USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Завод-гігант на Волині працює без фільтрів, бо «має дозвіл»

7 Червня 2014 19:30
Деревообробне підприємство "Кроноспан" у Нововолинську забруднює повітря формальдегідами. Єврогігант працює без фільтрів, усі небезпечні речовини потрапляють просто у повітря. Про це повідомляє Нововолинськ діловий.

Як повідомлялоІнформаційне агентство Волинські Новини раніше, жителі масиву, які мешкають по сусідству із потужним деревообробним підприємством, скаржаться на гострий «сосновий» запах та алергічні реакції. Нещодавно технічний директор «Кроноспан УА» Бартоломій Козіол запевнив, що завод має всі необхідні дозволи на діяльність, виробництво організоване з дотриманням чинного законодавства в частині захисту від шкідливих факторів.

Тепер деревообробне підприємство "Кроноспан" вперше зізналося громадськості, що не проводить очистку повітря від формальдегідів, оскільки це не передбачено технологічним процесом.

Зрештою, відповідь директора виробництва Наталії Покінської на запит громадського активіста Володимира Павлюка містить цілу низку відкриттів. Наприклад, керівництво заводу зазначає, що "для особистого контролю" періодично проводить дослідження вмісту шкідливих речовин в атмосферному повітрі згідно з укладеними угодами з Нововолинською міською СЕС. Виявляється, підприємство саме собі замовляє перевірку шкідливості своєї ж діяльності!.

Неефективність таких досліджень, мабуть, продиктована і логікою самого замовника. Хто платитиме гроші за незадовільний результат перевірок? До речі, жодного разу перевищення норми викидів так і не зафіксували.

Звісно, ще існують і планові повірки рівня викидів шкідливих речовин "Кроноспану" поза межами укладених його завбачливим керівництвом угод. Правда, про них згідно з чинним українським законодавством повідомляють заздалегідь. Приблизно за три тижні. Мешканці вулиці Панасівської кажуть, що у такі дні труби заводу майже не димлять і ані запаху, ані рудої хмари пилу не помітно. Проте щойно перевірки закінчуються - усе починається спочатку.

Мешканець вулиці Панасівської наголошує, що труби заводу перестають диміти, як тільки приїжджають журналісти.

"Так кожного разу, коли ви приїжджаєте. Коли нас тут затягує хмара диму, то вас немає. А сьогодні атмосферний тиск високий, то і запах не відчувається", - обурюється літній чоловік.

Підприємство насправді працює без фільтрів, які б очищували повітря від формальдегідів. Керманичі цього єврогіганта заявляють, що такі споруди не передбачені технологічним процесом і не є обов'язковими.

Те, що небезпечені для життя речовини викидають у атмосферу усього за сотню-дві метрів від житлових будинків, на жаль, західних колег не турбує. У них відповідна документація, "правильний" техпроцес і укладені угоди із перевіряючими органами.

Наразі переписка нововолинських громадських діячів, керівництва "Кроноспану" та контролюючих органів триває.

Офіційна відповідь керівництва заводу "Кроноспан УА" в Нововолинську:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Vadim Показати IP 7 Червня 2014 21:17
Допоможіть журналісти з цим питанням ви знаєте кому про це можна написати будь-ласка!!!!!!! Я живу поблизу завода запах жахливий димить дуже сильно цей завод коли вітер міняється на місто то це просто жах!!!!!!!!Приїдьте будь-ласка і зафіксуйте на камеру цей дим!!!!!!Надіємся на вашу допомогу тількі ви можете допомогти!!!!!!
нововолинець до Vadim Показати IP 8 Червня 2014 12:37
це неправда
ЄС Показати IP 8 Червня 2014 10:00
Невдячні холопи! Ми вас інвестуємо, створюємо вам робочі місця - а їм бачиш-но запах не подобається.
нововолинець Показати IP 8 Червня 2014 12:35
камишникова знову чогось обкурилась
Наталя Камишникова Показати IP 8 Червня 2014 17:02
Це добре, що вам у гострих і чесних публікаціях (зокрема, щодо "Кроноспану") ввижається саме моя рука. Але це не моя стаття. І я не курю.))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus