USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Навіщо Україні міністерство інформації?

3 Грудня 2014 13:13
На думку політологів, новостворене Міністерство інформації в Україні не зовсім доречне, однак переконують, що на ЗМІ воно тиснути не буде.

Чиновники вважають, що таке міністерство потрібне – для захисту від російської пропаганди. «Якби в 1991 році Україна створила міністерство інформації, зараз Крим і Схід були б наші», - вважає тепер уже міністр інформаційної політики України Юрій Стець. Про це повідомляє «ВВС Україна».

Натомість медіаексперти категорично засуджують створення цієї структури і вважають її рудиментом авторитарної системи. Так, учора, 2 грудня, у день коли Верховна Рада призначала новий Кабмін, працівники ЗМІ та громадські активісти влаштували пікет проти створення Міністерства інформації.



Проти такої структури, виступають і волинські медійники. Зокрема, координатор волинського прес-клубу Богдана Стельмах написала на своїй сторінці у Фейсбуці:

«Отож відтепер в Україні існуватиме Міністерство інформації, яке буде стежити за тим, про що ви, журналісти, пишете, як пишете і як би було треба вам писати...»




ВІДБИТИ «ІНФОРМАЦІЙНУ АТАКУ» РОСІЇ

Першим публічно запропонував створити в уряді міністерство для «захисту від російської пропаганди» радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Є ідея створити у структурі Кабміну міністерство з інформаційної політики, головною метою якого буде захист інформаційного простору від російської пропаганди», - заявляв раніше Антон Геращенко.

Зі слів пана Стеця, інформаційна стратегія та положення про міністерство у нього було готове ще в 2009 році, але поразка Юлії Тимошенко на президентських виборах завадила їх втіленню.



Одним з найскандальніших сюжетів російського телебачення про Україну був про рабів, яких видають нацгвардійцям на Донбасі

Таку ж позицію займає інший чиновник - голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко.

«Міністерство інформації створити доцільно, це треба було робити вже давно. Адже війна на сході - це прямий наслідок інформаційної війни Росії проти нас», - стверджує чиновник.

Нове міністерство, за його словами, має координувати інформаційну політику в державі, боротися проти інформаційної агресії та керувати закордонним мовленням.

Чиновник розповів ВВС Україна, що Нацрада вже розробила концепцію створення єдиного державного мовника на закордон із річним бюджетом в 5 мільйонів доларів.

Цей документ уряд може розглянути вже наступного тижня.

ЗАЙВІ ВИТРАТИ Й ЧИНОВНИКИ?

Натомість експерти у сфері медіа називають низку причин, чому створювати окреме міністерство інформації не потрібне.

Насамперед вони посилаються на досвід демократичних країн, де подібні органи не прийнятні.

«У демократичних країнах не повинно бути подібних міністерств. Досвід західних демократій це доводить. Нове міністерство стане ще однією неефективною структурою», - розповів ВВС Україна директор Інституту медіа права Тарас Шевченко.

Такої ж думки директор Інституту масової інформації Оксана Романюк.

«Я розглядаю утворення такої установи як ганебну капітуляцію перед старими совковими формами замість творення нового старту», - написала пані Романюк на сторінці у Facebook.

Зараз окремі міністерства інформації мають Пакистан, Індія та Республіка Замбія.

Експерти вказують, що нове міністерство може стати зайвим витрачанням грошей на орган, функції якого і так вже розписані.

«І так є достатньо органів влади, які мали б вирішувати питання інформаційної політики та контрпропаганди. Але вони з цим недостатньо справляються. Це буде неефективним використанням коштів платників податків», - заявив ВВС Україна Андрій Шевченко.

Пан Шевченко нагадав, що в Україні цими питаннями мають займатись Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, а також Державний комітет з телебачення та радіомовлення.

ПОСАДА ДЛЯ СОРАТНИКА ПРЕЗИДЕНТА

Але Юрій Стець вважає, що для ефективного відбиття російської пропаганди потрібний саме міністерський портфель.

«Я займався інформаційною безпекою в Нацгвардії. Є вже досвід, щоб усвідомити, що з позиції керівника управління проломити велику державну машину неможливо», - переконує пан Стець.



Він нагадує, що Держтелерадіо, яке нібито може займатися інформаційною політикою, зі створенням суспільного телебачення з 1 січня стане «порожнім органом».

Натомість Тарас Шевченко впевнений, що повноважень на посаді Держтелерадіо пану Стецю вистачить, тим більше враховуючи його неформальні зв’язки.

«Юрій Стець на посаді голови державного комітету з телебачення та радіомовлення матиме достатньо повноважень. Не бачу чогось такого критичного, що мають міністри і чого не мають голови державних комітетів», - стверджує експерт.

Він вказує, що Юрій Стець є членом команди президента.

Директор Першого національного телеканалу Зураб Аласанія вирішив не засуджувати і не підтримувати створення окремого міністерства, бо ще не знає, які конкретно повноваження йому перейдуть.

«Політика державної інформаційної безпеки потрібна. Якщо вони не чіпатимуть вільні медіа і не розраховуватимуть на їхній ресурс, то як директор Першого національного – порадію», - розповів ВВС Україна пан Аласанія.

ЯК У РОСІЇ?

Відомий російський експерт Станіслав Бєлковський запевнив ВВС Україна, що створення окремого міністерства інформації буде неефективним.

При цьому він апелює до досвіду Росії.

«Росії вдається вести інформаційну пропаганду без міністерства інформації», - нагадує експерт.

З його слів, у Росії є кілька центрів ухвалення рішення щодо інформаційної політики.

Головний із них перебуває в адміністрації президента.

«Проте головні державні телеканали так вишколені, що і самі знають, що їм робити. Кремлю вдалося витиснути максимум з професійних пропагандистів, з якими співпрацює», - стверджує пан Бєлковський.

Він стверджує, що для правильної інформаційної політики та контрпропаганди Україні потрібна команда професіоналів та нові ідеї, «і аж ніяк не нове міністерство».

«Міністерство інформації – це застаріла концепція у добу інтернету. Це швидше підхід тоталітарних держав минулого століття», - резюмує російський експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
віктор Показати IP 3 Грудня 2014 13:25
потрібно щоб добити комуно-фашистську ідеологію
Марія до віктор Показати IP 3 Грудня 2014 13:40
а доб'ють і без того подихаючу журналістику. це Міністерство якраз і є втіленням комуно-фашистської ідеології
Анна до віктор Показати IP 3 Грудня 2014 13:45
То для цього потрібно аж нове міністерство створювати?
Орест до віктор Показати IP 3 Грудня 2014 13:53
Анатолій, ти ще не похмелився перед обідом?
Дончанин до Орест Показати IP 3 Грудня 2014 17:38
У меня сложилось впечатление о том, что если он выпьет, то его посты будут более осмысленны.
Анонім до віктор Показати IP 3 Грудня 2014 16:03
розповідаю спеціально для новоспеченого міністерства : всі телеканали замовчують інформацію про те, що за допомогою ліквідації одного VAB банку( а збанкрутувало останнім часом їх немало) обікрадено 420тис вкладників. Учора найбільш активні з обдурених перекривали дорогу на вул.Грушевській у Києві, позавчора брали штурмом НБУ(навіть перелякана тоді гонтарєва написала заяву на звільнення, але судячи з усього вже оклигала-порох підбадьорив на нові подвиги). На жодному з провідних каналів про це навіть словом не згадали : наших вільнодумних зовсім не цікавить,що в країні масово граблять людей. Зате 1+1 не забув розказати як ляшко не заплатив 5тис грн комусь-там, інтер розповів, як приватбанк вибиває 10тис грн боргу за кредит - це набагато важливіше ніж відібрати в 420тис. вкладників мільйони грн.
Хлоп до Анонім Показати IP 3 Грудня 2014 16:10
Бахматюк - любий друг Яценюка. Яценюк вимагав дати рефiнансування любому другу. Гонтарева вперлися i написала заяву. Не треба НБУ вiшати всiх собак.
Анонім до Хлоп Показати IP 3 Грудня 2014 16:56
мені вшистко єдно з ким бахматюк чи з сенею,чи з порохом,чи з гонтаревою.Я не збираюся нікому з цих еуроекономістів з замашками Гондурасу віддавати свої гроші, як і всі інші вкладники також. Мова йшла про інше, а саме про те, що наші "незалежні зомбоящики" зовсім не займаються висвітленням актуальних тем, а лише дбають про свій рейтинг і влаштовують між собою розборки. Так одного дня зненацька може початися ще один майдан, а на периферії і не будуть знати,хто ж там цього разу активізувався - знов доведеться все спирати на провокаторів
пу до віктор Показати IP 3 Грудня 2014 17:07
Юрій Стець = Гебельс.
вася до віктор Показати IP 3 Грудня 2014 17:07
Юрій Стець = Гебельс.
Ярик Показати IP 3 Грудня 2014 13:47
Для того щоб дати роботу своїм -як і попередня влада! що тут не ясно
анонімус Показати IP 3 Грудня 2014 13:58
кум президента і директор 5 каналу
Всезнайко Показати IP 3 Грудня 2014 14:05
Навіщо собаці п"ята нога?
віктор Показати IP 3 Грудня 2014 14:15
собака лает - караван идет
Анатоль до віктор Показати IP 3 Грудня 2014 14:34
Щ о ти мелеш?
віктор до Анатоль Показати IP 3 Грудня 2014 14:48
не хвилюйся - тебе вилікують
Анонім до віктор Показати IP 3 Грудня 2014 17:36
Лично ты будешь лечить?
Анонім Показати IP 3 Грудня 2014 14:26
Як це навіщо!?? Далі народ зомбувати!
Анонім до Анонім Показати IP 3 Грудня 2014 18:54
зобмбування..зомбуванням, алще ще й для кума нову посаду створив порошик. Я от одне не можу зрозуміти, де то бля покращення.... Дивлюсь порошик із сєньою ведуть себе набагато покруче ніж азіров з яником. Саме головне, що сєня сказав що 2015 рік буде набагато гірший ніж 2014 рік.... Вот нам бля покращення за допомогою Майдану... тільки за 2014 рік набрались позик понад 9 міліардів євро. То такі борги і нашим правнукам хватить. Цікаво одне ще, що це за новий уряд з іноземців.... і нах .....й вони такі потрібні якщо кажуть що 15 рік буде ще гірший і з врахування іх грьобаними реформами..... реформатори фашистські
Анонім Показати IP 3 Грудня 2014 16:09
Создание в Украине Министерства информационной политики создаст угрозу для свободы слова СМИ, пишет в Твиттере председатель ОБСЕ по вопросам свободы слова Дуня Миятович. "Создание Министерства информации – прямая угроза свободе массмедиа. Это не способ, чтобы противостоять пропаганде", - написала она.
Всім Показати IP 3 Грудня 2014 20:18
Міністерства ще немає, але його вже бояться. Панове та панянки! Ви ж не міністерства боїтесь, а самих себе. Це стосується журналістів. Більшість з вас ладна писати, говорити, що в голову скочить, і лише одиниці замислюються над наслідками оприлюдненого.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus