USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Нерухомість 2010: стабільно і песимістично

21 Грудня 2009 17:52
Ринок нерухомості – досі у плачевному стані. Кредитування не працює, активність будівельників – мінімальна. Покупці теж «зачаїлися».
Банківські кредити і непосильна орендна ставка
«Криза відкрила цілий букет проблем на ринку нерухомості. З одного боку, ті, хто планував купити житло, цього не змогли зробити, оскільки банки не надають кредитів. З іншого – люди, які взяли кредити і проінвестували будівництво, що стоїть мертвим вантажем, а вони й досі продовжують сплачувати величезні суми банку», – розповідає редактор луцького спеціалізованого видання «Експрес-нерухомість» Дмитро Єрошко.
Суттєво поменшало агентств з нерухомості. Якщо ще 2008 року в Луцьку діяло близько 60 агентств, то на сьогодні їх налічується втроє менше. «ВН» пересвідчилися: більше половини телефонів ріелторів, вказаних у довідниках, мовчать.
Директор «Волинського агентства нерухомості» Лариса Мусійчук розповідає, що за останній рік сильно впали ціни на комерційну нерухомість.
«За рахунок того, що в багатьох бізнес прогорів, знизилися ціни на оренду приміщень. До початку кризи в нас був своєрідний бум: викуповувалися приміщення на перших поверхах, перероблялися під торгові приміщення чи офіси. Були й такі, хто займався тільки такою діяльністю: взяли кредити і сплачували кошти банку за рахунок орендної плати. Ще й на хліб з маслом вистачало. А давно відомо, що не варто класти всі яйця в один кошик. А ці люди такого перебігу подій не враховували. Їхні орендатори виїхали, або довелось суттєво знизити орендну ставку», – каже ріелтор.
Про здешевлення комерційної нерухомості говорять і банкіри. Керівник відділу кредитування одного з луцьких банків Андрій Юзвяк каже: «Ціна на комерційну нерухомість формувалась за рахунок попиту на неї, який зараз є мінімальним. Крім того, основна частина цього ринку суттєво підтримувалась кредитуванням, котре теж сьогодні – незначне. Бізнес, який був готовий вкладати кошти у нерухомість, переорієнтовується на більш «дешеві» та швидкоокупні проекти. Усе це призвело до великої насиченості пропозицій комерційної нерухомості на ринку, з якої на продаж навіть виставляють цілі сітки великих рітейлерів».
Що нам дім побудувати?
Заручником банків найбільше став первинний ринок нерухомості. Підприємств, які будують, стало менше. Найбільшим розчаруванням стало ЗАТ «Західпромбуд», проти якого навіть порушили справу про банкрутство. Втім, з літа цього року відновили свою роботу «Луцьксантехмонтаж», Домобудівельний комбінат та декілька інших.
Усе ж ціни на квартири у новобудовах знизилися менше ніж  удвічі.
«Якщо до кризи в новобудовах квадратний метр коштував сім – сім з половиною тисяч гривень, то зараз він коштує шість – шість з половиною. Це пов’язане швидше з тим, що забудовники знизили свою рентабельність. Якщо до кризи рентабельність була і 100, і 200 відсотків, то сьогодні рентабельність близько 50-ти. Але в ціну закладено не просто рентабельність, а й простої будівельної техніки, робітників, будівельна халатність, тобто абсолютно всі ризики», – каже Лариса Мусійчук.
Хрущовка як альтернатива новобудовам
Найбільший обвал цін відбувся на вторинному ринку нерухомості. Можна говорити, що квартири порівняно з минулим роком подешевшали вдвічі. Директор агентства нерухомості «Альянс» Ярослав Корнієнко розповів, що сьогодні за 20 тисяч доларів можна придбати малосімейку.
«Хто має зараз на руках гроші, може купити «хрущовку» за 25 тисяч. А рік тому вони коштували по 45 тисяч доларів. Найдешевшими є «хрущовки» та малосімейки, а, наприклад, однокімнатну квартиру на пр. Соборності можна придбати за 30-35 тисяч доларів», – розповідає експерт.
Його колега Лариса Мусійчук зазначила, що ціни на однокімнатні квартири встановилися на позначці 20-30 тисяч у зв’язку з тим, що люди на початку року познімали свої депозити, які приблизно були такого ж розміру: «Але якщо навесні навіть за 20 тисяч можна було придбати однокімнатну квартиру, то восени вона вже коштувала дорожче 27-30 тисяч, хіба що це приміщення повністю розбите, непристосоване для життя, чи аварійне, або там якась складна ситуація з документами. Тому до чуток на кшталт: «На ДПЗ продали однокімнатну за 15 тисяч» варто ставитись із доброю часткою скептицизму. Може, ту квартиру й не продали зовсім. Може, хтось терміново виїжджав. А може, цю квартиру забирали за борги».
Лариса Мусійчук розповідає, що продавці сьогодні умовно розділилися на дві категорії: ті, хто чекає, коли криза закінчиться, і люди, які, не маючи вибору, змушені продавати.
Тому збільшився обсяг торгу. Дмитро Єрошко зазначив, що «збити» ціну під час торгу можна навіть на 20-30 відсотків.
Андрій Юзвяк каже, що, по суті, на ринку нічого не змінилося. «Вартість нерухомості зменшилася у валюті, але не в гривневому еквіваленті. На сьогоднішні той, хто мав на руках іноземну валюту (придбану ще за старим курсом), виграв. А квартири як коштували близько двохсот тисяч гривень, так і коштують сьогодні», – каже Юзвяк.
Цеглина до цеглини – і виросла хатина
Дмитро Єрошко розповідає, що на продаж виставляють навіть не повністю готові будинки.
«Відчувається, що людям потрібні гроші. Продаються навіть недобудовані будинки», – стверджує експерт
Лариса Мусійчук запевняє, що будинки протягом року взагалі не продавалися, тому ціни впали суттєво. Продаються як старі, занедбані, неякісні помешкання, так і нові котеджі. Якщо минулого року новий будинок можна було придбати за 150 тисяч доларів, то сьогодні коробка з блоків коштує 40 тисяч.
«При виборі будинку люди тепер не хочуть квадратуру, а щоб відсоток енергозбереження був якомога більший», – розповідає директор АН «Альянс». Втім, котеджі, які коштували 200 тисяч доларів, каже він, не подешевшали.
Як розповів Дмитро Єрошко, на початку року дехто прогнозував, що земельні ділянки утримають свою ціну. Але сьогодні, за даними Волинського агентства нерухомості, ділянки під Луцьком, наприклад у Боратині, Заборолі, коштують по 500-800 доларів за сотку (а минулоріч ціни на них коливалися в межах однієї-півтори тисячі доларів). Якщо 2008 року один ар землі  в Липинах оцінювали в 10-12 тисяч, то 2009-го є випадки продажу за п’ять-вісім тисяч. Звичайно. Ціна в цьому випадку також залежить і від місця розташування об’єкта продажу, і від наявності комунікацій.
З такою думкою погодився і Андрій Юзвяк: «На сьогоднішні сильно впали в ціні земельні ділянки, десь на 20-30%».
Назад, у майбутнє
Щодо прогнозів тенденцій на ринку нерухомості, то вони здебільшого обережні і з багатьма «якщо». Дмитро Єрошко каже, що, поки не з’явиться іпотека, ринок нерухомості буде в занепаді. «А кредитування, якщо вірити фінансистам, не почнеться ще мінімум рік. Для цього ринку потрібні довгострокові кредити як для людей, так і для будівельних компаній. Можливо, банки змінять свою політику, будуть звертати увагу, хто як сплачував кредити в період кризи. Але кредитування обов’язково повернеться».
Лариса Мусійчук зазначає: «Влітку приходили люди, дивилися квартири і не купували їх, оскільки чули прогнози, що восени ціни ще більше знизяться. Але цього не відбулося. Навпаки, сьогодні ціни потрохи підвищуються на кілька тисяч. Я вважаю, що ця тенденція продовжиться, і нерухомість коштуватиме дорожче, можливо, вже з наступного року».
Схожим оптимізмом ділиться й Ярослав Корнієнко: «Весною ринок нерухомості щороку оживає. Я вважаю, що багато хто чекає результатів виборів. З’явиться попит на комерційну нерухомість. Експерти кажуть різне, але є прогнози, що ціни на нерухомість зростуть».
А от Андрій Юзвяк вважає, що ринок нерухомості поступово почне підніматися не раніше кінця 2010-го – початку 2011 року. «Тоді ж, можливо, і в повній мірі відродиться  робота будівельних компаній.  Хоча в середині 2009-го експерти та власники бізнесів вказували, що наступний рік буде підйомним, вже зараз помітно, що цього не станеться. Сьогодні банки в основному надають кредити у виробництво, у ті галузі, які дають прибутки, і кредитують ті підприємства, що в спромозі обслуговувати кредити. Кредитувати інші сектори економіки та споживчий ринок, в тому числі і придбання нерухомості, банки розпочнуть теж не раніше 2011-го. А при відродженні повноцінного кредитування фінансові установи будуть ставитися обережніше і уважніше до своїх клієнтів. Особлива увага буде приділятися фінансовому стану позичальників та перспективам подальшої його діяльності. Особливу обережність після «валютних подій» 2009 р. банки будуть проявляти до валютних кредитів. А щодо відсотків – важко сказати, що буде. Сьогодні серед кредитів, які надаються, найдешевший у гривні – під 24-25 відсотків», – каже банкір.
Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
OrestN Показати IP 21 Грудня 2009 21:45
хто має гроші той зробить найкращу операцію якщо купить квартиру. зараз найнищі ціни
VSC Показати IP 22 Грудня 2009 10:11
Цитата:"Усе ж ціни на квартири у новобудовах знизилися майже удвічі. «Якщо до кризи в новобудовах квадратний метр коштував сім – сім з половиною тисяч доларів, то зараз він коштує шість – шість з половиною" - это откуда такие данные?????? Вы пишите полную ересь. Не стоит садиться за клаву, не изучив вопрос. Редактор, пан Ю. Рычук - Вы куда смотрите???
editor Показати IP 22 Грудня 2009 10:29
Редактор дивиться на джерело інформації. Прочитайте уважно, ЧИЇ це слова. Єдине уточнення: трохи некоректно виправлено перший варіант: у першому було "менше ніж удвічі". Виправимо. В будь-якому разі - спасибі за уважність :-)
Таня Показати IP 22 Грудня 2009 10:39
А купувати всеодно немає за що! Коли ж та іпотека запрацює на нормальних умовах?
Trish Показати IP 22 Грудня 2009 10:40
«Якщо до кризи в новобудовах квадратний метр коштував сім – сім з половиною тисяч доларів, то зараз він коштує шість – шість з половиною". Помилка в валюті. Не доларів, а гривень.
VSC Показати IP 22 Грудня 2009 10:48
Хм, странная позиция. Если и вы уверены, что источник дал ОШИБОЧНУЮ инфу, так зачем её воспроизводить? Поправьте источник, уточните, переспросите. А, озвучивать некорректную информацию - это глупо. ИМХО.
editor Показати IP 22 Грудня 2009 11:24
упс.... вон ви про що. ви ж кажіть. да, проїхали. гривень правильно. До Trish: дякую
Юка Показати IP 23 Грудня 2009 21:47
До OrestN: ключовим є саме "хто має гроші", але з падінням цін на нерухомість попит на неї теж значно впав :(
Юка Показати IP 23 Грудня 2009 21:48
ех! а якби в мене були зараз такі гроші, я б за таку ціну краще квартирку в Празі прикупила!
Таня Показати IP 24 Грудня 2009 10:07
Короче простим смертним свого житла не бачати як свої вух. А ті хто ворочали мільйонами і далі спекулюватимуть на нерухомості.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus