USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Нечистоти знищують Світязь, або держава з обмеженими можливостями

12 Травня 2016 07:00
Шацькі озера на Волині – це один з наймальовничіших куточків України. Після анексії Криму кількість відпочивальників зросла в десятки разів, а разом з нею і навантаження на водойми і екосистему загалом. Про це йдеться на сайті Громадське.Волинь.

«Наприклад, в селі Світязь, як і в більшості населених пунктів озерного краю, немає централізованого водовідведення і належної очистки. Більшість турбаз під’єнані до очисних споруд, що збудовані у 1968 році. Вони практично не працюють. На полях фільтрації сухо. Зеленіє трава. Окрім того, ця система – це вже вчорашній день», – каже світязький сільський голова Микола Цвид.
«10 років тому, у 2006, у селі взялися споруджувати нову каналізацію. З державного бюджету виділили 408 тисяч гривень. Світязька сільська рада в період з 2007 по 2009 вклала близько 600 тисяч. За ці кошти був розроблений проект, побудоване та накрите приміщення для очисних споруд. На цьому робота зупинилася. Коштів в сільському бюджеті не було, лоббі на обласному рівні теж», – констатує Микола Цвид.

«У 2007 році ціна на побудову всіх очисних споруд становила майже 15 млн гривень. На сьогоднішній день ця сума в рази більша. Писали проекти, гранти, але вони не пройшли. Без зовнішніх коштів нам не впоратися. Прикро, що треба за кордоном просити, бо немає державної програми», – каже він.

Директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко каже, що на території парку є 24 озера, але основне навантаження у відпочивальний сезон припадає на Світязь, Пісочне та частково Пулемецьке, тому якість води погіршується з року в рік. Натомість Держепідемслужба у Волинській області відмовляється коментувати ситуацію на камеру. На словах переконують, що бактеріологічні показники води жодного разу не виходили за рамки допустимого. Добросовісні підприємці, які приймають відпочивальників у сезон витрачають шалені кошти на викачку вигрібних ям. Недобросовісні – просто зливають нечистоти.

«Соромно перед людьми. Вони везуть нам гроші і хочуть нормальних умов. Ті ж туристи з-за кордону дивляться на це, як на якусь атракцію. В спеку приїздить та бочка і викачує каналізацію. Уявіть який запах стоїть. Неприємно і соромно. У нас чудове озеро, але треба думати, як його зберегти», – розповідає Олена Збуровська.

За рік озеро встигає самовідновлюватись. А от наприкінці цього відпочинкового сезону, у серпні-вересні, Світязю може загрожувати екологічна катастрофа. Принаймні, цього остерігаються місцеві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Лучанин Показати IP 12 Травня 2016 08:20
Виділять з кожної хати по 5% від заробітку за літо, то там каналізацію з чистого золота зробити можна і янтарну очистку води.
Ковель Показати IP 12 Травня 2016 08:49
Якщо срач в квартирі то теж держава винна? Дайте грошей бо ми хочемо заробляти. Податки не платять а лише скиглять
для лучанина Показати IP 12 Травня 2016 08:55
А ви шановний думайте, що говорите. Не в кожній хаті є відпочиваючі. Наші люди їдуть відпочивати і думають як останій раз.Ніхто нас не вчив культурі відпочинку. Одна людина підніме папірець, а друга з міста, з села ще й мусор (памперси тощо) звозить на Світязь і викидає в лісі, на дорозі тощо. Нам треба заборонити відпочивати на цьому озері до тих пір, поки люди не усвідомлять, що вони не вміють користуватись цією водоймою природнього походження. Не дай Бог природа збунтується то місця всім буде мало (а мстити за людську недбалість вона вміє). Подумайте над цим, доки не пізно (стосується кожного).
Лучанин до для лучанина Показати IP 12 Травня 2016 17:03
Ага... Не в кожній. Запровадьте краще робочі місця, постворюйте пункт міліції, служби громадського порядку, аптеки, мед пункти, осіб відповідальних за чистоту, різних інспекторів... Платимо екологічний збір за що? Щоб ще гроші вимагали? Ціни космос на все. Чого податки не берете з торгашів? Чого не контролюєте дітей, які на машинах їздять? Питання екології не є складним. Заоучіть населення в роботу,щоб не пили і у вас все вийде. Складіть і порахуйте просто суми,якщо в місяць кожна хата буде платити 100грн - підбийте ці кошти і оперуйте ними.
до для лучанина Показати IP 12 Травня 2016 16:25
нам потрібно заборонити все і на довго!!!!
Петро Показати IP 12 Травня 2016 16:27
Жахлива ситуація!!! Ну, чому чиновники і влада звикли працювати, як пожежники: Тушать тільки там, де вже горить??? Це стидоба, що такий стан в Шацькому краї.
Анон Показати IP 13 Травня 2016 00:46
А нема чого їхати сюди

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus