USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Найдавніші предки людини не ходили на чотирьох

3 Жовтня 2009 16:56

Група вчених із 47 країн описали ланку в еволюції людини, якої раніше бракувало. Це стало можливим завдяки знахідці з Ефіопії – добре збереженим останкам прямоходячої особини віком 4,4 мільйона років, найдавнішого з відомих предка людини. Про це 3 жовтня інформують «Волинські Новини».
Як повідомляється в серії статей спеціального випуску журналу Science, виявлений під час розкопок у центральній частині національного парку Аваш в Ефіопії вид отримав назву Ardipithecus ramidus. Ученим вдалося знайти більше 110-ти фрагментів кісток віком близько 4,4 мільйона років, які в сукупності належали не менше ніж 36 особинам, а також скелета особини жіночого роду, що отримав ім\'я Арді. Реконструкція показала, що вона важила близько 50 кілограмів, а її зріст складав 1,2 метра. 
До цього часу найбільш стародавнім предком людини вважалася Люсі – фрагментований  скелет жіночої особини австралопітека афарського, що жив приблизно 3,2 мільйона років тому, який було знайдено в 1974 році в Ефіопії.
Виявлені фрагменти скелета Арді мають багато раніше невідомих ознак, що дозволило авторам дослідження спростувати декілька поширених раніше теорій. 
Учені встановили, що її скелету властиві як примітивні риси, властиві загальним предкам людини і мавп, так і прогресивні ознаки, які зустрічаються тільки у пізніших видів гомінід, – передає Кореспондент.
Багато з цих рис не зустрічається у нинішніх людиноподібних мавп, тому вчені тепер можуть точно стверджувати, що горили і шимпанзе – не предки людини, а з\'явилися в ході незалежної еволюції лінії приматів, що відокремилася від людей близько шести мільйонів років тому.
Вивчення будови скелета Арді показало, що загальний предок людей і мавп був усе-таки прямоходячим, і не використовував кулаки для ходьби. Крім того, хоч він і населяв тропічні ліси й уміло лазив по деревах, не міг довго висіти на гілках і перестрибувати з однієї гілки на іншу, як це роблять шимпанзе. 
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus