USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

НАБУ провело обшуки в Нацкомісії з тарифів

14 Лютого 2019 16:36
Співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) провели обшук у приміщенні Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), повідомила прес-служба регулятора, пише УНІАН.

«НКРЕКП працює у штатному режимі. Комісія послідовна і відкрита у своїй діяльності і продовжує в рамках законодавства співпрацювати з правоохоронними органами, зокрема з НАБУ. Сьогодні проводився обшук. Комісія виконує всі законні вимоги слідчих», - наголошується у повідомленні.

У прес-службі НКРЕКП зазначили, що «комісія і раніше надавала всі документи і всі коментарі у справі, за якою ведеться розслідування. Розраховуємо на об'єктивність і неупередженість».

Як повідомлялося, у серпні 2017 року Національне антикорупційне бюро України почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу НКРЕКП, які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необгрунтовано включили в неї формулу, завищують вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула «Роттердам +»).

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії понесли безпідставні витрати. При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула «Роттердам+», що призвела до економічно необґрунтованого збільшення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство «Енергоринок».

У жовтні 2018 року НАБУ заявило, що отримало економічний звіт фахівців, який вказує на безпідставність застосування формули «Роттердам +», проте необхідно ще провести експертизу. При цьому НАБУ повідомило, що встановлена сума незаконно стягнутих, фактично отриманих коштів унаслідок необґрунтованого застосування цієї формули становить 15 мільярдів гривень.

Довідка. Формула «Роттердам +» була затверджена постановою НКРЕКП №289 від 3 березня 2016 року «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії». Відповідно до неї, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен). У НКРЕКП заявляли, що така методика розрахунку мала усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від постачань із зони АТО і позбавити Україну проблем з накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Реаліст Показати IP 14 Лютого 2019 19:43
Ну і ????!!!!! Ото ж бо....
Навуходоносор Показати IP 14 Лютого 2019 21:36
НАБУ строит козни ГПУ, МВД не особо ладит с ГПУ и СБУ, СБУ в сложных взаимоотношениях с КОРДом, кажется, хлопцы хорошо устроились - за деньги США и наших налогоплательщиков периодически щиплют друг друга, играя в поддавки с властью. В целом - коэффициент полезного действия системы близок к нулю. Скоро должны появиться еще Национальное бюро расследований, Антикоррупционный суд...И все это ляжет тяжелым бременем на плечи налогоплательщиков, которые голосуют ногами, покидая страну, на немощный Пенсионный фонд, который на ладан дышит, пенсии в этих "трудяг" ведь заоблачные...Вот только хлопцы эти не учли одного - перегруженная дармоедами лодка может запросто опрокинуться...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus