USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.15

Налагодив схему і виїхав в Іспанію: волиняни організували бізнес на ухилянтах

25 Жовтня 2023 07:16
Дві-три тисячі доларів, аби виїхати за кордон. Компанію волинян звинувачують у незаконному переправленні військовозобов’язаних чоловіків у країни Євросоюзу. Нібито спільники підробили печатки різноманітних установ і виготовляли фіктивні документи.

Нині фігуранти цієї справи – на лаві підсудних. А от організатор схеми, за словами правоохоронців, перебуває за кордоном, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Слідчі кажуть, що лучанин і лучанка підробляли документи, аби чоловіки призовного віку могли безперешкодно виїхати з України.

Організатор такого бізнесу на ухилянтах виїхав у теплі краї як супроводжувач батька-інваліда. От тільки тато одразу повернувся, а підприємливий син залишився в Іспанії.

Двоє інших фігурантів справи опинилися на лаві підсудних. Юнака поліція раніше розшукувала щодо іншої справи про крадіжку. А от дівчина – психологиня, яка мала кредитні борги, що їх банк повертав через суд.

Читати ще: Підробляла документи: що відомо про лучанку, яка за гроші допомагала ухилянтам виїхати за кордон

Правоохоронці переконані, що компанія взялася заробляти на підробці свідоцтв про народження дітей.

«Орієнтовно дві-три тисячі доларів за одну особу. Особи отримували пакети документів, на підставі яких здійснювали перетин кордону. Здебільшого це були люди з південних і східних регіонів України. Попередньо був створений Telegram-канал, де містилася відповідна інформація про те, що, скажімо, можуть бути штучно створені підстави для перетину кордону в якості багатодітних батьків. І вже ті, кого це зацікавило, зверталися, в порядку переписки домовлялися про ціну, кількість документів. Хтось мав одну дитину і йому треба були документи на двох дітей», – розповідає прокурор Ігор Москаль.
У СБУ кажуть, що спільники підробляли ще й документи про навчання в іноземних вузах, довідки військово-лікарських комісій. Під час обшуків вилучили 27 печаток.

«Переважно це печатки іноземних органів державної реєстрації актів цивільного стану й печатки консульств України щодо завірення перекладу на українську мову офіційних документів та апостилів. Походження печаток слідством не встановлено. Однак встановлено відповідність між вилученими печатками і відтисками, наявними в оригіналах документів», – говорить прокурор.

Уже через кілька днів розпочнуть досліджувати докази, отримані в результаті негласних слідчих розшукових дій. Підозрюваним загрожує від семи до дев’яти років ув’язнення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus