USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Нацбанк зняв обмеження: що буде з курсом в обмінниках

21 Травня 2022 07:00
Національний банк скасував 10% обмеження за готівковим валютним курсом.

Про це йдеться в постанові № 102, яка набуде чинності із 21 травня.

Банкам та небанківським фінустановам офіційно дозволили ставити будь-який ринковий курс під час продажу готівкового долара, євро та інших грошових одиниць.

Цим же документом НБУ зменшив зі 100 тис. грн. до 50 тис. грн. на місяць суму, яку українці можуть знімати готівкою у банкоматах за кордоном. Швидше за все, регулятор намагається таким чином вдарити по так званих валютних «човниках», які на прикордонних територіях України вкладають на рахунки гривню та знімають долар за кордоном.

В Україні, як і раніше, добова норма зняття гривні з рахунків залишиться на рівні 100 тис. грн.

Ще Нацбанк зажадав від банків перешкоджати відтоку капіталу з України і видав у зв’язку з цим кілька заборон:

переказувати за кордон гроші під виглядом кредитування іноземців;

надавати компаніям кредити у гривні для погашення кредитів в іноземній валюті;

змінювати валюту виконання кредитних договорів, укладених із юридичними особами (крім банків) з іноземної валюти на гривню.

Швидше за все, усіма цими схемами користувалися фінансисти для виведення капіталів, і НБУ їх прикрив.

Втім, головне в новій валютній ухвалі Національного банку – це скасування 10%-го обмеження для готівкового курсу. Насправді це означає, що банки піднімуть у своїх касах курс продажу долара до середніх рівнів фінансових компаній. На сьогодні це близько 36,50-37,50 грн/$. Дехто ставить максимум на рівні 39,0 грн/$, але його вважають провокацією.

Учора у фінкомпаній середня ціна американської валюти була вищою – 38,0-38,10 грн/$ і був той самий максимум на 39,0 грн/$.

Відступ готівкових курсів з 38,0-38,10 грн/$ до 36,50-37,50 грн/$ пояснюють витоком інформації про відміну обмежень. Відомості проникли на ринок десь у районі обіду, і спекулянти вирішили трохи відкотити свої ціни. Адже незабаром підніме голову їхній головний конкурент – банківська система, яка зможе спокійно продавати валюту.

З початку війни банкам заборонили продавати населенню готівковий долар, вони могли його лише викуповувати. Винятки робили лише для тимчасово окупованих територій, де продаж дозволявся в межах добового залишку в касі. А з 14 квітня Нацбанк дозволив банкам продавати людям інвалюту в касах у розмірі викупу за попередній день, але за курсом, що перевищує офіційний, не більш ніж на 10% – це 32,18 грн/$.

З цього моменту більшість банків встановила саме цей цінник на продажі, проте фактично валюту не продавали, оскільки населення їм нічого не здавало. Людям було невигідно віддавати долар банкам, де курс викупу був нижчим (ніж у фінансових компаній), і ті залишалися без долара/євро.

Тепер банки піднімуть усі свої курси і почнуть конкурувати з фінансовими компаніями. Банкіри зможуть заманювати населення вигідними курсами, а отже, у них з’явиться більше валюти. При цьому доларової банкноти не вистачає, тому фінансисти можуть просити керівництво Нацбанку провести готівкову інтервенцію. Тобто безпосередньо продати банкам готівковий долар під продаж у касах. Досі в НБУ не хотіли про це говорити, але сьогодні джерело «Країни» у Національному банку сказало, що регулятор готовий розглядати таку можливість. Більше того, він запевнив, що Нацбанк готувався до такого розвитку подій, і що у нього є готівковий долар.

Швидше за все, Нацбанк пішов на відміну 10% курсового обмеження у зв’язку з різким зростанням готівкового курсу в Україні. Минулого тижня він був у районі 34,0-34,50 грн/$, а вчора досяг середнього рівня 38,0 грн/$ та максимального 39,0 грн/$.

«Спекулянти надто розгулялися, а потім їхній настрій підхопили публічні особи – стали лякати населення курсом 40 грн/$. У політиків зараз свої чвари і лайки, але коли вони роблять страшні фінансові прогнози, це не може не впливати на суспільство, особливо під час війни. А валютні міняйли активно користуються всім цим заради своєї наживи», – сказав «Країні» один із банкірів.

Скасовуючи курсове обмеження для готівкового ринку, Нацбанк не йде на відкриття міжбанківського валютного ринку. У принципі, зі зрозумілих причин – через побоювання девальвації гривні під час війни, яка серйозно вдарила по вітчизняній економіці та фінансовому ринку. Голова НБУ Кирило Шевченко назвав ЗМІ три передумови для повернення до гнучкого курсу гривні в майбутньому:

стабілізація експортних надходжень;

зниження невизначеності, пов’язаної з воєнними діями;

більш активна робота фінансового ринку.

У зв’язку із закритим міжбанком, економічними проблемами в країні та відсутністю стабільних регулярних поставок готівкового долара в Україну літаками, фінансисти чекають на активне розгойдування готівкового курсу найближчим часом. Допускають різкі рухи готівкового курсу долара у касах банків, але вірять у його подальше зміцнення.

«Перший час готівковий курс долара може досить активно рухатися в різні сторони на тлі заяв західних партнерів за сумами фінансової підтримки для України. Але у середньостроковій перспективі курс повернеться до нормальних значень. Тому не раджу одразу кидатися скуповувати долар», – сказав «Країні» радник голови правління Мегабанку Андрій Львів.

Стабілізацію готівкового ринку чекають ближче до середини червня.

«У міру загострення конкуренції на готівковому ринку гривня може зміцнитися до рівнів 33,20-33,50 грн/$ за два-три тижні. Тому що люди нарешті почнуть здавати долар банкам, які досі не могли конкурувати з курсами фінансових компаній» , – зазначив «Країні» фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Але є й інші думки щодо цього. Наприклад, нардеп Ярослав Железняк заявив, що долар по 40 гривень – це перспектива найближчих тижнів.

Хоча голова податкового комітету Данило Гетьманцев запевняє, що підстав для курсу 40 грн/$ немає і закликав не розганяти паніку.

Також ходять чутки, що Нацбанк може сам повести справу до девальвації, щоб збільшити доходи бюджету (вони найближчим часом формуватимуться в основному із західної фінансової допомоги, і чим нижчий курс гривні, тим більша сума в гривнях буде при обміні цієї допомоги). Втім, ці чутки ніхто офіційно не підтверджує.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus