USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Не здають кров для бійців з Волині»: черговий фейк російських пропагандистів про ЗСУ

27 Лютого 2024 17:06
Російські пропагандисти продовжують створювати фейки навколо 14-ї окремої механізованої бригади з Волинської області. Цього разу вигадали, що жителі східних областей України не хочуть здавати кров бійцям бригади. Мовляв, це свідчить про ненависть між заходом та сходом країни.

Чергову дезінформацію російських пропагандистів спростували аналітики фактчекінгового проєкту VoxCheck.

Про відмову допомагати бійцям, зокрема здавати кров, пропагандисти писали у соцмережах. За їхніми вигадками, жителі східних регіонів (Харківщина та сусідні області) не захотіли ставати донорами, тож кров почали збирати скрізь. Наприклад, у Києві оголосили акцію добровільного збору донорської крові, однак люди нею кров’ю неохоче.
Не здають кров? Спростування фейку пропагандистів

Пропагандистську дезінформацію легко спростувати, знаючи систему планового донорства в Україні – вона дає змогу забезпечити сталі запаси крові та її компонентів. Координацією доставляння запасів між регіонами опікується спеціалізована державна установа «Український центр трансплант-координації».

Читати ще: Російські пропагандисти поширюють фейк про 25 тисяч медиків, які виїхали з України через страх мобілізації

Кров, зокрема і для військових, постійно збирають по всій території України, кажуть аналітики VoxCheck, які разом з проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» спростовують російську пропаганду про медицину. Міністерство охорони здоров’я України регулярно повідомляє про потребу крові в усіх областях, у більшості регіонів потрібні усі групи крові. Тож оголошення про потребу в крові у Києві жодним чином не може вказувати на те, що на сході цю кров відмовилися здавати.

Допомога армії та донорство: яка ситуація?

З початку 2024 року в Харкові, про який писали пропагандисти, не діють донорські пункти у лікарнях, здати кров можна лише в Харківському обласному центрі служби крові та його відділенні у ТРЦ «Нікольський». Це не означає, що пункти збору крові закрилися через відсутність охочих здавати кров – їх перепрофілювали у банки крові, де кров зберігають та переливають реципієнтам. Функцію ж саме збору виконує саме центр крові, бо може гарантувати безпечність процедури та проведення необхідних обстежень.

За словами прессекретарки Харківського обласного центру служби крові Валентини Таран, в області працюють виїзні бригади, аби охочі мали змогу здати кров.

«Виїзна бригада – це повний цикл приймання донорів, як у нас на Клочківській. І вже зараз у нас графіки виїзної бригади розписані до червня. І це, як мінімум, три-чотири, а деколи й п'ять разів на тиждень виїжджає бригада в область, на підприємства, установи – туди, де в нас вже є така міцна взаємодія», – коментує Таран.

Також прессекретарка зазначає, що з 1 січня 2024 року зниження показників із заготівлі крові не було.
Читати ще: Ворог поширює фейки про «торгівлю органами українських військових»

Як пояснює Міністерство охорони здоров’я України, механізм забезпечення потреб Сил безпеки та оборони донорською кров’ю враховує запит на необхідні об’єми крові від бойових підрозділів. Відповідно, дає можливість вчасно ці об’єми підготувати та доставити в зону бойових дій. Процес отримання донорської крові та її компонентів медичними підрозділами сил безпеки та оборони складається з таких дій:

- кожен медичний підрозділ визначає особу, відповідальну за замовлення донорської крові та її компонентів (військові медики самостійно вирішують, як їм зручніше замовити кров – від бригади чи від окремих медичних підрозділів);

- опорний центр крові комплектує необхідний обсяг донорської крові та її компонентів, а регіональний координатор забезпечує отримання, транспортування та розподіл відповідно до заявок.

Фейки про бригаду з Волині

14 окрема механізована бригада імені князя Романа Великого з міста Володимира-Волинського справді воює на Харківщині. З 2014 року бригада виконувала бойові завдання у Донецькій та Луганській областях під час проведення АТО та ООС. Те, що місцем дислокації бригади є місто у Волинській області, не означає, що увесь склад бригади – місцеві жителі. Членами бригади можуть бути військові з будь-якого регіону України.

Читати ще: Російський наратив: іноземне видання поширило фейк про сотні українських військовополонених в Авдіївці

«Росіяни не вперше поширюють фейки про 14-ту окрему механізовану бригаду. Цього разу пропагандисти вирішили нагадати свій старий наратив про нібито ненависть між жителями сходу і заходу України. Росіяни створюють штучні конфлікти, аби розділити українців, посіяти ворожнечу та зробити нас слабшими. Щоб протистояти такій пропаганді, варто завжди перевіряти інформацію у надійних джерелах та критично ставитися до прочитаного», – наголошує заступниця керівниці VoxCheck Валерія Степанюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus