранго до eva Показати IP 28 Червня 2012 02:24
Гузь в прицепі все під шумок робить!!! І лише прикривається хорошими слоганами та словами!
питання Показати IP 27 Червня 2012 14:45
«Влада не сприяє тому, щоб переробники укладали з селянами договори, бо ж тоді люди зможуть судитися», - зауважив обранець громади. А депутат це хіба не влада, а міськасільска рада - не орган влади? яка влада йому потрібна для вирішення цієї проблеми?
Сергій Показати IP 27 Червня 2012 16:11
Міська і селищна рада мовчать тому,що головним спонсором нашого губернатора Борі є пани Івахів та Єремеєв.Як тільки депутати міської чи сільської ради підіймають питання заборгованості одразу ідуть дзвіночки з облдержадміністрації не чипати цих "славних" парубків...
Я Показати IP 27 Червня 2012 22:37
Гузь на выборы пиарится!!!
Нема слів... Показати IP 28 Червня 2012 01:50
Коли дивишся світлини на яких до справжніх селян-молочарів можна віднести 3-4 особи, а решта - політтусовщики, то стає прикро. Що Гузь пропонує? Підняти закупівельні ціни? Тим самим зростуть роздрібні ціни в торговельній мережі. Проблема в іншому. Гузь, допетраєш?
Банальщина Показати IP 28 Червня 2012 02:29
Ігору Гузю було просто наплювати на людей котрі прийшли на акцію. Сказав що борги вернути що молоко повинно коштувати 3 грн. ?А люди повірили що він хоче відстоювати їх права. А реалість така йому на те молоко всеодно!!! Йому лише потрібно его потішити за рахунок простих людей.
Петро Показати IP 28 Червня 2012 13:55
Правильно. Гузь козел. А Iвахiв, що по 1,8 грн. молоко скупляэ i розбавивши по 6 грн. продаэ - молодець. Все вiрно!
фронт без батьківщини до Петро Показати IP 28 Червня 2012 19:27
Буде ще вірніше, коли Гузь за свої кошти куплятиме у селян по 6 і більше гривень, а продаватиме по 1,8 грн. Ото буде дієва допомога конкретного гузя! І селянам-виробникам, і споживачам молока. А ходити по переходах, тримаючись за плакатик, і дурень зуміє.
Кононович. Показати IP 28 Червня 2012 14:02
Гузю-ветряной мельнице ни чего не поможет.Его люди от туда гнали матюками, он и есть влада ср. . а!
Ратно. Показати IP 28 Червня 2012 15:04
Люди не треба на нас піаритись ні яким депутатам,ми самі розберемося!Особливо таким як Гузь і йому подібним.
Знаючий Показати IP 28 Червня 2012 21:11
Вже пику добру наїв!Такий самий брехун,як Івахів та Єремєєв,тільки б до корита!А далі буде тихо сидіти.Що він у житті далі свого носа бачив і що зробив?Тільки ходить і п..дить без толку...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus