USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.55 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Науковці встановили, що Гренландія ще 416 000 років тому була зеленою і без льоду

22 Липня 2023 00:46
Нове дослідження встановило, що Гренландія раніше була зеленою та вільною від льодового покриву. Ймовірно, ще 416 000 років тому острів був вкритий деревами та травою, його населяли метелики, комахи та різні тварини.

Як пише Sky News, нове відкриття викликало побоювання в наукових колах стосовно того, що крижані щити Гренландії можуть бути не настільки стабільними, як вважалося раніше. Також отримані відомості дають змогу проаналізувати, який чином ландшафт острова може потенційно реагувати на кліматичні зміни на планеті.

Для дослідження науковці взяли відкладення, які знайшли раніше в крижаних кернах. У вказаних зразках вони виявили сліди листя та моху того періоду.

«Це свідчить про те, що більшість льоду Гренландії розтанула, коли Земля помірковано нагрілася між 424 000 і 374 000 років тому, у результаті глобальний рівень моря піднявся на 5-20 футів», – вказано у статті.

Льодовий керн, який вчені аналізували під час останнього дослідження, був добутий на північному заході Гренландії, у місцевості, яка слугувала секретною базою армії США під час Холодної війни. Про цей зразок на десятиліття забули і випадково знову знайшли його у морозильній камері у 2017 році.

За оцінкою науковців, крижані щити Гренландії містять достатньо води, щоб спричинити підвищення рівня моря на 23 фути (сім метрів), що ставить під загрозу кожне прибережне місто у світі.

«Якщо розтане лише частина крижаного щита Гренландії, рівень моря різко підніметься. При прямому моделюванні темпів танення та реакції на високий вміст вуглекислого газу ми спостерігаємо підйом рівня моря на метри, а можливо, і на десятки метрів», – розповіла Теммі Ріттенур, професор факультету наук про Землю в Університеті штату Юта.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus