USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.85

«Не ототожнюйте мене з московським патріархатом», – волинський священник, який відмовився переходити в ПЦУ

9 Листопада 2023 17:08
Віряни села Дарівка Голобської громади, що на Ковельщині, перейшли до Православної церкви України. Понад місяць тому більшість людей разом із благочинним Голобського округу, священником Андрієм Сехом провели збори про перехід, а згодом зареєстрували необхідні документи.

Частина вірян заявили, що залишаються в московського патріархаті разом із місцевим батюшкою, який працює ще в кількох селах: Новому Мосирі, Старому Мосирі та Солотвині, йдеться в сюжеті 12 каналу.

Минулої п’ятниці благочинний Голобського округу Волинської єпархії ПЦУ Андрій Сех повідомив, що наступної неділі в громаді буде перше богослужіння і що для спокою запросять поліцію.

Тим часом віряни, які до Православної церкви України переходити не захотіли, чомусь обурилися, що журналісти повідомили про перехід їхніх односельчан у ПЦУ.

«Було сказано, що громада Дарівської громади перейшла до ПЦУ. Це неправда», – наголошує місцева жителька.

Цими словами церковна активістка опонує офіційній інформації, поданій Голобським благочинням ПЦУ. Та й наступні слова жінки свідать: люди в селі просто не можуть між собою порозумітися. І місцевий священник Московського патріархату, схоже, аж ніяк не сприяє порозумінню.

«У них мова була: чи російською мовою правити, чи українською. Люди, не знаючи, підписалися за українську мову, от. Потім збиралися підписи з нашої сторони. Мною і ще кількома людьми були зібрані підписи», – говорить жінка.

Журналісти перепитали в голобського благочинного, отця Андрія Сеха, чи могли віряни підписуватися за українську церкву, а уявляти, що вони, мешканці волинського села, тільки зараз, у час, коли росіяни нищать Україну, обирають мову для богослужіння.

«На бланку пише, за що людина підписується. Не то, що хтось щось сказав. Це людина може подивитися! Не те, що там ваше слово – моє слово! На бланку пише! На бланку пише, що так і так: «Православна церква України». Тому тут маніпуляції. Це маніпуляції», – пояснює отець Андрій Сех.

Він говорить про понад 180 селян, які перейшли до ПЦУ. Приблизно про таку ж кількість говорить і священник Нифонт з УПЦ МП. За ким правда? Це покаже час.
Найбільше священнику Нифонту і його вірянам дошкуляє, що журналісти повідомили про них, як про тих, хто залишається з московським патріархатом. Вони ж хочуть чути, що вони в УПЦ, без приставки «МП».

«Не ототожнюйте мене з московським патріархатом. Тоді я не зможу продовжити з вами розмову. Тому що якщо ви переходите в шаблонне спілкування і починаєте ідентифікувати мене й мою церкву з московським патріархатом, тоді я бачу вашу чітку заангажованість», – коментує священник Нифонт.

Як відомо, від початку повномасштабного вторгнення Українська православна церква щосили вдає, що не має стосунку до Російської православної церкви. Хоч при тому не знаходить сили вигнати з власних рядів низку одіозних проросійських персон, як, скажімо, скандально відомого екснамісника Києвопечерської Лаври Павла Лебідя.

Нагадаємо, що законопроєкт про зоборону УПЦ МП в Україні ось-ось пройде в парламенті друге читання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 10 Листопада 2023 09:16
"Не ототожнюйте мене з московським патріархатом" "... починаєте ідентифікувати мене й мою церкву з московським патріархатом, тоді я бачу вашу чітку заангажованість" – коментує священник Нифонт" Українці, зокрема волиняни, під час повномаштабної війни, яку розпочала росія, не перший раз бачать і чують сутички, особливо в селах, де місцевий "царьок - священник" московського патріархату створює агресивні настрої в громаді ! Щоб священники, які є духовними наставниками своєї громади, яка знаходиться в Україні, не маніпулювали людьми та щоб їх не "ототожнювали" з московським патріархатом нехай привселюдно нададуть документи громаді, в яких чітко має зазначатись до якого патріархату вони відносяться, а пуста балаканина тільки призводять до конфліктів в селах!
Клава Показати IP 10 Листопада 2023 10:52
Дурні селюки ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus