USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Назвали ліки, які можуть знижувати ефективність вакцини проти COVID-19

26 Травня 2021 23:14
Близько третини пацієнтів, які приймали метотрексат, не змогли отримати повноцінний імунний захист після імунізації м-РНК вакциною проти COVID-19.

Метотрексат застосовують, як засіб лікування станів, що пов’язані з запальними системними станами, зокрема ревматоїдного артриту та псоріазу, пише 24 канал.

Хоча під час клінічних досліджень вчені виявили, що вакцини мРНК проти COVID-19 формують ефективну імунну відповідь у більш ніж 90% здорових дорослих. Водночас невідомо, чи є імунна відповідь настільки ж стійкою у пацієнтів з іммуноопосередкованими запальними захворюваннями (IMID), які приймають імуномодулюючі препарати.

Відтак, дослідження оцінює імунну відповідь на вакцину мРНК Pfizer-BioNTech COVID-19 у 82 пацієнтів з іммуноопосередкованими запальними захворюваннями (в основному псоріаз і ревматоїдний артрит), які отримували метотрексат або альтернативний імуномодулятор.

Рівень антитіл під час прийому подібних ліків – нижчий

Результати свідчать, що вакцина Pfizer-BioNTech індукувала адекватні рівні антитіл у пацієнтів, що приймали метотрексат, на третину рідше, в порівнянні зі здоровими учасниками і пацієнтами з IMID, які вживали інші імуномодулюючі препарати.

Достатні рівні антитіл отримали більш ніж 90% з 208 здорових учасників і 37 пацієнтів, які отримували пероральні біологічні препарати, але тільки 62% з 45 пацієнтів, що приймали метотрексат.

Крім того, попри те, що вакцинація сформувала активовані відповіді CD8 + Т-клітин у здорових учасників і пацієнтів з іммуноопосередкованими запальними захворюваннями, які не вживали метотрексат, така індукція не спостерігалася у пацієнтів, що приймали метотрексат. Т-клітини – ще одна частина системи імунного захисту організму.

Дослідження не може встановити причинно-наслідковий зв’язок, також автори визнали, що дослідження охопило невелику вибірку учасників та лише один тип мРНК вакцини проти COVID-19.

Вони також відзначають, що пацієнти з IMID, які вживали метотрексат, в цілому були старшими, ніж група порівняння (середній вік 63 проти 49 років), що потенційно може пояснити деякі відмінності в імуногенності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 27 Травня 2021 09:07
Треба часник їсти і самогоночкою запивати,-місячними курсами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus