USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Незрячі зможуть «дивитись» Євро-2012

3 Квітня 2012 17:56
Спеціально навчені коментатори стануть «очима» незрячих уболівальників Євро-2012.

Про це інформує Gazeta.ua.

Люди із вадами зору зможуть побачити матчі Євро-2012 завдяки аудіо-описовому коментарю. Спеціально навчені коментатори будуть описувати й пояснювати усе, що відбувається на футбольному полі для цих людей, практично, «ставши» їхніми очима.

Кожен стадіон чемпіонату отримає 30 спеціальних аудіогарнітур, за допомогою яких незрячі зможуть «побачити» футбольний матч.

Ця послуга, що реалізується в межах Міжнародного проекту УЄФА «EURO 2012: Respect Inclusion – Football with No Limits», є новаторською в Україні, однак більшість європейських стадіонів вже кілька років надають аудіо-описові коментарі спортивних подій.

«На сьогодні австрійське телебачення надає аудіо-описовий коментар 17% усіх спортивних подій в державі. Ми регулярно коментуємо для незрячих усі футбольні матчі І дивізіону, всі ігри австрійської збірної, олімпійські змагання», - розказав австрійський коментатор Мартін Звінщенбергер.

Саме він навчатиме українських волонтерів мистецтву аудіо-описового коментаря. За його словами, головний акцент у такому коментарі робиться на найдрібніші деталі: кольори, жести, мімічні рухи. Це дозволяє людині із вадами зору краще уявити собі те, що відбувається на полі.
«Також значну роль у цьому грають емоції, настрій інших глядачів, все це і створює атмосферу матчу», - зауважив Мартін Звінщенбергер.

На його переконання, саме відчуття живого футбольного дійства та вболівання інтегрує незрячих людей в життя здорових, допомагає їм відчувати себе рівними серед рівних.

На сьогодні в Україні - понад 600 тисяч людей мають значні вади зору, з них - понад 18% взагалі незрячі.

При цьому за інформацією УЄФА понад 2,5 тисячі людей з особливими потребами відвідають матчі Євро-2012 в Україні та Польщі.

«Ми щиро сподіваємось, що ця практика стане звичною для України і після Євро-2012. Зараз ми навчаємо мистецтву аудіо-описового коментаря волонтерів. Але невдовзі це може стати професією, адже вони зможуть допомогти незрячим побачити не лише спортивні змагання, а й інші соціально важливі події», - підсумував голова Національної Асамблеї інвалідів України Валерій Сушкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
smelnyk Показати IP 4 Квітня 2012 12:02
А що їх будуть туди по посвідченню пускати, безплатно?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus