USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

«Нам несуть дуже складні історії»: психологиня з Луцька допомагає пережити травми війни

11 Вересня 2022 13:40
У березні в Україні запустили «СпівДію» – це волонтерська P2P-платформа, ініційована Координаційним штабом з гуманітарних та соціальних питань Офісу Президента України. Одним із її центрів став гуманітарний штаб у Луцьку.

Напрям психологічної допомоги переселенцям очолює психологиня Марина Іслам, яка щодня допомагає українцям пережити втрати домівок, рідних та інші жахи війни, розповідає «Пліч-о-пліч».

Хаби «СпівДії» є майже в кожному регіоні України. Вони надають комплекс сервісних послуг для підтримки переселенців і цивільного населення, яке постраждало внаслідок війни в Україні.

Наразі луцька «СпівДія» надає допомогу переселенцям за кількома напрямами: гуманітарка, підтримка прихистків, працевлаштування, юридична та психологічна допомога, розвиток і навчання дітей. Спеціалісти психологічного напряму працюють і онлайн, і в режимі телефонного консультування.

З початком повномасштабної війни найкращі психологи України об’єднуються у волонтерські організації для того, щоб надавати кваліфіковану підтримку. Сьогодні на безплатній основі чи за благодійний внесок можна отримати справді професійну допомогу. Але психологи теж потребують допомоги.

«Добре, що зараз в Україні діють фонди підтримки психологів. Тому що, по-перше, як то кажуть, ми з росинки не харчуємося. Важливо, щоб нам були би кошти на проїзд, якесь закриття базових потреб. По-друге, психологам надважливо дбати про власну терапію і супервізію. Бо в такі часи клієнти несуть нам дуже складні історії. До того ж, треба звідкись черпати ресурси, попри те, де ми сьогодні є – чи то у відносно безпечному місці в Україні, чи то у прихистку за кордоном, чи то в гарячій точці – ми всі по-своєму переживаємо трагедію країни, а отже, маємо право й можливість отримати допомогу», – розповідає Марина Іслам.
«Я не можу сказати, що ми всі травмовані війною. Адже є різні бачення поняття «травма». Також потрібно відрізняти отримання сильної травми та сильного стресу. Інша річ – посттравматичний розлад: на спостереження за ним потрібен час. І насправді зараз ми, українці, навіть у якомусь умовно безпечному середовищі перебуваємо в певному спільному травматичному полі. Є навіть поняття «травма свідка». Тобто, переглядаючи новини, більш делікатна людина певним чином може травмуватися й отримати стрес», – каже Марина.

«Чи всім потрібні психологи? Не знаю. Це залежить від самої людини, від того, яке опорне підтримувальне середовище в неї, її досвід долати стрес. До того ж, я хотіла би підсвітити існування поняття «дар травми». Тобто не всі люди після війни будуть мати посттравматичний розлад. Будуть ті, які матимуть посттравматичне зростання, тобто вони трансформуються і стануть сильнішими», – зазначає психологиня.

Читати ще: Військовий психолог із Луцька: «Люди з війни прийдуть зовсім іншими». Інтерв'ю

«Заспокійливі таблетки глобально не допомагають. Бо вони знімають певні синдроми тільки на якийсь час. Але не вчать долати ситуації та переживання. Тому є ризик, що ви підсідаєте на гачок. Схожим чином з’являються інші більш складні залежності: алко-, нарко-, медикаментозна чи навіть ігрова. Тобто людина знімає тривожність і біль на певний момент, але не вчиться обходитися з цими переживаннями, жити з цим і приймати», – додає вона.

Психологиня відзначає найбільш поширені проблеми переселенців: «Люди приходять із запитами, де є дуже багато втрат: від майна, рідних до нездійсненних мрій, планів. Вони зараз стикаються з купою обмежень. Хочу зазначити, що люди часто перебувають у дуже складному стані. Наприклад, переселенці з Криму та східної частини України мають сьогодні вторинну травматизацію. Вони вже вдруге втрачають будинки та переживають смерть рідних через війну чи окупацію. Це дуже складно».
Марина зазначає, що не тільки окремі особистості нині можуть переживати травматичне зростання, але й змінюється психологічний портрет усієї нації.

«Зараз, особливо під час повномасштабного вторгнення, із нашою нацією відбуваються дуже швидкі трансформації та проявлення націоналістичної ідентичності. Ще хочу зазначити, що все-таки ми виходимо із загального стану жертви, об’єднуємося заради гуманних цінностей. І бути українцем – це одна з наших головних ідентичностей. Радянський Союз багато років стирав усі прояви особистості. Він прагнув створити новий вид homo sovieticus – людину без свідомості. СРСР не потрібна була людина свідома, розумна, гуманна – там потрібна була людина, яка працює на «вєлікій комунізм». Тоді руйнували все, що може якось проявляти в людині індивідуальність, бо така людина – ворог тоталітарної системи».

Читати ще: «Психолог під час реабілітації обов’язковий», – керівник Центру реабілітації бійців у Луцьку

Аби перемогти ворога, ми передусім маємо берегти себе та дбати про свій емоційно-душевний стан. Отримати допомогу можна, звернувшись на гарячу лінію «СпівДія Хаб» за номерами: +380 (99) 500-71-17, +380 (97) 500-71-17 або заповнивши анкету на сайті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus