USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Надихаюча краса Карпат на полотнах волинянина Руслана Чугая в Галереї мистецтв

15 Червня 2018 19:00
13 червня в Малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників відкрилася виставка, яка викликала справжній ажіотаж серед волинських глядачів.

Яскраву «карпатську» серію полотен, написаних під час мистецьких симпозіумів у Славську на Львівщині представив відомий луцький художник Руслан Чугай.



«Славсько. Весна, осінь і знову весна» – назва виставки розповідає про три мандрівки митця до містичного краю мольфарів та правдивих бойків, де він відчув надзвичайно потужний творчий імпульс. Занурення в життя і побут мешканців Славська, спілкування з місцевими митцями, а головне – приголомшлива краса Карпатських гір, магія якої повністю зачарувала художника, – надихнули його на створення колоритної серії портретів і пейзажів.



Відкриття виставки імпровізовано відбулося у форматі open air, бо Мала зала Галереї мистецтв того дня не змогла вмістити усіх відвідувачів. Руслан Чугай захоплено розповів про те, як потрапив до Славська, зустрів там неймовірних за енергетикою людей і вкотре переконався, наскільки красива наша Україна: «Познайомився я з Карпатами минулого року – поїхав на запрошення директора Арт резиденції, художника і мольфара Ярослава Ціко… Я – художник з «мольфарським» досвідом: «мольберт» і «фарба» теж утворюють слово «мольфар»!» Минулої весни друг Руслана фронтмен гурту МЕРІ Віктор Винник розповів про це славне місце і надихнув на мандрівку. На першому пленері художник запланував написати дві картини, але у власному зачаруванні потужною енергетикою гір і зустрівши там захоплених красою та живописом людей, наступного разу написав вже 11 картин!



Арт резиденція в Славську має унікальну атмосферу творення. Магічно-медитативна краса краю, неповторна природна палітра і місцевий колорит створюють художникам справжній «Карпатський рай» – саме таку назву має ця локація. Непомітно минав час у спостереженнях за Карпатами у різний час доби, спілкуванні з колегами-мистцями та у непередбачуваних пригодах: цього року Руслану «пощастило» зустрітися з місцевими зміями. З однією з них він навіть намагався зробити селфі!



На цій виставці автор представив роботи з кількох карпатських симпозіумів. Однією з найяскравіших робіт експозиції є портрет «Мольфар – чарівник», моделлю для якого став славський художник, арт-директор Арт резиденції «Карпатський рай» Ярослав Ціко. На думку самого Ярослава про цей портрет, кожен глядач відчуває передану художником силу карпатської природи, яка потужно оздоровлює і духовно збагачує людину. Вперше перебуваючи на Волині, мистець радів такій щирій привітності глядачів і запрошував до Славська волинян-туристів і художників.


У програмі презентації відбулися жваві обговорення робіт автора, цікаві знайомства під частування плодами з щедрого саду родини Чугаїв та мольфарських настоянок Ярослава Ціко. Гості події приміряли мольфарський жупан у фотозоні, чаклували «на здоров’я та удачу» біля портрета «Мольфара» та влаштували імпровізований концерт під запальні ритми барабанів.



Родзинкою зустрічі галичан і волинян у Галереї мистецтв стали улюблені хіти гурту МЕРІ у виконанні поета-пісняра, музиканта і правдивого бойка Віктора Винника.



В експозиції виставки глядачі побачили і його портрет «Породистий бойко» у виконанні Руслана Чугая, який утаємничив глядачів у мольфарський обряд завершення роботи над картиною: «Рукописи не горять та портрети також. Мене іноді запитують про етапи виконання портрета. Так ось відкрию маленьку таємницю. Перед тим, як нанести завершальний кольоровий акцент, полотно проходить етап очищення від лихого ока. Це так на всякий випадок, сам мольфар Ціко рекомендував».



У мистецьких симпозіумах в Славську разом з живописцями з різних куточків України взяли участь 2 волинських художники – Руслан Чугай і Євгеній Понагайба. Про чудові можливості співпраці волинян з організаторами симпозіумів – Арт резиденцією «Карпатський рай» і ГО «Сила Карпат» – Ярослав Ціка розповів у короткому відеоінтерв’ю.

«Ми маємо велику і гарну країну, яку глобально не знаємо, а також не знаємо своїх земляків. Я про те, що ми живемо у своєму регіоні, і рідко мандруємо іншими частинами країни, відповідно, часто нічого не знаємо про людей які там мешкають. Тому, спробуйте відкривати світ і у себе вдома, у своїй країні. Також для цього дуже добре надається мистецтво», – закликав до тіснішого спілкування волинян і галичан живою мовою мистецтва й краси музикант Віктор Винник.



Виставка Руслана Чугая «Славсько. Весна, осінь і знову весна» триватиме у Малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а, ще протягом 3 тижнів. Завітайте та залиште свої враження про красу Карпат на полотнах художника у його книзі відгуків. Вхід до галереї вільний.



Коротке резюме художника:

Руслан Чугай народився 1971 року в Луцьку. Закінчив Львівський державний коледж декоративного та ужиткового мистецтва ім. Івана Труша (відділ художнього оформлення). З 1996 року працював на кафедрі дизайну завідувачем лабораторій Луцького національного технічного університету й одночасно здобував кваліфікацію спеціаліста дизайну у цьому університеті. З 2002 року працює викладачем на кафедрі дизайну ЛНТУ і викладає дисципліни «Живопис», «Рисунок», «Основи графіки», «Шрифтові композиції», «Шрифти». З 1991 року – активний учасник групових волинських, всеукраїнських виставок і міжнародних виставок. Автор більш як 10 персональних арт-проектів. Роботи художника зберігаються в колекціях його шанувальників в Україні, Росії, Польщі, Греції, Чехії, Німеччині, Китаї. Живе і насолоджується життям в Луцьку. Обожнює свою велику дружну родину. Користується великою популярністю і заслуженим авторитетом у своїх студентів.

Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr18/ruslan_chuhay/

Фото події люб’язно надали Олег Бурлака, Ярослав Ціко

Фото про перебування в Славську – з ФБ-сторінки Руслана Чугая https://www.facebook.com/ruslan.chugai

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Тетяна Показати IP 15 Червня 2018 20:39
Бомбезна презентація!!! Дякую за карпатський драйв!
студентка Показати IP 16 Червня 2018 00:36
А де можна навчитися справжнього пленерного живопису, тільки не такого
Мане до студентка Показати IP 16 Червня 2018 11:10
виходь надвір і малюй
Руссимпому лан був н до студентка Показати IP 17 Червня 2018 16:34
Руслан був на художньому симпозіумі, а не на пленері в традиційному сенсі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus