USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Наш ідеальний невеличкий всесвіт», – гості «Бандерштату» про фестиваль під Луцьком

10 Серпня 2021 14:47
«Ви неймовірні!» – раз-по-раз фронтмен гурту БЕZ ОБМЕЖЕНЬ Сергій Танчинець звертався зі сцени «Бандерштату» до глядачів. Бо й справді, сюди на три дні з’їхалися неймовірні люди з різних куточків України та з-за кордону, аби пройнятися бандерштатівським духом, який зарядив серця на цілий рік наперед – до нової зустрічі.

Нагадаємо, 6-8 серпня у селі Рованці біля Луцька відгримів фестиваль «Бандерштат». Це був ювілейний п’ятнадцятий фестиваль і водночас перший великий захід після року пандемії – торік через карантинні обмеження його були змушені проводити дистанційно.

Оскільки дійство триденне, то чимало фестивальників, які приїхали з інших міст, жили увесь цей час в наметовому містечку. Для багатьох відвідувачів «Бандерштату» це звичний спосіб відпочинку, бо часто ходять в походи, а для декого – це спосіб вийти за межі звичного ритму життя.
Читати ще: Без Океану Ельзи, про останній рік у Рованцях і алкогольних спонсорів. Розмова з арт-директором «Бандерштату»

За особливу атмосферу, яка тут аж вібрує, полюбили фестиваль Дмитро і Аня. Він – з Полтави, вона – з Києва. Дмитро на «Бандерштаті» вперше, Анна уже втретє. Але у своїх враженнях від фестивалю вони сходяться: тут дуже комфортно почуваєшся.
«Враження максимально приємні, тут щира атмосфера, відчуваєш себе так, ніби ти перебуваєш у колі своєї сім’ї, яка зібралася разом на свято», – каже хлопець і зізнається: йому дуже імпонують виконавці, яких підбирають організатори. Та й сам він – фанат українських гуртів, які запалюють в різних рокових напрямках: панк-рок, фольк-рок, ска-панк тощо.
Анна ж, своєю чергою, теж має фаворитів і любить фестиваль за його неймовірний настрій: «Вчора була KARNA, це наші «боги». Я особисто вчора кайфонула від ТНМК, а сьогодні чекаємо Жадана і Собак. «Бандерштат» любиш за те, що сюди приїжджаєш немов до своєї сім’ї, тут всі рідні. Тут тобі всі люди милі, всі гарні, музиканти такі класні. «Бандерштат» – наш ідеальний невеличкий всесвіт, наш особистий рай».
Дениса, Богдана та Іллю ми зустріли в наметовому містечку. Як виявилося, усі троє з Луцька. Проте хлопці скористалися нагодою поринути в цю атмосферу сповна і прийшли на фест із наметом. Для них це перший такий фестиваль.
«Сподобалися концерти більшості гуртів, вечори біля вогнища. Ми сюди прийшли заради атмосфери. Думаю, саме за цим люди сюди і приходять – не стільки заради концертних виступів, скільки заради людей, заради атмосфери, цього настрою», – кажуть хлопці і додають: тут зустріли багатьох цікавих людей, з якими вечорами грали на гітарі, співали пісень і спілкувалися.
«Бандерштат» з-поміж більшості фестивалів вирізняє те, що, крім вечірньої програми, тут є й гутіркова сцена, на яку запрошують цікавих медійних особистостей: громадських діячів, письменників, видавців, політиків, лідерів думок. Й серед слухачів тут багато начитаних, інтелектуально підкованих людей, які можуть поставити цікаві, критичні запитання спікерам. Це, звісно, ще одна родзинка такого вільного спілкування: ніколи не знаєш, що тебе можуть спитати наступної миті, тому будь готовий відповідати, навіть на незручні запитання. Але кожен з тих, хто піднімався на гутіркову сцену, зазначав: тут – неповторно.

«Про вашу крутість регулярно пишуть російські ЗМІ, і це говорить про те, що ви робите правильну справу», – звернувся до бандерштатівців мер Львова Андрій Садовий.
Читати ще: «Ок. Піду, вставлю. І вставив», – Садовий розказав на Волині, чому попри обіцянку не йти в політику, знову балотувався у мери

Дев’ятий рік поспіль на «Бандерштат» приїздить Володимир із Києва, серце якого повсякчас рветься у Західну Україну. Чоловік має три пристрасті: коні, футбол і музика. Працює на іподромі, проте за першої ж нагоди мандрує на концерти улюблених виконавців.
Він сам собі компанія й подорожує завше наодинці. Каже, що завдяки «Бандерштату», який йому дуже імпонує патріотичним духом й безалкогольним форматом, затоваришував із багатьма цікавими людьми. Проте найприємнішою для нього є увага улюблених виконавців. А не помітити Володимира під сценою просто неможливо, адже підтримувати музикантів він вміє як ніхто: знає на зубок усі пісні, гучно й кумедно співає та розважається від душі.
«Я завжди прагну дякувати музикантам за те, що вони дарують ці надзвичайно приємні відчуття. Українська музика мене неймовірно тішить, вона мене надихає і буквально лікує. А музиканти, які виступають на таких фестивалях, як «Бандерштат», викладаються на всі сто, вони не використовують фонограм. Це і є справжня музика. І мені повсякчас хочеться щиро подякувати артистам, потиснути руку», – розповідає шанувальник «Бандерштату».

Володимир із 2009 року їздить по всій Україні на виступи своїх улюбленців, а його феноменальна пам’ять фіксує дати, плейлисти й всілякі найдрібніші деталі з концертів. Він чітко пам’ятає, хто, у який день і в якій послідовності виступав на «Бандерштаті» за всі роки, що він відвідує фест. Пам’ятає навіть, у якому році і на якій пісні зникло світло під час виступу Тартака. Одне слово – справжній фанат!

«214 разів я бував на концертах Океану Ельзи. На другому місці – мій улюблений гурт МЕРІ, на повноформатних виступах якого я бував уже 50 разів. На третьому – СКАЙ із 32 концертами. На четвертому – Друга ріка, це 31 концерт. І лише 28 разів я мав щастя бувати на повноцінних концертах Тартака», – пригадує Володимир й насамкінець додає, що вже не уявляє свого життя без музики, а свого літа – без «Бандерштату».
«Бандерштат» цікавий і тим, що дає можливість познайомити публіку з незнаними раніше гуртами. Так, для багатьох відкриттям вечора третього дня став нововолинський гурт Цвях. А вокаліст гурту Сергій Лонюк напівжартома відзначив: «Ми ще ніколи не виступали перед такою кількістю людей». Адже поки що хлопці, які грають ска-панк і співають про фантастичні й казкові міфічні світи, лише завойовують свого глядача.
Не обійшлося й без музичних цікавинок, якою став сольний виступ екс-лідера гурту Тартак та Був’є, лучанина Олександра Положинського. Цей виступ вочевидь поклав край всім припущенням про те, чи повернеться Положинський у Тартак або Був’є. Очевидно, що повернення вже не буде, бо співак переріс свої музичні проекти і цілком сформувався як сольний виконавець, зберігши неповторний стиль.
До слова, сюрпризом також став виступ оркестру Луцького прикордонного загону, який зіграв з Положинським на сцені «Бандерштату», а соліст колективу прикордонників Віктор Кухарик був бек-вокалістом Олександра Положинського.
Напевне, найточнішу характеристику бандерштатівцям дав Сергій Танчинець, лідер гурту БЕZ ОБМЕЖЕНЬ: «Ви неймовірні». Бо, напевне, саме так і можна описати ту когорту людей, яких об’єднав шквал емоцій «Бандерштату».
Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра Дурманенка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus