USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Нацбанк почав примусово стягувати з Жеваго 1,5 млрд грн

26 Грудня 2019 13:47
Національний банк України за рішенням суду почав примусово стягувати з ексвласника банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго 1,5 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку у Facebook, передає The Бабель.

1 жовтня Шевченківський районний суд Києва задовольнив позов НБУ до ексвласника банку «Фінанси та Кредит». Оскільки Костянтин Жеваго не сплатив у визначений строк судовий збір, апеляційний суд повернув йому апеляційну скаргу. Отже рішення суду першої інстанції набрало законної сили, що дало змогу Національному банку 26 грудня розпочати примусове стягнення коштів.

«На сьогодні загальний обсяг заборгованості банку «Фінанси та Кредит» перед НБУ за усіма кредитами рефінансування складає 6,6 млрд грн. Очікуємо, що частково ця заборгованість буде погашена за рахунок стягнення коштів безпосередньо з Костянтина Жеваго як з фінансового поручителя за кредитами рефінансування, а також за рахунок звернення стягнення на майно підконтрольних йому компаній — майнових поручителів, до яких ми також подали близько 30 позовів у суди», — пояснили у Нацбанку.

За якими справами проходить Жеваго?

ДБР розслідує розтрату понад 2,5 млрд грн ліквідованого банку «Фінанси та кредит». Слідство вважає, що схему з виведення грошей організували ексзаступник голови правління банку, начальник одного з управлінь та інші топменеджери.

Протягом 2007—2014 років офшорна компанія відкрила кредитні лінії в іноземних банках. «Фінанси і кредит» поручився за цю компанію власними коштами та уклав з іншими іноземними банками договори на суму понад $113 млн (2,9 млрд грн). У 2015 році за невиконання зобовʼязань офшорною компанією іноземні банки стягують $113 млн з рахунків банку «Фінанси і кредит», причому застава була списана відразу після того, як банк був оголошений неплатоспроможним.

Нагадаємо, 27 вересня було повідомлено про підозру Костянтину Жеваго в причетності до розкрадання коштів банку, де він є бенефіціарним власником, на суму 2,5 млрд грн.


9 жовтня директор Державного бюро розслідувань Роман Труба на брифінгу у Києві повідомив, що колишнього народного депутата Костянтина Жеваго оголосили в розшук по Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus