USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Не хочеш подорожчання проїзду – плати карткою. У громадському транспорті Луцька ініціювали постійні перевірки

9 Лютого 2021 14:32
Лучани, які розраховуються в міському транспорті готівкою, опосередковано сприяють підвищенню вартості проїзду, адже під час розрахунку тарифів до уваги береться лише офіційний пасажиропотік, який формують дані про оплату проїзду електронними квитками.

Саме тому в місті ініціювали постійні перевірки в автобусах і тролейбусах. Контролери не тільки слідкуватимуть за дотриманням пасажирами правил безготівкової оплати, а й накладатимуть на порушників штрафи. У цьому їм допомагатимуть працівники муніципальної варти.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини директор департаменту економічної політики Борис Смаль, із 1 лютого в громадському транспорті міста запроваджено постійний контроль щодо оплати проїзду пасажирами. В регулярних перевірках задіяні перевізники, контролери Луцького підприємства електротранспорту та працівники департаменту муніципальної варти.

КОНТРОЛЕРИ ПРАЦЮВАТИМУТЬ ПОСТІЙНО

«Між Луцьким підприємством електротранспорту та всіма перевізниками підписані договори про те, що роботу контролерів оплачують самі перевізники. Мета їхньої роботи – відсутність готівкової оплати за проїзд, аби лучани використовували лише безготівковий метод оплати. Перевірки продовжуватимуться на регулярній основі, тобто контролери працюватимуть щодня – і в робочі, і у вихідні дні, особливо в години-пік – у змінному графіку, щоб забезпечити контроль поки працюють тролейбуси», – сказав він.

Зараз 40-50% лучан оплачують проїзд у громадському транспорті міста готівкою, що, відповідно до чинного рішення виконавчого комітету Луцької міськради, заборонено. Натомість протягом першого тижня роботи контролерів кількість транзакцій зросла на понад 10%.

ПЕРЕВІЗНИКИ – ЗА ПЕРЕГЛЯД ТАРИФІВ

Варто зауважити, що з періоду введення безготівкової системи оплати проїзду в Луцьку жодного разу не переглядалися тарифи на перевезення.

«Але вже є перші повідомлення від перевізників про те, що вони збирають документи і хочуть звертатися до міськради з питанням щодо зростання тарифів. Вони, звертаючись до Луцької міської ради, можуть показувати дані тільки офіційного обліку пасажирів, тобто тих, хто заплатив електронним квитком. Відповідно до закону, я як директор департаменту економічної політики можу розглядати тільки такі дані. В жодному випадку готівкова оплата не буде братися до уваги, адже весь бухгалтерський облік ведеться тільки за е-квитками. Тому кожен пасажир, який платить готівкою, сприяє тому, що потім підніметься плата за проїзд. Реальний пасажиропотік набагато більший, ніж той, що облікується», – наголосив Борис Смаль.

Як додав, перевізники готують документи, які засвідчать нерентабельність перевезень. Опісля департамент економічної політики змушений буде, згідно з розробленою Кабміном методикою, здійснити перерахунок вартості проїзду; і «точно вийде більше, ніж шість гривень».

Тому директор департаменту закликав лучан, які платять за проїзд сіті-кард, телефоном чи банківською картою, робити зауваження пасажирам, які розраховуються готівкою, адже фактично саме через них може зрости вартість проїзду в громадському транспорті.

ЗА БЕЗКВИТКОВИЙ ПРОЇЗД – ШТРАФ

«Я прошу всіх перестати гратися в таємну економіку і не платити за проїзд готівкою. Можливостей безготівково заплатити за проїзд багато. Можна розраховуватися транспортною карткою, яку легко поповнити в терміналі або через інтернет, можна платити безконтактною банківською карткою або через телефон, встановивши застосунок. Аргумент про те, що немає змоги поповнити сіті-кард, зараз зведений до нуля».

Під час перших перевірок у громадському транспорті були зафіксовані факти порушень і з боку пасажирів, і з боку водія. Перевізникам відповідна інформація озвучується, а контролери мають право виписувати штраф, розмір якого становить 20-кратну вартість проїзду. Працівники муніципальної варти, своєю чергою, стежать за ситуацією та попереджають агресивну поведінку зі сторони безквиткових пасажирів.

Керівник управління транспорту та зв’язку Володимир Степанов розказав, що лише за три дні (5-7 лютого) було здійснено понад сотню перевірок і накладено чотири фінансові санкції у тролейбусах та п’ять в автобусах (по 80 і 120 гривень відповідно).

«У 2018 році виконком затвердив чинні зараз Правила користування міським пасажирським транспортом у місті Луцьку, якими передбачено здійснення контролю за оплатою проїзду. Цей проєкт рішення, як і адміністративний кодекс, передбачає, що контроль за роботою транспортних засобів, зокрема за оплатою проїзду, здійснює сам перевізник, який самостійно створює службу контролю або укладає договір з іншим підприємством, що буде проводити контроль у його транспортних засобах. На сьогодні служби контролю створені всіма перевізниками. Також перевізники для того, щоб пасажири здійснювали безготівкову оплату проїзду в автобусах, уклали договір із ЛПЕ, де працюють 26 контролерів, аби ті проводили контроль не тільки в тролейбусах, а й у автобусах, які належать тому чи іншому перевізнику і працюють на маршрутах міста. Відповідно до рішення виконавчого комітету від 2019 року передбачено, що оплата за проїзд у міських транспортних засобах має проводитися виключно електронними носіями», – пояснив Володимир Степанов.

У МІСТІ ВИДАНО 220 ТИСЯЧ СІТІ-КАРД

У середньому в день безготівково за проїзд платять 50-55 тисяч пасажирів, приблизно стільки ж розраховуються готівкою, що заборонено.

У Луцьку нараховується 220 тисяч власників сіті-кард, у тому числі персоніфікованих, декілька десятків тисяч містян встановили мобільні додатки, ще понад 2,5 тисячі пасажирів розраховуються за проїзд банківськими картками.

За допомогою мобільного додатку можна поповнити електронний квиток у будь-який час. У місці також є 42 термінали з продажу та поповнення сіті-кард. Зараз встановлюються ще три, які цілодобово працюватимуть на зупинках (біля департаменту соціальної політики на проспекті Волі, неподалік РАЦСу на проспекті Соборності та біля міської лікарні №2, що на проспекті Відродження).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 54
Питання Показати IP 9 Лютого 2021 14:45
Буваю в Луцьку раз в місяць в справах роботи. Як мені платити за проїзд від АС до фірми і назад?
Мобільний додаток до Питання Показати IP 9 Лютого 2021 14:57
Мобільний додаток працює. Безкоштовний. Закиньте 6 грн з картки.
Додаток як другорядн до Мобільний додаток Показати IP 10 Лютого 2021 11:25
Мова йде про сітікард, з неї все починалось і вона має правити балом. Локшина на вуха від Смаля пряме підтвердження буксування безготівкової оплати яку влада лихо позицінувала як ману небесну. Не посилайте мене до додатку коли основа не працює!
007 до Питання Показати IP 9 Лютого 2021 14:58
банківською карткою з чіпом або мобільним додатком CityCard
Лучанин до 007 Показати IP 9 Лютого 2021 15:59
Авжеж, вчора був свідком як жінка з дитиною намагалася банківською карткою сплатити .. марно, а в неділю сам не зміг з дружиною розплатитися додатками, бо постійно видавало помилку при формуванні баркода. Автобус АС3384ВА їздить з непрацюючими валідаторами і збирає лише готівку - принципово не сів. Проте я за те щоб кожна людина мала можливість сплатити будь-яким доступним для неї способом. Саме за це мають виступати і перевізники, адже це шляхи їх доходів, бо інакше частина відсіюється. Це тільки нездорова людина може не давати собі можливість заробити. А якщо треба контролювати то зробіть безтермінові одноразові квитки з баркодами, поставте на кожній зупинці обладнання, якщо не хочете щоб готівкою в самих автобусах чи тролейбусах платили. За час карантину людей і так навчили обходитися без громадського транспорту, продовжуйте далі.
Читач до 007 Показати IP 10 Лютого 2021 13:34
Якщо платити банківською карткою в тролейбусі, то проїзд коштує 4,25 грн.
Так нас! до Питання Показати IP 9 Лютого 2021 20:52
Банківської карткою.
Про відрядження до Питання Показати IP 10 Лютого 2021 13:59
Я буваю у відрядженнях в Луцьку. Для оплати мого відрядження треба в бухгалтерію подавати звіт з квитками, які використані у відрядженні. Де взяти квитки на проїзд по м. Луцьку для звіту? Іноді на проїзд в громадському транспорті м. Луцька за 1 місяць витрачається понад 300 грн !
питання до Про відрядження Показати IP 11 Лютого 2021 08:57
а раніше, до цього всього, ви квітки брали для бухгалтеріїї? Побрехуєте
Лучанка Показати IP 9 Лютого 2021 14:57
Купіть собі картку Citycard, поповніть і користуйтесь. Або оплачуйте банківською, а ще простіше додаток на телефон завантажити. Варіантів маса, було б бажання
Коля Показати IP 9 Лютого 2021 15:16
Має бути можливість платити і карткою і готівкою. Це правильне рішення на мою думку!!!!! Буваю різні випадки не поповнив і все вже з одного кінця йти ? Хай буде на 1 грн дорожче але щоб готівкою залишили оплатити.
007 до Коля Показати IP 9 Лютого 2021 15:53
телефон завжди при собі, як і банківська картка. в чому проблема поповнити сітікард чи розрахуватися телефоном або банківською. Я наприклад не готовий платити більше, бо в день мушу частіше ніж два рази їздити громадським транспортом
Так нас! до Коля Показати IP 9 Лютого 2021 20:54
Бувають різні випадки, дійсно. Все треба планувати. Ви ж плануєте купівлю туалетного паперу чи сподіваєтесь на випадок?
Юра Рабон Показати IP 9 Лютого 2021 15:22
Ще б дотримання графіку перевіряли б. Марш.3 зі Струмівки після 19 год до Луцька не доїхати. Їдуть в гараж з виключеним світлом, на людей, що годину мерзнуть їм плювати.
Правда життя. Показати IP 9 Лютого 2021 15:58
Є закон України, який гласить, що єдиною розрахунковою валютою в Україні є гривня і поки цей закон ніхто не відміняв. І ніякі там сіті і міті картки не мають і не матимуть переваги над гривнею. А це все розвод "чистої води". Так, "зайців" треба ловити, присікати безоплатний проїзд - але розрахунок має перевагу гривневий бути, а вже потім електронний і т.п. Бо виходить, якщо в кожному місті України запровадять ту кляту систему, то треба буди возити з собою мішок тих карток??? Логіки нуль.
Об'єктивна реальніст до Правда життя. Показати IP 9 Лютого 2021 16:14
В сітікард ти кладеш гривні, нічого не порушенно
ВФП до Правда життя. Показати IP 10 Лютого 2021 14:12
21 століття на дворі. Ви хоч картку банківську маєте ? Якщо так, то на ній напевно не гривні)))
З ніг на голову до Правда життя. Показати IP 11 Лютого 2021 11:31
Закони треба виконувати. В європі ситуація така ж само. Якщо ви турист, то або ви купуєте паперову КАРТКУ (яку можете поповнювати готівкою на кінчевих зупинках ) або користуєтесь пластиком (це соціальні картки, студентські і т.д) НІХТО з водіїв готівку не приймає.
123 Показати IP 9 Лютого 2021 16:22
А чи не розумніше зробити білетомати. В них можна купити білет як за готівку , так і картою. Білет на одну поїздку , день , тиждень , місяць....навіщо придумувати коло від ровера?
Нострадамус Показати IP 9 Лютого 2021 16:23
До за шантаж? Де одноразовi бiлети? Куди дивиться антимонопольной комiтет. Рiшення про безальтернативну оплату тiльки картами протизаконне.
qwe Показати IP 9 Лютого 2021 16:26
Поставте камери, що будуть освідчувати робоче місце водія на правомірність отримання готівки. І штрафувати водія, а не пасажирів за отримані кошти. Допоки будуть відсутні належні пристрої на кожній зупинці у видному місці, щодо можливості покупки квитка, до тих пір "готівка буде жити". А поки так!. На сьогодні інша альтернатива оплати відсутня. Що робити коли валідатор не працює? - зупиняти транспорт?
Поліщук Показати IP 9 Лютого 2021 16:39
Спеціально для полішуків пропоную ввести легальну оплату готівкою за подвійним тарифом. Перевізники згідні на такі умови, а жадібниц плалить двічі. Все справедливо
Лучанин до Поліщук Показати IP 9 Лютого 2021 23:01
До чого це місцевий "расизм"?
Лучанка Показати IP 9 Лютого 2021 16:43
Тобто перевірки за дотриманням оплати вони можуть робити, а перевірки як ходить цей транспорт? Після 22 неможливо додому дібратися!!!
Правда життя. Показати IP 9 Лютого 2021 16:46
Істина правда - має бути як основна можливість оплати за проїзд, та й з рештою, за будь-які інші товари і послуги - ГРИВНЯ, а вже потім інші способи оплати, кому який спосіб зручніший (Citycard, банківська карта, натура і т.п.).
Лучанин Показати IP 9 Лютого 2021 16:53
Необхідно щоб щоб і водії мали разові квитки для продажі пасажирам. Наприклад людина приїжджає в Луцьк з села виходить в місті на зупинці.. як її їдобратися міським транспортом в потрібне її місце?
Правда життя. Показати IP 9 Лютого 2021 16:59
Полішуки мають розуміти, що в Луцьку живуть не тільки одні полішуки. А поки Луцьк є обласним центром, то його щодня відвідують багато гостей нашого міста у різних, буденних і не тільки, справах. А тут не вспівши з'явитися у місті, гості міста стикаються з проблемою, не тільки як звідки і куди добратися, а й як ще й розрахуватися за проїзд. Як тільки людина розраховується звичним для всього цивілізованого світу способом - живими грошима, то зразу може відчути на собі осуд полішуків, які спокійно "схавали" протизаконні дії нашої міської влади. Після всього того, як Луцьк може називатися туристичним містом?
Правдивіше за правду до Правда життя. Показати IP 9 Лютого 2021 19:29
У полішуків досі грошова одиниця рубль. Усі громадяни отримують зарплати, пенсії на картки, усі банки видають картки з безконтактною оплатою. І лише полішуки знімають усі гроші з карток і моляться на брудний папір.
Земляк Показати IP 9 Лютого 2021 18:03
Поки не буде контролю обігу грошей тобто необлікованої готівки то і надалі небуде зрозуміло який пасажиропотік та скільки коштів зароблено. Далі будемо їздити в обшарпаних маршрутках. їжджу кожен день на лінії ні разу не бачив контролю. !!!
Василь Показати IP 9 Лютого 2021 19:24
В чому проблема? Дозвольте розраховуватись готівкою по 8 грн.
Правда життя. Показати IP 9 Лютого 2021 19:41
Ні, це якщо готівкою, то 4 грн., а якщо іншим способом, то можна 8 грн. Проблему з нечесними перевізниками не можна перекладати на плечі законослухняних громадян.
Додік Показати IP 9 Лютого 2021 20:58
Сталь! Ніякого контролю немає. Для чого ти обманюєш людей? І взагалі влада "льовко" перекладає свою нездатність навести лад у цьому питанні на споживачів. Тобто завтра піднімуть вартість проїзду, арійці і далі розраховуватимуться готівкою . Перевізники і влада знову не "бачитимуть" реальної картини з доходами і знову будуть вимагати підвищення вартості проїзду - і так до безкінечності по колу?
Пасажир Показати IP 9 Лютого 2021 23:12
Спочатку забезпечте достатньою кiлькiстю автотранспорту! .
Пішкодрап Показати IP 10 Лютого 2021 01:57
"Аргумент про те, що немає змоги поповнити сіті-кард, зараз зведений до нуля". Аргумент простий - чиста брехня. Так маю той шмат пластика який сітікард, і що? Так вийшло що опинився в іншому районі міста (вул. Львівська) а так як день був багатий на поїздки, незчувся як закінчилися гроші на карті. Де на львівській поповнити картку від сіті? Сів в маршрутку, заплатив 6грн. і по справах доїхав без проблем. Дуже часто буваю в районі проспекта перемоги та обласної лікарні та жд. Мені відомий тільки один сітімат в магазині Салют що навпроти обласної. Доречі в цьому році він тривалий час не працював. Наступний відомий мені сітімат в каравані. На проспекті перемоги взагалі не знаю чи вони є. Практично на зупинках інформація на зупинках де знаходиться найближчий сітімат . Йдемо далі, як написано в статі, розрахунок з "телефона". Ситуація така що розрахуватися можна лише зі СМАРТФОНА! Смартфон і телефон це дві великі різниці. Особисто на смартфон не розраховую, по простій причині - акамулятор тримає 8-10год. при незавантаженому режимі роботи. Наступна альтернатива - банківські картки - по своїй специфіці ще менше застосовують чим смартфон. Що залишилось? Крути не верти а основні способи оплати проїзду - сіті карт та живі гроші. Решта альтернатива яка не впливає на процес оплати. Йдемо далі. Під час впровадження безготівкової оплати проїзду лунали "аргументи" ми будемо бачити пасажиропотік і оплата за проїзд навіть знизиться. І родзинка на торт. Ведуться роботи по впровадженню єдиної(загальної) картки проїзду по всій Україні. Фактично сітікарт буде поза законом... І нарешті заключна частина. Признайте що впровадження безготівкової оплати проїзду в міському транспорті Повністю ПРОВАЛИЛИ. Відповідно попрацюйте над помилками, щоб і людям було зручно і перевізники бачили чіткі правила гри, та спробуйте виправити ситуацію.
123 до Пішкодрап Показати IP 11 Лютого 2021 08:36
Чому я можу поповнити сіті карту не встаючи з дивану і не бігаючи по всьму місту з криками «алярма» де поповнити карту, влада, Поліщук, самовар, каністра? Тому що поповнюю її з смартфона, омг а так можна було???? Без черг, без «не працює». Тим самим коли я оплачую проїзд картою, я не створюю водієві незручностей типу «водій передайте здачу з 1000». Таким чином водій не відволікається від своїх прямих обов’язків і максимально зосереджений на дорожній обстановці.
Валєра до 123 Показати IP 11 Лютого 2021 12:40
Ти можеш, а як говорити про старший людей, і бабусь і дідусів які взагалі не розуміються в електроніці і техніці, про додаток в телефон взагалі мовчу бо навіть і не мають сенсорний телефон
Лєна до Валєра Показати IP 13 Лютого 2021 09:57
Старші люди першими пішли в відповідний центр, аби зробити персоніфіковані сітікарди, адже мають право на пільговий проїзд. І їдучи в тролейбусах, завжди бачу, що бабулі та дудісі пікають картками
Пішкодрап до 123 Показати IP 11 Лютого 2021 22:21
1, 2, 3, чотири, пять вийшов зайчик погулять. Букф багато в тексті а на нік лише цифри залишилися. Зайчику ти наший, з твоїх слів виходить що ті сітімати непотрібні. Хто їх впровадив навіть не здогадувався що на світі існують АЙФОНИ. Зайчик, який в тебе АЙФОН?
123 до Пішкодрап Показати IP 13 Лютого 2021 16:09
Гарно я тебе... правда?)) і можна не лише з айфона якщо ти не в курсі xD
Кевін Показати IP 10 Лютого 2021 05:09
У нас більшість громадського транспорту- це приватні перевізники, а не наслідок роботи влади. Тому валідатори нехай залишаться в тролейбусах, а в інших випадках повинні бути умови оплати і карткою, і гривнею. Чи не так?
Анонім до Кевін Показати IP 10 Лютого 2021 09:38
Не так. Вся ця історія з сітікардом якраз через перевізників, які мичать, що їм не вигідно возити за нинішніми цінами
Кевін до Анонім до Анонім Показати IP 10 Лютого 2021 20:56
Я про те, що не влада забезпечила перевезення пасажирів, а приватники. Тому правила гри мають встановлюватися владою тоді, коли вона забезпечуватиме цю послугу. Що, в принципі, вона і повинна робити.
Земляк до Кевін Показати IP 11 Лютого 2021 08:21
Має бути облік. Якщо готівкою то квиток!!!
Отакої Показати IP 10 Лютого 2021 07:48
Складається враження,що те сітікард не дуже в прибутку,але ж хтось його сюди проштовхнув.Так що подорожчання неминуче і вже скоро.Самогоноваріння побороли,поборете і готівковий розрахунок,успіхів!
Христина Показати IP 10 Лютого 2021 13:22
Взагалі не розумію для чого ці не потрібні картки Не всім зручно ними розраховувати
"Християнці" Показати IP 10 Лютого 2021 13:42
Що спільного між правилами оплати за проїзд та християнством??? Чи ви отримали персональний сигнал від Іісуса Христа з приводу проїздної картки?
Ілона Показати IP 10 Лютого 2021 13:43
А як пенсіонерам та старшим людям їздити,якщо вони в цьому нічого не розуміють і допомогти немає кому?????
Земляк до Ілона Показати IP 11 Лютого 2021 08:27
Так само як і в тролейбусах. Згідний, що має бути більше інформації про безготівковий розрахунок.
Анонім до Ілона Показати IP 11 Лютого 2021 08:57
Вивчити щось нове накінець. Жити в гі..і заради них ніхто не зобов'язаний.
Правда життя. Показати IP 11 Лютого 2021 00:06
От і я про те саме, що не потрібні нам ніякі картки!
Мешканець Показати IP 11 Лютого 2021 00:31
Я вважаю необхідно запозичити досвід сусідніх країн, дозволити оплату готівкою, але дорожче не 6, а 9 грн. Загалом задоволений безготівкою системою, маю сітікард картку і поповнюю її через інтернет. Пейпасом пробував оплачувати - знімало кошти , але на валідаторі вибивало , що неоплачено, але це окрема тема. Пересування транспорту дивлюсь на city bus, сітікардовий додаток незручний і сирий.
киянин Показати IP 11 Лютого 2021 09:01
читаю ото все зверху Висновок один - недалекі дремучі люди, які залюбки платили проїзд яблуками, салом, склотарою, натурою, рублями, гривнями, карбованцями. Але тільки не сучасними методами оплати. на фіри пересідайте, полішукі
в.а. до киянин Показати IP 11 Лютого 2021 11:55
Чітко прослідковується момент : як би не платити взагалі.... З таким контингентом корупція і шахрайство вічне.
Вася до киянин Показати IP 19 Березня 2021 19:53
Можливість розрахуватися готівкою повинна бути, хоч і дорожче на 30-50%. Інша справа, що народ квитків не вимагає, та й зрештою ніхто тих квитків і не питав у маршрутках ніколи. З іншої сторони у тій же Европі нікого не цікавить звідки ти і чого не купив квиток завчасно, раз ти приїхав до них, то ти повинен знати правила

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus