USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Незавершені перспективи: будівельники чекають підтримки держави

14 Червня 2010 15:59
Перші 34 недобудови в рамках державної програми підтримки незавершеного житлового будівництва зможуть вже у липні отримати пільгові кредити в розмірі 600 мільйонів гривень на добудову.

Такий оптимістичний прогноз за повідомленням офіційного сайту Міністерства (http://www.minregionbud.gov.ua/) регіонального розвитку та будівництва України оприлюднив 11 червня під час прес-конференції заступник керівника міністерства Дмитро Ісаєнко.

Надавати пільгове кредитування буде Державний ощадний банк за рахунок коштів Державної іпотечної установи. Та от чи потраплять до списку недобудови Волині - наразі невідомо.

Будівництво кризового періоду

Луцькі будівельники покладають велику надію на державну підтримку галузі. Адже за словами голови правління ЗАТ «Луцька домобудівельна компанія» Руслана Ваймана будівництво житла до 2008 року в країні скоротилося у два-три рази.

Згідно з європейською нормою будівництва на кожного жителя країни необхідно в рік зводити один квадратний метр житла. Тобто для України ця цифра сягнула би більше 40
мільйонів квадратних метрів. Натомість у минулому році вдалося збудувати лише шість, - коментує Вайман.

Невтішну ситуацію на ринку будівництва посилюють невигідні умови кредитування житла для фізичних осіб та бізнесу. Відсоткові ставки на житлову іпотеку нині сягають 23-25%, на противагу 3-5 % у країнах Європи. Нині, констатують будівельники, квартири купують переважно заробітчани.

Недовіру до будівельної галузі збільшує досвід постраждалих від кредитів у валюті та невдача вкладників довгобудів типу «Еліта-центр». Руслан Вайман пояснює, що такі псевдо-забудовники одурили не лише споживачів, а й підірвали реноме добросовісних будівельників.

З іншого боку, на думку експерта умови кризи змусили залишитися на ринку лише професійних гравців, яких у Луцьку не більше п’яти.

Рука держави

Спроби підтримати будівництво доступного житла на державному рівні почалися ще у 2009 році. Тоді серед міст України відбувся аукціон з відбору об’єктів для надання державної підтримки на добудову житлових будинків.

За рахунок Державного іпотечного фонду в 2009 році за словами заступника начальника головного управління містобудування, архітектури та ЖКГ ВОДА Якима Сеника на Волині було профінансовано два об’єкти.
За підрахунками Уряду цьогорічна програма будівництва доступного житла діятиме до 2017-го року. Вона, зокрема, передбачає, що держава закупить у відібраних об’єктах квартири для бюджетних працівників та неповносправного населення.
Для тих громадян, які потребують поліпшення житла та стоять на черзі, держава оплатить 30% вартості квартири. Решту покупець сплачуватиме сам на кредитній основі протягом довгострокового періоду.
До програми планують залучити житловi будинки, якi зведені не менше як на 70%. За даними сайту Мінрегіонбуду на це необхідно близько 5,5 мільярдів гривень. Відбирати такі об’єкти буде міжвідомча урядова комісія. З Волинської області одинадцять об’єктів з готовністю більше 70% претендують на державну підтримку.
За словами завідувача сектору обліку і розподілу житлової площі департаменту ЖКГ Луцької міськради Володимира Пунтуса до програми доступного житла вже включили 42 особи.
Як пояснив завідувач сектору, ці люди виконали попередні умови програми, тобто встали на чергу, мають сукупний дохід сім’ї, який не перевищує чотирьохкратної середньої зарплати в регіоні та пройшли відбір в комісії.

Пунтус припускає, що можливо в подальшому умови підкоректуються в залежності від умов, які поставить банк-кредитор.

Претендент

Одним із запропонованих від Луцька будинків є дев’ятиповерхівка ЗАТ Луцький ДБК на вулиці Федорова, 4-В. Цей об’єкт серед переліку луцьких недобудов - один з найбільших. Зводити будинок, розрахований на 108 квартир, почали ще у 2007 році. Нині на об’єкті тривають внутрішні роботи, завершують облагороджувати майданчик.
Будинок готовий на 80% .

Руслан Вайман каже, що за будь-яких умов об’єкт здадуть в експлуатацію вже у цьому році. Якщо будинок не потрапить до державної програми, здавати квартири будуть по секціям.
Усі одно-, дво- і трьохкімнатні квартири відповідають статусу доступного житла, мають площу 45, 68,1 та 84 квадратних метрів відповідно. На відміну від старих будинків, цей зручніший плануванням: тут ширші ванни, кухні та балконні лоджії.
Будинок комфортний тим, що має автономну систему опалення та гарячого водопостачання, вбудовані теплі метолапластикові вікна, а також використовує сучасні енергозберігаючі технології в структурі фасаду. Це дозволяє економити вживання газу та електроенергії в декілька разів.
У дворі будинку забудовники сконструюють дитячий, спортивний майданчик, місце для відпочинку населення та посадять туї. Подібні проекти вже реалізовані ЗАТ «Луцький ДБК» на вулиці Гончара.

На ЗАТ «Луцький «ЛДК» запевняють, що підприємство гарантує кожному вкладнику виконання обіцяних зобов’язань.

Не програмою єдиною

Нині за словами Володимира Пунтуса загалом за черзі з отримання житла перебуває більше 13 тисяч осіб. Ця цифра стосується тільки тих людей, які встали на облік. Скільки фактично лучан потребує покращення умов житла, достеменно не відомо.
Чимало родин, які живуть в малосімейках чи старих будинках потребують покращення житлових умов. Головний спеціаліст управління житлово-комунальних округів департаменту ЖКГ Луцької міськради Світлана Музика каже, що станом на 2009 рік по Луцьку є 178 ветхих будинків, які потребують знесення.
Руслан Вайман коментує, що вирішити проблему будівництва лише однією програмою навряд чи вдасться. Необхідно, в першу чергу відновити кредитування та покращити співпрацю з банками. Зокрема, у сфері спільного проектного фінансування.

Іншим стримуючим фактором для будівництва є бюрократичні перепони.

«Ми беремо земельну ділянку під будівництво. Аби зібрати необхідні документи для початку зведення будинку – минає не менше двох років. За цей весь час доводиться платити оренду, тому вартість ще навіть не збудованої квартири збільшується», - пояснює будівельник.

Нині будівельна галузь живе за рахунок ентузіастів. Хоча професійні компанії поступово відновлюють темпи будівництва, аби досягнути об’ємів будівництва 2006-2007 років, забезпечити роботою спеціалістів будівельної галузі, збільшити інвестиції потрібна допомога ззовні і покращення законодавчої бази, - кажуть будівельники.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Hatahama77 Показати IP 14 Червня 2010 18:17
Будівельникам можна тілько поспівчувати... Але ше більше мона поспівчувати молодим сім"ям, які платять бозна-скільки за оренду квартир(((
Сергій Показати IP 16 Червня 2010 22:09
Будівельна галузь - важлива ланка в економіці країни... Для прикладу: одне підприємство, яке займається будівництвом створює 6 робочих місць в інших галузях, таких як металургія, виробництво будівельних матеріалів, транспорт і т. д. Виникає логічне питання: чому ж вона не має належної державної підтримки !???
Volodumer Показати IP 16 Червня 2010 22:49
Справді, за перший квартал 2010р. в Україні було введено в експлуатацію 1,5 млн. метрів квадратних житла, з них - третя частина багатоповерхівки.. Тобто житло практично не будується....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus