USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Не буде оформлення товарів без їх пред’явлення? Роз’яснення від Волинської митниці

1 Серпня 2023 20:00
Із 7 листопада 2023 року митне оформлення товарів без їх пред’явлення митним органам буде неможливе. Відтоді втратять чинність відповідні положення Митного кодексу України.

На Волинській митниці наголошують, що бізнес таки зможе оформляти товари на об’єктах підприємств і після 7 листопада, але за умови отримання спеціальних спрощень або ж наявності статусу авторизованого економічного оператора, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

1 жовтня 2022 року Україна стала повноправною учасницею Конвенції про процедуру спільного транзиту. До цього режим спільного транзиту об’єднував митні служби 35 країн Європи. Україна стала 36-ю. Згаданого дня в Україні запрацював так званий митний безвіз і розпочався міжнародний етап використання системи NCTS.

«Цьому передував експериментальний проєкт. У 2019 році Україна відпрацювала цю систему в національному форматі. Тобто митна система подивилася, що це за продукт, вивчила, пропрацювала, побачила свої можливості, компетенції, представила це бізнесу, митним брокерам. Вони відпрацювали», – розповідає в. о. керівника Волинської митниці Юрій Іваськів.

NCTS – це система, яка лежить в основі Конвенції про процедуру спільного транзиту. Вона доступна лише тим країнам, які ратифікували конвенцію. Завдяки NCTS переміщення товарів між країнами здійснюється від початку до кінця за однією транзитною декларацією: щоби товар пройшов від митниці відправлення до митниці призначення потрібна лише одна декларація.

На Волинській митниці зазначають, що суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності зацікавленні у використанні NCTS. Про це говорять цифри.

«Якщо брати показники за шість і дев’ять місяців застосування системи, якщо ми будемо говорити про випадки, де Україна є країною відправлення, тобто на виїзд, і застосовується митна декларація Т1, то за шість місяців ми мали 1904 таких оформлення, а за дев’ять місяців – уже 9167 оформлень. На в’їзд ми маємо цифри 911 і 1915 відповідно. Якщо брати тільки наші два пункти пропуску в зоні Волинської митниці (це міжнародні автомобільні пункти пропуску «Ягодин» та «Устилуг»), то маємо на виїзд з України 2089 оформлень і на в’їзд в Україну 643», – повідомляє керівник відділу здійснення заходів торговельної політики та сприяння захисту прав інтелектуальної власності управління забезпечення митного контролю та оформлення Волинської митниці Ігор Ляшук.

Те, що суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності зацікавлені у використанні системи NCTS, не дивно. Підприємства можуть відправляти товари за кордон безпосередньо зі своїх складів, при цьому подавши одну-єдину декларацію і під забезпеченням однієї фінансової гарантії. Це прискорює проходження митних формальностей на кордоні та зменшує витрати для підприємств.

Щоправда, з 7 листопада на український бізнес чекають зміни. З цього дня митне оформлення товарів без їх пред’явлення митним органам буде неможливе. Щоб користуватися такими перевагами далі, підприємства повинні мати статус авторизованого економічного оператора або ж отримати спеціальні спрощення.

«Із 7 листопада 2023 року відбудеться зміна в законодавстві, тобто буде норма обов’язкового пред’явлення товарів у митний орган. Щоб було зручніше, отримуйте дозволи на авторизацію або на спрощення за системою NCTS. Це для бізнесу наголошую, тому що курс незмінний. Зміни вступлять у дію, і щоб не було непорозумінь, незручностей, нарікань, рекомендую заздалегідь отримувати види спрощень за системою NCTS або за процедурою АЕО (автоматизованих економічних операторів). За наявності спеціальних спрощень підприємство має переваги. Воно не буде зобов’язане пред’являти товар у митний орган, тільки на окрему вимогу. Це стосується і експорту, і імпорту», – говорить в. о. керівника Волинської митниці Юрій Іваськів.

Процедура отримання статусу авторизованого економічного оператора досить громіздка і займає відрізок часу. У той же час авторизовані оператори мають багато переваг. Нині такий статус в Україні отримали тільки два підприємства.

«JIT International і «Епіцентр» отримали статус авторизованого економічного оператора. Ми розпочали цю роботу ще в 2020 році, здійснюємо низку зустрічей, проводимо роз’яснювальну роботу. Ми сподіваємося, що третім суб’єктом, який отримає статус авторизованого економічного оператора, буде «ВМК-Україна» з Нововолинська», – зазначає Ігор Ляшук.
Аби з 7 листопада український бізнес, який не має статусу авторизованого економічного оператора, міг здійснювати митне оформлення товарів без їх пред’явлення митним органам, законодавець пропонує отримати спеціальні спрощення.

«Враховуючи, що ми перебуваємо на етапі міжнародного застосування транзитної системи, а кількість авторизованих економічних операторів в Україні нині дуже мала (тільки два отримали статус), законодавець пішов трішки іншим планом і вніс зміни в законодавство та спростив процедуру шляхом отримання не одразу статусу авторизованого економічного оператора, а спеціальних транзитних спрощень. Вони дають можливість спростити процедуру митного оформлення, а деякі митні формальності повністю передати суб’єкту зовнішньоекономічної діяльності, щоб мінімізувати роль митниці при митному оформленні», – додає Ігор Ляшук.

На сайті Державної митної служби України є вся необхідна інформація про те, як отримати статус авторизованого економічного оператора чи спеціальні спрощення. Також для уточнення інформації суб’єкти господарювання можуть звертатися за номерами телефонів, які вказані на сайті митної служби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Максим Показати IP 1 Серпня 2023 22:10
Та це повний популізм,в реальності це повернення на років 10 в минуле, ніякого спрощення та переваг для бізнесу ці зміни не несуть, в якого до речі ніхто і не запитував…

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus