USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Найбільш політично збалансовані новини – в інтернет-видань, ‒ КВУ

4 Жовтня 2012 17:43
Напередодні виборів до Верховної Ради України Комітет виборців України провів медіамоніторинг новин, результати якого показали, що найбільш політично збалансовані інформаційні матеріали ‒ в інтернет-видань.

Про це під час презентації результатів дослідження 4 жовтня повідомив голова Волинського відділення Комітету виборців України Юрій Кресак.

Юрій Кресак повідомив, що Комітет виборців України проводить цей медіамоніторинг у 24 областях і місті Києві. Дослідженню підлягають 9 загальнонаціональних і 56 регіональних телеканалів, 7 загальнонаціональних і 84 регіональних газети, 5 загальнонаціональних і 66 регіональних інтернет-видань. Кресак зауважив, що експерти аналізували лише інформаційні програми і публікації, не зачіпаючи політичної реклами.

Суб’єкти моніторингу, за словами Кресака, ‒ політичні партії, що представлені у парламенті або ті, що на думку політологів, «мають теоретичну» змогу потрапити до парламенту. Мова про Партію Регіонів, ОО «Батьківщина», ПП «УДАР Віталія Кличка», Комуністичну партію України, ПП «Україна – вперед!» і ВО «Свобода».

Так, пояснив експерт, за результатами моніторингу в 65 телеканалах 264 годин ефірного часу новин було присвячено ПР і 18 ‒ «Батьківщині», тож, партія влади представлена майже в 15 разів активніше. Водночас ПР втричі більше представлена в негативній тональності, ‒ додав Кресак.

Він зауважив, що преса, за результатами дослідження, виявилася більш збалансованою і більш плюралістичною. Так, в 91 газеті ПР представлена більш ніж удвічі частіше, ніж «Батьківщина», однак, партію влади у пресі й критикують вчетверо частіше.

Найзбалансованішими, зі слів Кресака, виявилися інтернет-видання. Інформаційних повідомлень зі згадуванням ПР і «Батьківщини» у цих засобах масової комунікації була майже однакова кількість, до того ж у нейтральній тональності.

«Коли ми здійснювали подібний моніторинг у 2004 році, баланс відображення «влада-опозиція» був набагато більш разючий. Коли ми моніторили партії, які претендували на якісь лідерські позиції в парламенті, вони майже ніде і ніяк не нівелювалися. В нас було яскраво зрозуміло: була опозиція і була влада. Коли ми бачимо сьогоднішній моніторинг, то бачимо, що ситуація змінилася – та кількість висвітлення інформації, яка є на сьогодні в нашому моніторингу, говорить про те, що ті партії нові, які сьогодні претендують на подолання 5% бар’єру, вони фактично виокремилися в електоральних симпатіях від опозиційної складової. Якщо партія влади демонструє монолітність, то опозиція в даному випадку, так сказати, розпорошена», ‒ поділився власними спостереженнями від результатів моніторингу Кресак.

Він нагадав, що на Волині експерти КВУ аналізували новини з 30 липня до 23 серпня. У переліку ЗМІ, що їх моніторили: телеканали «Нова Волинь» і «Аверс», газети «Вісник і Ко», «Віче-інформ», «Волинь-нова», «Луцький замок», інтернет-видання «Волинська правда», «Волинські новини», «ВолиньPost», «Перець волинський» і «Під прицілом».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus