USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Небезпечні кровопивці: як волинянам уберегтися від кліщів

17 Червня 2016 09:48
Мабуть, кожен хоч раз у житті стикався з цим неприємним явищем – укусом кліща. Цього кровопивцю можна зустріти на теренах усієї України. Загалом на території держави поширені понад 30 видів кліщів. Живуть вони у парках, лісах, де є листові дерева, люблять вологі темні місця, трав’яні стежини. Хвойні ліси – умовно безпечна територія. Тварина (а кліщ належить до класу дрібних членистоногих тварин) особливо агресивна у квітні-травні, втім кінець червня – також небезпечний період. Кліщі харчуються кров’ю. Вони чекають на свою жертву, а потім намагаються зачепитися за шкіру, - йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини від 16 червня (№20).

Кліщ має вісім лапок, сплюснуте тільце 3-4 мм у діаметрі, втім, коли напивається крові, то його розміри збільшуються у рази. Тому часто роздутого кровопивцю сприймають за бородавку чи пухлину. Особливо це стосується самок, які можуть їсти жертву кілька днів підряд, а потім відкладати яйця.

Потрапивши на тіло людини, кліщ найчастіше присмоктується до шкіри голови, шиї, паху, живота тощо. Він може бути на тілі 10 днів, збільшується до розміру квасолини, набуває коричневого, сірого або червоного кольору. Кліщ кусає безболісно, оскільки разом зі слиною він вводить у тіло речовину-анестетик. Тож тільки через кілька годин виникає відчуття болю.

УКУС ІЗ НАСЛІДКОМ

Не такий страшний сам укус, як його можливі наслідки. Річ у тім, що кліщ часто є носієм інфекцій, які можуть призвести до летальних наслідків. Серед захворювань, які переносять ці тварини, – хвороба Лайма, гарячка Західного Нілу, туляремія.

Найнебезпечніше, що може виникнути від укусів кліщів, – це кліщовий енцефаліт, гостра вірусна хвороба, яка вражає центральну нервову систему. Спочатку інфікований відчуває слабкість, дратівливість, незначний головний біль. А вже за кілька днів температура тіла підвищується до 40 градусів, окрім мігрені, виникає блювота та запаморочення.

Заступник головного лікаря з медичної частини Волинської обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський розповів, що в медзакладі нещодавно був пацієнт, у якого через укус кліща розвинулася хвороба Лайма (бореліоз). Загалом із початку року до інфекціоністів зверталося вже кілька волинян, що постраждали від кровопивць. В області є понад 50 населених пунктів, які відносять до зони ризику. Майже щороку реєструють нові території, де з’являються випадки цієї хвороби.

«Небезпеку несуть кліщі на території всієї області. Вони переносять не лише хворобу Лайма, а й інші інфекції, що вражають нервову систему, серцево-судинну, пошкоджують суглоби. Доцільно протягом трьох днів після укусу пройти профілактичне лікування», – радить лікар.

Медик каже, що не всі кліщі є носіями інфекції. Утім, якщо в місці укусу збирається рідина, є почервоніння, виникають інші симптоми, наприклад, головний біль, млявість, варто негайно звернутися до лікарів.

ЯК УБЕРЕГТИСЯ?

Важливо якнайшвидше виявити кліща та вийняти його. Тоді ризик захворіти зменшується. Викрутити шкідника можна самотужки за допомогою нитки або пінцета. Після видалення паразита змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Щоб не залишити часточки паразита всередині шкіри, усе ж варто звернутися до медиків найближчого травмпункту. А після видалення кліща радять відправити на експертизу, аби знати, чи був він носієм вірусу.

Однак легше уникнути укусу, аніж боротися з його наслідками. Для цього ретельно підбирайте гардероб, використовуйте засоби проти кліщів, репеленти, речовини, що відлякують комах (зазвичай останні в аптеках продають у формі спрею).

Одягайте головний убір, сорочку з довгими рукавами, високе взуття, а також шкарпетки, щільно закривайте вразливі ділянки тіла. Періодично оглядайте себе, а також ретельно обстежте власне тіло після прогулянки. Особливо найтепліші місця – за вухами, під грудьми, шию, ділянки, вкриті волоссям. Одяг після прогулянки бажано витрусити й одразу випрати.

Один із методів захисту від кліщів – обробка публічних місць хімічними речовинами. Утім принаймні в Луцьку її не роблять.

Довідка:

Із народних методів боротьби з кліщами та й з комарами радять такий: пакетик ваніліну (приблизно 10 г) розчинити в 200 г горілки, залишити настоюватися тиждень. Відтак перед виходом на прогулянку розпилити цю суміш на одяг. До речі, застосовують цей метод і для домашніх улюбленців, які також вразливі до покусів.

Якщо вживати некип’ячене козяче та коров’яче молоко, також можна заразитися кліщовим енцефалітом, адже тварини можуть бути інфіковані.

Що ж до українських комарів, то в більшості випадків вони не шкідливі. Хоча можуть переносити небезпечні недуги, зокрема хворобу Лайма. Найпоширеніше, від чого страждає людина через укуси комарів, – алергія. Вразливі категорії – люди, які страждають на бронхіальну астму. Через слину комара можуть перенестися личинки філярій. Це паразити, які спричиняють тривалу підвищену температуру тіла в межах 37 градусів, висипи на шкірі.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вова Показати IP 17 Червня 2016 11:34
А куди здавати кліща на дослідження?
Крук Показати IP 17 Червня 2016 11:40
Якшо йдете в ліс чи в поле, бажано вдягти світлі штани/джинси і заправити їх у високе взуття. На світлому фоні кліща досить легко помітити і вчасно катапультувати. Просто треба регулярно обдивлятись одяг на предмет підлих восьмилапих пасажирів. Всупереч поширеному міфу, що кліщі падають з дерев, насправді вони не піднімаються на висоту вище метра. Частіше за все падлюки сидять на травинках чи невисоких кущах. Як тільки ви черкаєте одягом ту травинку чи кущ, кліщ не втрачає свого шансу зачепитись. Тому, якщо ви вчасно його не помітите на одязі, то потім, скоріш за все, виявите у себе на тілі, впившегося в вас пристрасним поцілунком і ставши частиною вашого світу.
Гавнописакас привіт Показати IP 17 Червня 2016 11:46
Писали про кліщів, закінчили комарами..волиньньюзовскі писаки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus