USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Наближеній до Порошенка компанії – вигідне подорожчання електроенергії

5 Листопада 2016 12:12
Єврооблігації ДТЕК за останні півроку збільшилися в ціні на 105%. Головним бенефіціаром схеми по збільшенню тарифів на електроенергію став ДТЕК Ріната Ахметова, а також власники облігацій енергохолдингу, серед яких опинилася і близька до президента Петра Порошенка компанія ICU, - інформує Дзеркало тижня.

Цікаво, що у ICU працювали нинішній керівник НКРЕКУ Дмитро Вовк (призначений президентом), і колишній міністр енергетики Володимир Демчишин (призначений в колишній Кабмін за квотою президентського БПП). Компанією ICU раніше володіла нинішня глава НБУ Валерія Гонтарєва, також призначена главою держави.

"Завдяки енергетичному регулятору (НКРЕКУ - ред.), доходи компанії ДТЕК з літа постійно збільшуються. Одночасно зростають тарифи на електроенергію для промислових споживачів. Вигодонабувачі цієї схеми - власники боргових паперів ДТЕК", - пише в статті "Бізнес-Цензор". При подальшому зростанні тарифів для споживачів, пропорційно будуть збільшуватися і доходи ДТЕК, і власників з облігацій.

У квітні гендиректор ДТЕК Максим Тимченко в інтерв'ю ZN.UA повідомив, що частина єврооблігацій ДТЕК викупила інвестиційна компанія ICU, близька до президента Петра Порошенка.

У самій компанії стверджують, що почали купувати ці облігації в травні 2013 року, тому що цей папір був найприбутковішим серед активів СКМ Ахметова. При цьому, облігації скуповувалися в період істотного падіння їхньої вартості. Після зниження ціни, ICU "прийняла рішення докупити ДТЕК в 2015 і знизити середню ціну придбання цих облігацій".

Важливо, що саме в наприкінці 2015 - на початку 2016 року, коли НКРЕКУ тримав низьким тариф для ТЕС, облігації ДТЕК коштували найдешевше. Їх вартість почала збільшуватися в травні, коли поповзли вгору і вироблення теплової генерації, і тариф на її виробництво. Відсутність причин для підвищення тарифів стає очевидним, якщо проаналізувати співвідношення запасів вугілля на складах ТЕС (зелена лінія) і вартості євробондів ДТЕК (червона лінія) на тлі збільшення тарифів для ТЕС.
Згідно з версією ICU, папери ДТЕК подорожчали через приїзд в Україну групи іноземних інвесторів в травні. Вони, нібито, переконалися в початку урядової кризи і перспективі прискорення реформ в країні. "На сьогодні покупка євробондів компанією ICU в інтересах Порошенко - сама життєздатна версія того, чому НКРЕКУ під керівництвом Дмитра Вовка повністю змінила гнів на милість по відношенню до ДТЕК", - пише "БЦ".

Видання нагадує, що зараз український ринок електроенергії повністю зрегульований. Тарифи встановлює НКРЕКУ. З квітня 2016 року регулятор ввів нову методику розрахунку оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію.

ОРЦ - базовий показник в розрахунку тарифів для виробників і споживачів. Весь 2015 рік Дмитро Вовк разом з тодішнім міністром енергетики Володимиром Демчишиним боролися з монополією Ахметова. Але після введення нової формули риторика регулятора змінилася на прямо протилежну. Раніше глава НКРЕКУ стверджував, що тариф для теплової генерації завищений. Тепер він наполягає на тому, що ТЕС недофінансовані.

Згідно з новою методикою, в тариф для теплової генерації закладена вартість вугілля на біржі в Роттердамі з урахуванням його доставки в Україну. З початку року тариф для теплової генерації збільшився з 0,94 до 1,66 грн за кВт* год. Показово, що в перші місяці ТЕС мали маленьку частку в загальному виробітку і невеликий тариф. У цьому ж місяці відбулося підвищення тарифів на електроенергію для промислових споживачів, що дозволило наповнити ринок грошима і трохи збільшити тариф для "тепловиків". Згідно з даними ДТЕК і "Центренерго", наданим на запит, в той час як загальна частка теплової генерації з початку літа збільшувалась, частка державного виробництва в ній падала.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 5 Листопада 2016 12:24
Плохо закончит Кудрявый.
жидомасонские игры Показати IP 8 Листопада 2016 15:14
нынешняя война нужна только для сокращения населения. на этой территории должно остаться 25 млн рабов. большее количество не поддается контролю. это посчитали еще до гитлера высокие цены, трансгенные продукты питания, низкий уровень медицины, высокая смертность на дорогах, эмиграция... но это все очень медленно самый быстрый способ - типа какбы война. господа патриоты, задайте себе простые вопросы: - почему дали убежать врагам №1 яныку и азирову - почему враги №2 фирташ и ахметов живут в куеве и нормально себя чухают - почему не закрылась и отлично работает фабрика рошен в Липецке - почему не объявлено военное положение - почему скрывают реальное число погибших и раненых. только ли потому что это типа военная тайна - почему те кто вернулись не нужны своему государству - насколько увеличилось состояние, тех кто распределяет кредиты - почему украинским государством управляют только (вальцманы, гройсманы, капительманы и т.д.) - хоть один из них был на передовой - почему всем этим боевым действом управляют полупрофессионалы-недоучки это только некоторые из вопросов с той стороны тоже - сверху путин, но посмотрите что под ним - чубайсы, собчаки, жириновские, миллеры, абрамовичи, баумгертнеры, ротшильды говорили что национализируют ахметовские предприятия в Крыму. Сильно их национализировали? Вторчермет, Авлиту в Севастополе … Путин — продолжение ЕБНа. Просто смотрящий за той территорией. И вот еще много интересного для всех патриотов http://pravda.if.ua/news-109603.html
жидомасонские игры Показати IP 8 Листопада 2016 15:16
Насчет искусственности войны есть еще один простой вопрос. Почему в самом начале, когда граница была под украинским контролем, когда было две кучки сепаратистов у которых не было почти ничего кроме стрелкового оружия, вместо того чтобы направить спецподразделения, которых предостаточно и которые годами тренируются обезвреживать, почему вместо этого стреляют из градов по городам, зачем нужно было запускать ракеты по луганской администрации, зачем тащить туда старую рухлядь со всей Украины
та ти шо до жидомасонские игры Показати IP 9 Листопада 2016 08:32
то може підеш на схід, в АТО, і дослужишся до командира і покажеш всій Україні (і Росії з ДНР/ЛНР) як треба воювати? Ліхім рейдом звільниш усі окуповані території.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus