USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Волиньраді хочуть заборонити УПЦ МП

10 Травня 2022 15:53
В апараті обласної ради зареєстровано проєкт рішення про звернення щодо заборони діяльності УПЦ МП в Україні, скасування в установленому законодавством порядку Статутів та державної реєстрації релігійних громад УПЦ МП на території Волинської області, виходу з лав УПЦ МП та побудови єдиної православної незалежної української церкви.

Проєкт рішення ініціюють голова фракції політичної партії «ЗА Майбутнє» Ігор Лех та член фракції політичної партії «Слуга народу» Микола Буліга, інформують на сторінці Волиньради.

У тексті звернення депутати висловлюють переконання, що в умовах розв’язаної росією війни проти України, Українська православна церква московського Патріархату (УПЦ МП), як частина російської православної церкви (РПЦ), є останнім форпостом з підтримки держави – агресора. Крім того, росія цинічно використовує УПЦ ПМ і її вірян та священнослужителів (які часто самі цього до кінця не усвідомлюють) як майданчик для пропагування ідей і наративів «руского міра».

Читати ще: «Не згадувати його ім'я під час богослужінь замало»: волинські священники УПЦ МП підтримали позов проти патріарха Кирила. Список

«Перед вторгненням в Україну путін заявив, що УПЦ МП в Україні «утискають» і цим аргументував необхідність «навести лад в Україні». А позиція РПЦ та персонально патріарха кіріла у війні росії проти України є максимально людиноненависницькою. Від рук російських терористів, благословенних кірілом, гинуть наші сини і чоловіки, мирні люди, серед яких діти і жінки.

Визнаючи це, дві волинські єпархії звернулися до патріарха РПЦ кіріла з вимогою надати автономію УПЦ МП. Майже дві сотні священників УПЦ МП на Волині поставили свої підписи під зверненням з вимогою засудити дії кіріла силою міжнародного церковного трибуналу. Однак, керівництво УПЦ МП й досі продовжує зберігати підпорядкування центру в москві, що прямо загрожує національній безпеці України», - йдеться у документі.

Відтак, ініціатори відповідного проєкту рішення пропонують звернутись до Верховної Ради України з вимогою прийняти Закон, що заборонить діяльність УПЦ МП в Україні.

До начальника ОВА Юрія Погуляйка депутати планують звернутися із вимогою негайно розглянути питання щодо скасування в установленому законодавством порядку Статутів та державної реєстрації релігійних громад УПЦ МП на території Волинської області.

Правлячих архієреїв Володимир-Волинської та Волинської єпархій Володимира і Нафанаїла, священнослужителів та вірян УПЦ МП на Волині обранці громади мають намір закликати відкинути непорозуміння та сумніви, негайно вийти з лав УПЦ МП, розірвати будь-які зв’язки із РПЦ, сісти за круглий стіл перемовин з представниками Православної церкви України і спільно шукати мирні шляхи до такого рішення, яке б раз і назавжди закрило дорогу російській церкві в Україну, а вірянам нашої країни дало змогу збудувати єдину православну незалежну українську церкву.

Проєкт цього рішення буде винесено на розгляд найближчої сесії обласної ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 38
Джек Показати IP 10 Травня 2022 16:15
Чого вона ще досі у ВР не заборонена.Їх же ж не закривають,а віддають у підпорядкування Украіни,а не раши
вовк Показати IP 10 Травня 2022 16:45
в шию гнати москальських попів
Всезнайко Показати IP 10 Травня 2022 16:51
Спаси, Господи, недолугу обласну раду, а особливо тих ініціаторів.
Іван Показати IP 10 Травня 2022 16:53
В деревяній церкві Петра-Павла, що на кладовищі (вул. Рівненська, Луцьк), "правлять" рашинські попи з Калуги, Вологди. Розмовляють тільки на рашинські мові. Гнати треба сраною мітлою. А так звані прихожани з примітивною логікою несуть туди пожертви пукіну на патрони. Ганьба животатим попам!!! Під стражу їх без права застави!!!
Лучанин до Іван Показати IP 10 Травня 2022 19:04
Ну це вже явний фейк.
Олександр Показати IP 10 Травня 2022 17:14
А давайте заборонимо Бога ,а що можемо все....?
дідо Показати IP 10 Травня 2022 17:46
сталінській секті не місце на український землі..
Василь Показати IP 10 Травня 2022 18:12
Питання віри у всі часи було досить складним.Починаючи з 1943 року православна церква росії є підрозділом кгб.В даному випадку краще переконувати мирян на самостійний перехід на основі тих фактів страшних злочинів рашистів.А просто заборона тільки створить додаткові проблеми-що є в декого в головах,те дуже складно змінити.На це потрібен деякий час.
дідо до Василь Показати IP 10 Травня 2022 18:26
не обманюй...часу нема...рпц буде заборонена ,а ти будеш депортований
1 до Василь Показати IP 10 Травня 2022 18:50
Знов не на часі .. і так 30 років… коли як не зараз ? В росіі є хоч одна українська церква? Там де є українці ? Як зараз можна ходити в ту церкву? Ви що глухі і сліпі як кацапи? Якщо вірите в Бога, то чого так важко змінити священослужитеоя? Чи кому ви поклоняєтесь?
Волинь до 1 Показати IP 10 Травня 2022 19:37
ПЦУ - на жаль, така церква, що краще вже до баптистів йти, ніж до них... Політичний проект...
Василь до 1 Показати IP 10 Травня 2022 19:43
Розглянемо дане питання на прикладі Баєва.Нехай там за перехід до УПЦ не проголосували прибл. четверта частина мирян.І що їх також депортувати??І вони також вірять в бога!!!І що тоді робити??
Перехожий до Василь Показати IP 11 Травня 2022 11:57
Вони вірять не в Бога, вони вірять басням попа. Нехай поцікавляться країною походження всіх дорогих церковних аксесуарів і ювелірки. Нехай почитають статут УПЦ МП - що вони є дійсно частиною РПЦ. Нехай почитають проросійські висловлювання деяких митрополитів.. Тоді може в них сумнів і закрадеться.
Дмитро Показати IP 10 Травня 2022 19:00
А давайте заборонимо політичну церкву України.
Лучанин Показати IP 10 Травня 2022 19:07
Є одна проблема - війна, давайте зробіть ще одну. Представники області, яка фактично не постраждала будуть вирішувати за області, які ще й досі страждають, якою мовою говорити і в яку церкву ходити. Може просто йдіть на перову і там войюйте...
Лучанин Показати IP 10 Травня 2022 19:09
"як майданчик для пропагування ідей і наративів «руского міра»" - не узагальнюйте, а конкретно вказуйте священиків, які пропагують "рускій мір". Якщо такі є, то нехай з ними СБУ спілкується. Популісти, коротше кажучи...
Волинь Показати IP 10 Травня 2022 19:20
Підтвердження того, що в нас немає ні свободи слова, ні свободи думки. А ще на Європу рівнятись хочемо...
Скоро прийдуть "визв до Волинь Показати IP 10 Травня 2022 23:02
Ви, перепрошую, не будьте таким наївним. Росіяни з глибоким переконанням в голові і зброєю в руках ідуть "освобождать от нацистов и раскольников" каноническую церковь УПЦ. Ви розумієте на кого ви працюєте? РПЦ -це ворог. Кіріл це військовий злочинець. Крапка.
Волинянка до Волинь Показати IP 11 Травня 2022 06:39
То давайте диверсантів і колаборантів нехай не затримують . В нас де свобода слова. Ви чули за кого вони моляться там? Вже забули, що їх священники навіть хлопців з АТО не хотіли хоронити. Як це називається?
Лучанин до Волинянка Показати IP 11 Травня 2022 18:25
Знову фейки. За кого вони моляться? За українську державу і її воїнство. Чи вам за кого треба молитись? На росії одна пропаганда, в нас інша.
Волиняка до Волинь Показати IP 11 Травня 2022 07:01
І що нам дала та свобода слова.??? Понавибирали всяких проросіських медведчуків, кивів. Так само з церквою. Ви чули за кого вони моляться в московській? Ви ще не бачили того кіріла і що він несе? То скоро прийдуть нас визволяти , бо в нас тут за рускій мір виявляється багато
Перехожий до Волинь Показати IP 11 Травня 2022 12:02
Про яку свободу мова? Свободу в фінансовій підтримці агресора?(на церковні аксесуари й ювелірку монополія росії) Чи свободу для проросійських висловлювань окремих митрополитів?
Лучанин Показати IP 10 Травня 2022 19:27
У влади ностальгія за СРСР, коли також церкву забороняли...
Перехожий до Лучанин Показати IP 11 Травня 2022 12:05
Церква, яка лобіює політику ворожої держави - то вже не церква. Зайдіть в вікіпедію, і почитайте проросійські висловлювання митрополитів.
Лучанин до Перехожий Показати IP 11 Травня 2022 18:28
Майже в перший день війни Онуфрій назвав все своїми словами. Якщо хтось колись щось говорив, потрібно конкретно називати імена і з ними працювати. Почитайте в вікіпедії, що католики робили колись з православними, то що, на основі цього потрібно католицьку церкву забороняти?
Володимир Показати IP 10 Травня 2022 20:14
Орда ще в 1340 році вкрала і попаплюжила православ'я. Потрібно гнати цю нечисть з української землі. Не хочуть мирним шляхом переходити, пізніше будуть силові методи до гнид застосовані
Остап Показати IP 10 Травня 2022 20:53
Не плутайте образи з гарбузами. У російській церкві вже давно немає Бога. Ті кацапи б'ють ваших синів, а ви Кірілу служите. Позорище! Господь послав це випробування щоб нарешті ми стали шанувати своє. Всеодно кацапам в дупу лізуть. Так багато московських церков в жодній області не має. Тупорилі дурні, які не знають своєї історії і не люблять своєї держави. в проповідях московських попів стільки правди, скільки в бреднях путіна. Чого варто церква Алєксандра Невского в Городно!!! Ще святому Шайгу збудуйте.
До Остапа до Остап Показати IP 10 Травня 2022 21:49
100% підтримую. Я в шоці скільки людей на Волині не розуміють правди. Чого д тоді дивуються зомбованим кацапам? Самі такі ж. Хлопці через таких з фазова проходять пекло зараз, Ірпінь, Буча через таких!!! Агов, просніться. Викресліть все, що пов’язане з росією. Чи вам мало крові? Біди? Чи вас це не торкнулось. То відпустіть сина на війну чи чоловіка в пекло, а тоді йдіть молитись в московську церкву, платіть данину, яка потім збирається москвою.
До Олександра і йому Показати IP 10 Травня 2022 21:17
А давай не перебільшувати! Всі нормальні та свідомі люди розуміють, що Бог один є просто різні конфесії які по різному інтерпретують певні події. Я віруючий був УПЦ МП, для мене Бог як і для більшості один. Однак совєцька ординська пропаганда насадила нам що Бог лише в МП патріархаті. Нашим бабкам (і не лише) у селах наговорили, що Бог лише у мокшацьких церквах, московські попи не визнають війну в Україні з 2014 року, і уникають прямої відповіді чи пішла Росія війною на нас, в той час коли гинуть наші герої з кожного куточка УКРАЇНИ! Проблема в тому, що більшість людей роками за зомбовані пропагандою, що УПЦ МП це наша церква, а насправді це рашиські КГБсти в рясах!!!
Волинянин Показати IP 10 Травня 2022 21:31
Дійсно виникає логічне запитання, а кому служить церква МП під час війни з московією? Забороняючи мп, депутати показують свою громадянську свідомість, рішучість. Недопротоієрею варто не підміняти поняття віри і пропаганди. Не потрібно роз'єднувати суспільство, а просто самоліквідуватися, і цим показати свою відданість Україні а не Московії.
1 Показати IP 10 Травня 2022 23:23
Стільки експертів, треба й собі щось розумне написати :) 1. УПЦ МП має бути ліквідована і дуже бажано, щоб це зробили самі парафіяни; 2. Волиньрада може заборонити те, що дозволено Конституцією?))) Пропіаритися, то звісно святе; 3. Стадо баранів бекатиме поки вовк не прийде... Напевно на Волині не достатньо бомб зірвалось і синів та дочок загинуло, щоб дехто прозрів. Боюсь прийдеться чекати не один десяток років поки "истинно канонические" не повимирають
2 до 1 Показати IP 11 Травня 2022 09:24
Пітримую на 100 відсотків. Але є одне заперечення. Самі парафіяни МП не здатні на таки вчинки (ліквідацію УПЦ МП), бо оці "канонічєскіє бабушкі" складають переважну більшість прихожан. Треба вольове рішення держави. Крапка.
Юрец Показати IP 11 Травня 2022 02:00
а як же недоторканість віросповідання і демократія і конституція України ?
Маріуполь до Юрец Показати IP 11 Травня 2022 09:32
Подивись, з якою швидкістю окупанти нікого не запитуючи, переіменовують площі і назви вулиць в окупованому Маріуполі, знищуючи все українське. УПЦ МП - це складова гібридної війни росії проти УКраїни. Невже це не зрозуміло, товарісч ?
Коля Показати IP 11 Травня 2022 09:44
У нас в даний час іде війна з рашистами і під час військового стану потрібно негайно закрити всі рашистські церкви! Це вимога часу!
Лучанин до Коля Показати IP 11 Травня 2022 18:34
1. Чому президент думає інакше? 2. Закриття силою - це внутрішнє протистояння. Для чого внутрішній розбрат, щоб ставати слабшими перед ворогом? 3. Як на нас буде дивитись багатостраждальний російськомовний схід(Харків, Маріуполь) та й північ (Суми, Чернігів), в яких більшість УПЦ? Це ж знову поділ країни на чужих і своїх причому в такий страшний час.
123 Показати IP 12 Травня 2022 16:45
Постає питання компетентності представників Волиньради, які ініціювали прийняття рішення, а також деяких коментаторів, для яких невідома закріплена Конституцією свобода віросповідання. Таке враження, що в нелегкий час хочуть посіяти розбрат серед свого ж населення. Серед вірян УПЦ теж є ті, хто захищає свою Батьківщину і віддав за неї життя. Що ж ви скажете на це? Адже більшість коментаторів взагалі далекі від церкви, причому будь-якої, або ж ходять паску раз в рік посвятити. Не здивуюся, якщо коментар не опублікують, модератори чомусь публікують те, що їм вигідно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus