USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Незаконні обмежувачі в луцьких дворах – перешкоди для екстрених служб

9 Квітня 2024 17:11
Паркани, півкулі, шлагбауми – ці атрибути досить часто можна побачити в луцьких дворах. Мешканці кажуть: відгороджують території, аби там не збиралися сумнівні компанії, або ж не паркувались чи проїжджали машини з інших дворів. Однак бездумне встановлення обмежувачів може тягнути за собою низку проблем для роботи екстрених служб, а в результаті така самодіяльність може зіграти злий жарт із самими мешканцями, які відгороджують двори на власний розсуд.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Обмежувачі руху в дворах багатоквартирних будинків досить часто встановлюють з ініціативи мешканців. Найчастіші аргументи: щоб не паркувались і не їздили чужі автівки та не заходили сторонні особи.

Самі ж лучани по-різному ставляться до обгороджень прибудинкових територій, особливо тих, які сполучають сусідні двори та проїзди.

Як пояснює член правління ГО «Рада голів правлінь ОСББ у місті Луцьку» Валерій Корпач, деякі обмежувачі були розташовані в дворах ще до створення ОСББ.

«На Гулака-Артемовського, 25 є напівсфери, які поставили ще давніше, до створення ОСББ. Зараз усі претензії до голови ОСББ, хоча він їх не ставив, кошти на це не витрачали. Водночас, щоб їх демонтувати, треба гроші. І це все знову лягає на бюджет ОСББ», – стверджує Валерій Корпач.

Він каже: перед тим, як встановлювати якісь із обмежувачів, погоджують це з екстреними службами, адже досить часто через незаконно встановлені паркани чи шлагбауми їхнім автомобілям доводиться кружляти, аби потрапити до місця призначення.

«На Сагайдачного, 20 голова ОСББ двічі зверталася до нас, аби встановити спочатку шлагбаум, потім – напівсфери. Ми – не та організація, яка надає дозволи на встановлення будь-яких перешкод. Вони заважають доїзду бригад екстреної медичної допомоги до місця виклику у визначені законом України терміни. Навіть дві-три хвилини, якщо об’їжджати будинок, можуть коштувати людині життя, а нам, навпаки, потрібно, щоб врятували життя», – наголошує інженер з безпеки руху КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги» Валентина Власюк.

З подібними ситуаціямидоводиться зіштовхуватись і бригадам пожежників.

«Фактично ми констатуємо, що всі багатоповерхові будинки мають проблеми. Це пов’язано і з незаконними огороджувальними конструкціями, і з дворами, які заставлені ввечері автомобілями. Тобто наявність ось цих двох компонентів не дозволяє нам дістатися до осередку пожежі швидко», – стверджує начальник Луцького РУП ГУ ДСНС у Волинській області Руслан Безека.

Як пояснив начальник луцької пожежної, у разі виявлення хаотично встановлених обмежувачів вони вказують на ці місця співвласникам будинків, а також інформують департамент муніципальної варти. З муніципалами виїжджають у спільні рейди, аби з’ясувати, де розташовані обмежувачі, встановлені з порушеннями правил благоустрою. У разі виявлення їх демонтують.

«Співпрацюємо з ДСНС. Вони повідомляють нам адреси, де встановлено обмежувачі, які їм заважають, а ми здійснюємо демонтаж. Взагалі наш департамент почав демонтувати незаконні обмежувачі з 2017 року. На сьогодні у місті ми демонтували близько 115 таких незаконних обмежувачів», – повідомив заступник директора, начальник відділу демонтажів департаменту муніципальної варти Роман Кулик.

Тож найголовніше в питанні обгороджень – не встановлювати ці конструкції на власний розсуд, а робити це лише із дотриманням усіх нормативних вимог та з погодження відповідних служб. Адже часто незаконно встановлений обмежувач може вартувати чийогось майна, а інколи – й життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лінивець Показати IP 9 Квітня 2024 17:33
Треба владі дати дозвіл на вільний демонтаж -беріть кому треба, мені б такі в селі згодились-з півкуль гарний фундамент для курника можна зробити....паркани теж знадобляться...
А Показати IP 9 Квітня 2024 19:53
баюри в коліно-це обмежувачі чи то таке...першкоджають вони заїзду,чи ,вірніше,запливу?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus