USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Наші Збройні сили на дві голови вищі», – командир волинської бригади про ситуацію на передовій

7 Квітня 2023 08:11
14 окрема механізована бригада імені князя Романа Великого, яка базується у місті Володимир, на передовій з першого дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Суспільне розпитало в командира 14 ОМБр, підполковника Олександра Охріменка про ситуацію на фронті та стан справ у бригаді.

Зі слів підполковника, резервісти, добровольці та мобілізовані перш ніж брати участь у боях пройшли навчання.

«Безпосередньо до підготовки даної категорії особового складу є визначені терміни. І взагалі немає такої необхідності одразу залучати особовий склад на лінію бойового зіткнення. Безпосередньо в пункті постійної дислокації організована підготовка даної категорії, яка проходить протягом двох тижнів.

Хто мав військову облікову спеціальність, він може направлятись одразу в зону бойових дій на посаду, але з допідготовкою у зоні бойових дій. два тижні проходять заходи з підготовки по модулях в зоні бойових дій, в тилових районах проводиться злагодження підрозділів – відділення, взвод, полк.

По можливості залучаємо особовий складу, щоб можна було вивчити і командирів відділень, і командирів взводів, і командири вивчили підлеглий особовий склад. Надалі виконання завдань уже в складі підрозділів безпосередньо в ході виконання бойових завдань», – розповів Олександр Охріменко.

Щодо укомплектованості бригади, то, з його слів, на даний момент бригада боєготова.

Олександр Охріменко додає, що кілометраж, який тримає 14 ОМБр,перевищує вдвічі норматив, якій визначений керівними нормативними документами.

На питання, чи навчаються за кордоном воїни волинської бригади, командир відповів наступне: «Західні партнери нам допомагають. Є в нас категорії військовослужбовців різних спеціальностей, які уже завершили навчання на тій чи іншій техніці. Є техніка, яка нам доставлена і ми виконуємо задачі на цій бойовій техніці. На даний час є категорія, яка навчається закордоном в складі груп, в складі розрахунків, екіпажів».

З його слів, зараз спостерігається більш статичний з визначенням лінії зіткнення, з тимчасовою зміною цієї лінії в нашу користь характер війни.

«Масштабних наступальних дій ми не проводимо, тому що є необхідність і перегрупуватися, і відновити сили, допідготовити особовий склад. Щоб найбільш ефективно в найкоротші терміни надалі виконувати задачу щодо звільнення тимчасово окупованих територій.

Зараз лінія статична. Нанесення ураження по противнику, який має свої райони і рубежі оборони, знищення його озброєння, техніки, і недопущення просування його в глибину території держави.

Читати ще: «Нестандартність наших дій ввела противника в оману, а згодом – у розпач», – воїн волинської бригади

Якщо брати по потенціалах, по якості, по забезпеченості і по наявності тих засобів ураження, які надають нам партнери, то наші збройні сили на дві голови вищі. По підготовці, по професіоналізму, по вмотивованості, і решті критеріїв, що дозволяють виконувати поставлені завдання», – каже Охріменко.

Із місцевим населенням 14 ОМБр працює через групу цивільно-військового співробітництва. В тому числі і з надання продуктів харчування, вивезення з під вогневого ураження противника цивільного населення в більш безпечні місця, ну і ряд інших питань, які в компетенції бригади.

Щодо полонених із волинської бригади та процесу обміну полоненими командир волинської бригади зазначив, що він не може назвати їхню кількість, але такі люди є. З його слів, є такі, які пройшли полон, повернулись, стоять в строю, і виконують задачі принципово.

Олександр Охріменко зазначив, що у волинській бригаді – 15 Гроїв, але, на жаль, посмертно.

«Згадую наших танкістів доблесних. Екіпаж танку, якій за весь період виконання бойового завдання починаючи від 24 лютого, двоє чоловіків – командир та навідник – знищили 12 танків на різних напрямках у різних боях. Це просто робота, вони цим не хизувались і не вимагали, що дайте. Вони подані ці два воїни на нагородження на Героя України» – розповідає він.

Читати ще: «Наші танкісти дадуть раду і «Леопардам», і «Абрамсам», – командир волинської бригади

У 14 ОМБр питань щодо фінансового забезпечення зараз не виникає. Що грошове забезпечення особового складу, що додаткова винагорода за участь у виконанні завдань в зоні бойових дій виплачується стабільно до 20-го числа основна виплата, і до 30-го числа кожного місяця отримають додаткову винагороду в розмірах, які визначені: 100 та 30 тисяч в залежності від місця розташування, додає командир.

Щодо можливості відпустки бійцям, Олександр Охріменко пояснив: «У нас внесені зміни в закон про відпустки в період воєнного часу. Крім відпустки за сімейними обставинами, зараз особовий склад отримує ще 10 діб відпустки. Особовий склад у відпустки зараз ходить, але у тій кількості, яка дозволяє зберегти підрозділ боєздатним в ході виконання бойових дій».

Зі слів підполковника, співпраця з волонтерами налагоджена на всіх рівнях – командирів батальйонів, дивізіонів, рот. Допомога суттєва. Ті питання, які самі не може вирішити бригада, не може сама закупити, волонтерські організації суттєву допомогу надають.

Робота з людьми, каже Олександр Охріменко, – найважча в умовах війни.

«А решта все під силу. Це робота, яку треба робити. А мотивує сім’я, наші діти, наші дружини, наші рідні, які мають можливість жити, розвиватися, розвивати країну, працювати, ходити в садочок, школу. Тому ми там маємо робити і завершувати те, чого не починали. Я не буду розкривати військових таємниць. В нас є загальнонаціональна мета – кордони 1991 року незалежної, вільної України і вони будуть. Коли будуть – скоро, скоріше ніж ми собі думаємо», – підсумовує військовий.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Боже Показати IP 7 Квітня 2023 17:17
Зроби так як каже командир 14 омбр і щоб вона була така легендарна як розформована 51 (51 до речі брала лінію Манергейма)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus