USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Не всі проекти громад Волині реалізують

29 Лютого 2016 16:26
Реалістично підходити до створення проектів закликають представників місцевих громад області. Так, частина зі 174 проектів, які подані у рамках стратегії розвитку Волині до 2020 року, ніколи не буде реалізована.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 29 лютого.

Стратегія розвитку Волинської області до 2020 року необхідна, щоб впорядкувати проекти, які подавалися з усієї області, - сконцентрувати увагу на кількох стратегічних цілях, які ввійшли в цей об’єднаний документ. Про це розповів начальник управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції облдержадміністрації Юрій Кресак. Документ має 5 стратегічних цілей: розвиток людського потенціалу, Волинь туристична, нова промисловість, місцева енергетика та волинське село. Як повідомив посадовець, під п’ять цілей програми сформовано вже 174 проекти. З його слів, частина проектів, можливо, ніколи не буде реалізована.

Заступник голови комісії Юрій Гупало зауважив, що перед тим, як подавати проекти, громадам варто пояснювати, чи варто витрачати гроші на розробку проектно-кошторисної документації тих проектів, які не будуть втілені. Так, є проекти, де було витрачено 100 тисяч гривень на проектно-кошторисну документацію за курсом долара 8 гривень. З його слів, це стосується шкіл, будівництво яких розпочали, але згодом на довгі роки зупинили.

Юрій Кресак зазначив, що це питання до професійності менеджерів на місцях. Вони, мовляв, самі повинні розуміти, наскільки вірогідним буде завершення будівництва об’єкта. Якщо громади подають заявки на співфінансування з участю міжнародних донорів, вони повинні надати підтвердження фінансування з боку закордонних партнерів.

До прикладу, до посадовця зверталася з проханням співфінансування Шацька РДА, яка є бенефіціаром проекту спільно з польською стороною, який може дати можливість Шацькій громаді отримати сучасну пожежну машину. Для співфінансування такого проекту потрібно значну суму - 3,5 мільйона гривень. Отже, Юрій Кресак наголосив, що в кожній пропозиції повинен бути здоровий глузд.

Водночас, він зазначив, що довгобуди, які нестимуть особливо важливе соціальне значення, будуть фінансуватися першою чергою, зокрема з Фонду регіонального розвитку. З його слів, не на всі 174 згадані проекти розроблена проектно-кошторисна документація, часом громади просто генерували ідеї, не витрачаючи коштів на проект.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Таня Показати IP 2 Березня 2016 14:29
Об’єднана громада із 6 сіл Тячівщини вчиться життєдіяльності після децентралізації. З вересня 2014-го, після трьох засідань депутатів та зборів громади – люди взяли ініціативу у свої руки. Від’єднавшись від районної влади почали використовувати зароблені селами гроші, на місцях, на нагальні проблеми глибинки. Новостворене об’єднання Вільховецької територіальної громади вже майже місяць законно функціонує за власний кошт. За цей час: написали план розвитку сіл, затвердили бюджет і навіть встановили вуличне освітлення у проблемних місцях. Наша Олександра Туранова поїхала на Тячівщину, щоб з перших вуст розказати вам – яка вона, децентралізація в дії. Перший матеріал на цю тему – просто зараз. https://www.youtube.com/watch?v=opVoCufyqw0
Тілестра Показати IP 7 Березня 2016 16:44
У першій волинській об’єднаній територіальній громаді відкрито Центр надання адмінпослуг. Подія відбулася у Зимнівській громаді, котра об’єднала чотири сільські ради: власне Зимнівську, а також Льотничівську, Бубнівську і Селецьку. Це 13 сіл з населенням понад 6 тисяч. Відкриття ЦНАПу було однією з передумов для об’єднання, адже з його появою мешканці перестануть їздити у районний центр за необхідними послугами. http://www.day.kiev.ua/uk/news/250216-u-pershiy-volynskiy-obyednaniy-terytorialniy-gromadi-vidkryto-centr-nadannya-adminposlug

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus