USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Неповнолітнього волинянина без доказів взяли під варту

2 Грудня 2016 20:00
17-річного юнака, якого підозрюють у крадіжці мототехніки, взяли під варту без будь-яких доказів, які вказують на його причетність до справи. Найсуворішу міру обрали попри те, що хлопець навчається у школі і його хотіла взяти на поруки сестра.

На Волині піймали групу молодиків, які в області крали мототехніку. Зокрема, на їх «рахунку» - трактор та декілька квадроциклів. «Взяли» юнаків при проведенні обшуку за місцем їх проживання. До слова, речових доказів їх причетності до скоєного вилучено не було.

Відтак, поки триває слідство, для підозрюваних обирали міру запобіжного заходу. Трьох учасників групи, відповідно до ухвали, вирішили тримати під вартою, адже проти них доказів причетності до злочину не було. А от щодо четвертого, 17-річного Володимира Ховайла, виникли питання.

Хлопець народився 1999 року в селищі Цумань Ківерцівського району, де нині і проживає раніше судимий. Тоді Володимир разом з товаришем спробував «скрутити» колеса з буса. І незважаючи на те, що сторони між собою примирилися, 16-річного хлопця осудили до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік.

Винен – без доказів

25 листопада 2016 року слідчий суддя Ківерцівського районного суду Волинської області Корецька В.В. ухвалила рішення на час слідства неповнолітнього взяти під варту на 60 днів. Проте, чим мотивоване рішення про обрання найсуворішого запобіжного заходу – невідомо.

Прокурор Дарчик М.Г. та слідчий Гаврук С.М. наполягали, що наявна обґрунтована підозра у вчиненні Ховайлом кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 289 КК України. Щоправда, з доказів причетності неповнолітнього до крадіжок – лише роздруківка телефонних дзвінків, де зафіксовані тільки розмови на побутову тему та покази свідків, які не вказують на особу неповнолітнього.

Адвокат Володимира Ховайла Роман Хомич в ході слухання зауважив, що пріоритетним обов’язком неповнолітнього є навчання і збереження соціальних зв’язків за місцем його проживання. Цю думку підтримала і педагог Присяжнюк І.П.

Разом з тим, відповідно до процесуальних норм, прокурор мав би визначити обґрунтованість підозри на підставі наявних доказів. Той же, натомість, на процесуальній стадії задав лише 2 питання до потерпілого, а слово взяв лише на судових дебатах. Зі слів адвоката, прокурор не обгрунтував наявність ризиків у випадку обрання неповнолітньому більш м'якого запобіжного заходу. Хоча, і ці дві підстави не є беззаперечними:

«Верховний Суд України в своїх роз'ясненнях каже, що навіть за наявності двох попередніх підстав (наявність обгрунтованої підозри та можливих ризиків), прокурор має довести неможливість обрання більш м'якого запобіжного заходу, чого він не зробив», - заявив під час слухання адвокат Хомич.

Прокурор Дарчик переконував, що юнак немає поручителів, які викликали б довіру. При тому, що двоюрідна сестра неповнолітнього, якого підозрюють у крадіжці, є колегою Дарчика та працює в прокуратурі. Також прокурор стверджував, що неповнолітній немає коштів для внесення застави. Тому обрання такого запобіжного заходу є неможливим. Хоча доказів, які б підтверджували сказане, не надав.

В судовому засіданні сестра Володимира Ховайла заявила клопотання про передачу неповнолітнього під її нагляд, проте суддя Корецька, прийшла до висновку, що хлопцю необхідно обрати запобіжний захід у виді тримання під вартою строком 60 днів. Своє рішення мотивувала в тому числі тим, що юнак був раніше судимий за аналогічний злочин.

Процесуальні порушення

В справі є чимало «білих плям», як і процесуальних порушень. Приміром, адвокату не вручили протокол затримання його підзахисного. В судовому порядку не встановили осіб, учасників судового процесу.

Після виходу судді Корецької до нарадчої кімнати для прийняття рішення, неодноразово порушувався принцип таємниці нарадчої кімнати. Так, до службового кабінету судді Корецької заходив голова суду Костюкевич та секретар Пронь, які передавали інформацію та документи.

Перед слуханням справи, 24-25 листопада, на переконанння адвоката Хомича, здійснювався тиск на суд з метою прийняття неправосудного рішення. Так, у ці дні до службових кабінетів слідчого судді Корецької та голови суду Костюкевича почергово заходили начальник, начальник слідчого відділу, слідчий Ківерцівського РВ ГУНП у Волинській області та прокурор Дарчик.

Журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини зафіксували, як начальник слідчого відділу Ківерцівського ВП ГУНП у Волинській області виходить з службового кабінету слідчого судді Корецької.

Рішення про обрання найсуворішого запобіжного заходу для неповнолітнього, проти якого немає доказів причетності до злочину і якого можуть взяти на поруки рідні адвокат хлопця вважає як мінімум необґрунтованим. Апеляційним судом Волинської області 5 грудня розглядатиметься скарга на прийняту ухвалу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Юрист Показати IP 2 Грудня 2016 20:48
Таке враження, що "Ваш" адвокат вперше стикнувся з мєнтовсько-суддівським безпредєлом. Чи так між іншим вирішили лишній раз пропіарити "свого" А.?
1312 Показати IP 2 Грудня 2016 21:08
коментар було видалено
такі всіх слухають. Показати IP 2 Грудня 2016 21:11
. Щоправда, з доказів причетності неповнолітнього до крадіжок – лише роздруківка телефонних дзвінків, де зафіксовані тільки розмови на побутову тему та покази свідків,
юрист 2 Показати IP 2 Грудня 2016 22:29
нехай адвокат рохкаже скільки святий неповнолітній уже біди людям приніс, скільки вкрали, про е ж писали. Був раніше судимим, і що ?? Виправився? Я за принцип Жиглова "Злодій повинен сидіти в тюрмі"!!!
законник до юрист 2 Показати IP 2 Грудня 2016 23:39
а про принцип невинуватості слихал дядя??
111 Показати IP 2 Грудня 2016 23:00
Як в когось вкрадуть то поф..г, а якби в Вас вкрали то бігом кричали чого він гуляє на свободі а поліція нічого не робить)))
Рижко Показати IP 2 Грудня 2016 23:28
Та справа у тому що без доказів винуватості, хлопці за грати кинули, а ви тут розкудахкались
Шпизі Показати IP 2 Грудня 2016 23:33
Петю займись серйозними справами на кшталт "грабежу кабінета ректора", ато тільки і може звітуватись, що затримали банду з 4 осіб за крадіжку техніки, попередньо повісивши всі зафіксовані злочини по 289 КК в Ківерцівському районі і обради запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Красава! так тримати!
121 Показати IP 3 Грудня 2016 15:32
що за єресь у статті написали. якщо злодюзі 15-17 років то його треба в д*пу цілувати? в буцигарню його і залучати до примусових робіт.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus