USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Не з Херсона, а з Хутомира: як на Любешівщині вирощують смачні кавуни

15 Жовтня 2022 08:53
Справа вирощування кавунів на Поліссі й зокрема на Любешівщині – вже давно всім не в дивину. Адже чимало наших завзятих господарів та господинь щороку відводять землі під баштанну культуру.

Південну ягоду багато десятків років вирощує і житель Хутомира Григорій Березюк, пише Нове життя.

А розпочалося все із уже далекого 1991 року. Саме тоді чоловік їздив на заробітки на Херсонщину. Працював на баштанних плантаціях. Захопившись процесом, так би мовити, із середини, вирішив спробувати виростити кавуни і вдома, на зовсім нетиповому для такої ягоди Поліссі. Для цього з півдня тоді привіз якісне насіння.

Загалом же господар каже: процес посадки кавунів та догляду за ними простий.

«Ніяких секретів немає. Не використовую жодної хімії. Другої половини квітня у підгодовану перегноєм землю кидаю насіння. Оскільки кавуни вирощую десятками років, то завжди маю своє. Головне, аби на полі не було багато сортів ягоди. Наприклад, цього року в мене лише три сорти», – розповідає Григорій Іванович.

Після посадки важливо накрити плівкою. В інакшому разі врожаю хорошого не буде. «Треба, щоб добре розвивалася коренева система», – зазначає чоловік.

Далі ключову роль у вирощуванні південної ягоди відіграє погода. Й на це вже, каже усміхаючись господар, ніяк не вплинеш. Якщо регулярно йде дощ, то кавуни швидко ростуть. Якщо засуха, то вони потребують рясного поливу. А от на стадії дозрівання опади кавунам лише шкодять. Щоб вродили великими і солодкими, то дуже добре, коли вони хоча би днів десять побудуть без води, акцентує увагу Григорій Березюк.

«Солодкі, смачні, домашні. Ще посадив два рядочки дині. Тож і ними смакуємо», – оповідає чоловік.
До слова, торік Березюки зібрали більше ста кавунів на своїй плантації, їли їх навіть у жовтні. В попередні роки також мали дуже хороші врожаї.

«Бувало, що один кавун заважував 16 кілограмів. Шкірка тонка, насіння всередині мало, соковитий і солодкий. Зараз кавуни я вживаю навіть замість чаю», – посміхаючись каже господар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus