USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Найдосвідченіший дипломат України вчив геополітиці волинських студентів. ФОТО

19 Березня 2009 09:21
Відомий дипломат і науковець Юрій Кочубей прочитав студентам Волинського національного університету імені Лесі Українки лекцію на тему «Українська геополітична думка і сьогодення». Про це 18 березня інформує репортер «Волинських Новин».
 
Відкрив захід декан факультету міжнародних відносин ВНУ Сергій Федонюк, який представив гостів – вченого і дипломата Юрія Кочубея та віце-президента Асоціації «Україна – Франція» Павла Ротара. Опісля з вітальним словом виступив радник голови Волинської обласної ради Володимир Банада, адже саме представницький орган краю й ініціював цей візит на Волинь науковців.
 
Юрій Кочубей розповів присутнім, що навчався у Луцьку в середній школі №1. За словами вченого, геополітика має як константи, так і змінні. Як проінформував пан Кочубей, ідея самостійної України з’являється наприкінці ХІХ століття у працях «Україна irredenta» Юліана Бачинського та «Самостійна Україна» Миколи Міхновського. Потім Юрій Кочубей розповів про ідею геополітичної осі «Північ-Південь», яку можна побачити у працях Михайла Грушевського, Степана Рудницького, Антіна Синявського. Наприклад, професор Рудницький запропонував сполучити Балтійське і Чорне моря шляхом спорудження судноплавного каналу між річками Двіна і Дніпро.
 
За словами пана Кочубея, предки українців активно поширювали геополітичний вплив на південь. Як розповів Юрій Кочубей, гілка одного з найвідоміших торгових шляхів минулого – Великого торгового шляху пролягала через територію України і йшла майже паралельно до нинішнього нафтогону «Одеса-Броди». Тоді Броди були великим торгівельним центром, – зазначив вчений. Також як один із варіантів Богдан Хмельницький розглядав союз з Османською імперією. Юрій Кочубей зазначив, що ті держави, які були під турками здобули незалежність на півтора століття раніше, ніж Україна. Відомим туркофілом, за словами науковця, був і Пантелеймон Куліш.
 
«На жаль, наші керівники зробили дуже мало в цьому напрямі», – охарактеризував Юрій Кочубей проблему здобуття Україною впливу в Чорноморському регіоні. «Російські геополітики штовхають нас в євразійський геополітичний простір», – сказав пан Кочубей. Він розповів про історію та основні постулати євразійської ідеї. За словами гостя, ідеалом євразійства є одна держава на базі Росії, що простягається від Карпат до Тихого океану.
 
Висловив Юрій Кочубей і свою думку щодо так званого конфлікту цивілізацій – мусульманської і християнської. Пан Кочубей вважає, що єдиний вихід – домовлятися між цивілізаціями, проте для вирішення цієї проблеми зараз докладають мало зусиль.
 
Опісля лекції пан Кочубей відповідав на запитання волинських студентів. Одне з них було французькою мовою. Французькою і відповів екс-посол.
 
За словами Юрія Кочубея, він найстаріший за стажем (понад 50 років) працівник Міністерства закордонних справ.
 
На завершення зустрічі студенти вручили від імені університету квіти гостям.
 
Довідково:
 
Юрій Кочубей народився 9 липня 1932 року у місті Полтава в сім’ї вчителя.
 
У 1955 році закінчив факультет міжнародних відносин Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка.
 
Трудова діяльність:
 
27 вересня 1957 року зарахований на роботу
 
1957-1963 – третій, другий, перший секретар МЗС УРСР;
 
1963-1968 – другий, перший секретар Постійного представництва УРСР при ООН;
 
1968-1971 – перший секретар відділу преси МЗС УРСР при ЮНЕСКО у Парижі;
 
1977-1987 – заступник начальника відділу, начальник відділу, заступник міністра закордонних справ УРСР, голова національної комісії у справах ЮНЕСКО;
 
1987-1990 – заступник генерального директора ЮНЕСКО у Парижі;
 
1990-1992 – заступник генерального директора, Постійний представник ЮНЕСКО при ООН та спеціалізованих установах у Женеві;
 
1992-1997 – Надзвичайний і Повноважний Посол України у Французькій Республіці, Постійний представник України при ЮНЕСКО;
 
з 2000 – головний редактор журналу «Східний світ»;
 
З 1997 року по теперішній час – доцент кафедри дипломатичної та консульської служби Дипломатичної академії України при МЗС України.
 
За значний особистий внесок у розбудову дипломатичної служби і з нагоди 50-річчя професійної діяльності 01 жовтня 2007 року нагороджений почесною відзнакою МЗС України першого ступеня.
 
Почесний доктор Дипломатичної академії України при МЗС України. Рішення про присвоєння цього звання прийнято Вченою радою Академії у грудні 2007 року з нагоди 90-річчя сучасної дипломатичної служби України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus