USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Жодної економії газу немає, - газові господарства України. ЗВЕРНЕННЯ

10 Жовтня 2014 12:12
32 керівника підприємств і профспілка працівників газових господарств закликали уряд відмовитись від популізму. Текст звернення подає інформаційне агентство Іnterfax-Україна.

Далі подаємо документ без змін:

"Прем'єр-міністру України Яценюку А.П.

Віце-прем'єр-міністру Гройсману В.Б.

Шановні Арсенію Петровичу і Володимире Борисовичу!

Уважно вивчивши Постанову КМУ від 06.08.2014 № 409 (в частині зменшення норм споживання природного газу для населення без лічильників), і Ваші публічні коментарі щодо неї, з прикрістю змушені констатувати:

- країна не заощадить 1 млрд. м3 газу, оскільки ніякої економії не відбудеться;

- ми не втратимо 500 млн. доларів додаткових доходів, тому що у нас їх, на жаль, ніколи не було;

- споживачі не зекономлять свої гроші, оскільки витрати за газ для них зростуть;

- пільгові категорії споживачів недоотримають значні суми дотацій, що навряд чи їх обрадує.

Дозвольте пояснити Вам, чому так виходить.

1. На споживачів без лічильників постачальники газу за встановленими раніше нормами нараховували в рік до 1,3 млрд. м3 газу. За новими нормами нарахування зменшено до 0,8 млрд. м3. Різниця складає 500 млн м3. Чи означає це реальну, фізичну економію газу? НІ. Прийняте урядом зменшення норм змінить всього лише категорію цього газу і його вартість. А саме: 500 млн м3 газу перетворяться на технологічні втрати газорозподільних компаній, за які вони зобов'язані будуть заплатити вартість, встановлену для промислових підприємств, а це складе 2,4 млрд. грн.

2. Хочемо нагадати, що технологічні втрати, в силу різних фізичних, технічних і технологічних факторів, природним чином виникають при транспортуванні енергоресурсів в мережевих компаніях:

- у водоканалів вони складають близько 40%;

- у теплоенергетиків – близько 30-35%;

- у електроенергетиків – 14-15%.

Ці технологічні втрати оплачуються всіма споживачами у складі роздрібної ціни на відповідний продукт.

У газорозподільних компаній нормативно встановлена величина втрат ніколи не перевищувала 2-2,5%, хоча через зношеність газотранспортної системи, фактичні технологічні втрати газу в газорозподільних мережах істотно більші.

Відповідно до Методики визначення технологічних втрат, затвердженої наказом Міненерговугілля № 264 від 30.05.2003, величина втрат в газорозподільних мережах України повинна бути на рівні 1,4 млрд. м3.

Фактично технологічні втрати на 2014 рік затверджені в розмірі 0,8 млрд. м3. Різниця становить 600 млн. м3, що практично відповідає розміру так званої "економії".

3. Виходить, що фізичного обсягу газу "для продажу промисловим споживачам" і отримання "додаткового доходу" в розмірі 500 млн доларів просто ніколи не існувало. Більш того, тепер необхідно звідкись взяти гроші, щоб оплатити додатково 2,4 мільярда гривень за приріст технологічних втрат, що приблизно відповідає фонду заробітної плати всіх газорозподільних підприємств України.

4. Ви, безумовно, на відміну від безвідповідальних політиків, знаєте, що всі доходи і витрати газорозподільних компаній перебувають під жорстким державним контролем, і ці додаткові витрати природно не передбачені в діючих тарифах. Інших джерел доходів, здатних компенсувати таку суму, немає.

5. НКРЕКП для запобігання неплатежів за купівлю газу на "технологічні втрати" зобов'язана буде включити ці додаткові кошти в тарифи на розподіл природного газу та, відповідно, збільшити роздрібні ціни для населення на 65-100 грн.

6. Зменшивши норми споживання газу, уряд погіршив становище найменш забезпечених громадян, споживачів-пільговиків, які купують газ по лічильниках. Тепер компенсації для цієї категорії споживачів, які прив'язані до норм, будуть значно урізані. Наприклад, якщо раніше пільгова норма на опалення для мешканців багатоквартирних будинків поширювалася на 370 м3 газу на місяць, то тепер, в залежності від регіону, компенсації будуть розраховані, виходячи зі зменшеного в 2-3 рази обсягу газу.

7. Що означає для споживачів без лічильника зменшення норм споживання газу? Для 3,7 млн чоловік це означає зменшення щомісячної плати за користування газом до 8 грн. Чи зацікавлені будуть такі споживачі встановлювати в своїх приміщеннях прилади обліку газу? Звичайно, ні. Чи будуть такі споживачі економно використовувати газ, який раптово для них подешевшав? Теж дуже сумнівно.

Ми розуміємо всю складність ситуації в економіці країни, і в газовій галузі зокрема, і готові допомагати уряду в рішенні проблем, що накопичилися. На превеликий жаль, ми не бачимо взаємності з боку державних органів.

А, якщо на зміну професійного обговорення проблем галузі прийде політичний популізм – про надійне і безперебійне забезпечення споживачів газом можна буде забути".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 12:43
Тільки підняття ціни для населення до рівня собівартості та скорочення пільговиків ,змінить ситуацію.
ВОНО до лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 13:08
тільки ліквідація *збиткових* пенсіонерів і бідоти допоможе олігархам утримувати свої надприбутки на сталому рівні. Самий легкий шлях це прийнятття закону *Про евтаназію* згідно з яким всі громадяни котрі не можуть (не хочуть працювати), або більше того бажають отримувати пенсію повинні протягом місяця пройти процедуру евтаназії. цей надзвичайно патріотичний вчинок уже схвалено радою майданів списки перших добровольців в регіонах складуться по результату голосування на виборах
Анонім до ВОНО Показати IP 10 Жовтня 2014 13:38
коментар було видалено
Оля до ВОНО Показати IP 10 Жовтня 2014 13:41
Ти больний на голову.О Господи і живуть такі чорти на світі, і що чекаєте доброго? А нічого і не буде.Взяти тим хлопцям автомати,прийти і постріляти всю верховну раду вплоть до сільської Ради.Тоді може буде трішки порядку
Анонім до Оля Показати IP 10 Жовтня 2014 13:45
сарказм? ні, не чули
Анонім до лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 13:15
повісити цього куркуля, або дати 1200 зарплати і най живе
ВОНО до Анонім Показати IP 10 Жовтня 2014 13:22
це не він - це ціла прохфспілка і всього 32 призначених Фірташем директори плачуться про тяжке життя олігарха на *честно* прихватизованій совітській газотранспортній системі
Оля до лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 13:37
А чим будуть платити прості люди України і пенсіонери, які пільги? Пільги получають багаті люди, а бідним настоящим не дають.Спустися на землю лучани ти напевно олігарх.Ми за пенсію в 1000 зараз вже не заплатимо за газ.Про що можна говорити.
Ре до лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 14:04
спасібо!
Волинь Показати IP 10 Жовтня 2014 13:21
Сеня вже так зарапортувався, що не відчуває землі під ногами. Спускайся на землю, хлопче, хватить брехати. Чи українці такі дурні, як думає собі Сеня ?
ВОНО до Волинь Показати IP 10 Жовтня 2014 13:26
є чарівне слово ХУЦПА, воно все пояснює. Наприклад: на питання чому Коломойський з ТРЬОМА громадянствами всупереч закону займає посаду губернатора, той відповів - у законі говориться про подвійне громадянство, а про потрійне там нема ні слова. Яценюх працює в такому ж стилі
Света Показати IP 10 Жовтня 2014 13:34
Сейчас пройдут выборы в Раду, а потом начнеться самое интересное.
Провідник до Света Показати IP 10 Жовтня 2014 13:58
коментар було видалено
лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 13:35
Гомосовєтікуси привикли непрацювати, і щоб їм все нахаляву давали, як в концлагері.
ВОНО до лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 13:41
хомосоветикуси зробили з країни глиняних халуп сучастну промислову країну, *патріоти* стараються всіх повернути назад в халупи. За 23 роки незалежності на Волині щось реально потрібне збудували іноземці, *патріоти* ж крали крадуть і будуть красти бо іншого не вміють
споживач до ВОНО Показати IP 10 Жовтня 2014 18:15
коментар було видалено
споживач до споживач Показати IP 10 Жовтня 2014 18:43
а я правду написав..так все на 100% було..може комусь і не віриться..то ще і виварювали в мильному розчині..гардероб то скудний був..пару застіраних носків..ну це для адміна..а мо вернете ?
Света до споживач Показати IP 10 Жовтня 2014 22:57
Ну пару застиранных носков при коммуняках даже потомственные алкоголики не имели, а поболее гардеробчик. Просто хотелось чего то китайского ,веселенького в цветочках и стразах, а в магазинах висели платья и кофты в строго английских традициях. Вы бы сходили для интересу в приличный магазин Зара, Марк энд Спенсер, Манго ,а не по барахолкам или в западную Европу смотались, посмотрели бы, как там народ одет.
Анонім до лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 13:48
концтабір буде по українськи, йди вчитись холопе. держава для народу а не народ для держави! соціалізм як в норвегії, податки багатим 50-60%!
лучани до Анонім Показати IP 10 Жовтня 2014 13:54
У норвегії капіталізм, а соціалізм в Північній Кореї та частково у фашистській Росії.
ВОНО до лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 14:00
ось вона тупість як вона є, в Норвегіїї соціально орієнтована держава, а капіталізм в Індії, Бразиліїї та інших *успішиних* для народу країнах, в Еупропах вже наступна стадія його розвиту - це коли решта світу працює на невеличку групку країн котрі в реальності майже нічого не виробляють крім зіпсованих папірців, бо виробництво їхнє в тих самих бідових країнах і розташоване, а прибутки поступають до них
Анонім до лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 14:01
не бреши, норвезька економіка є прикладом змішаної економіки, процвітаючої капіталістичної держави загального добробуту і соціальної демократії за участю поєднання вільної ринкової діяльності та великої державної власності в деяких ключових секторах.
лучани до Анонім Показати IP 10 Жовтня 2014 14:23
У Норвегії держава не доплачує всім підряд за електроенергію ,газ.
Анонім до лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 14:31
у Норвегії доплачують за багато чого, у них справді безкоштовна медицина, у них хороші пенсії і зарплати то і не треба тоді доплачувати, у них ДЕРЖАВА ДЛЯ НАРОДУ а у нас народ для можновладців які обікрали державу і людям платять стільки що ті ледве ноги не протягують, от і доводиться доплачувати.
Света до лучани Показати IP 10 Жовтня 2014 14:12
А почему коцлагерь? Что за концлагерь, где все на халяву дают, это уже отель "пять звезд", где все включенно ,а не концлагерь.
Патріот Показати IP 10 Жовтня 2014 14:04
Хай живе Радянська Україна!
Анонім до Патріот Показати IP 10 Жовтня 2014 17:07
Касамолкою д*пу підтри ..зразу відчуєш совєтську..б*ран..і кількою ржавою чорнилко закуси..д*білище..
споживач Показати IP 10 Жовтня 2014 17:06
Не треба компосувати комусь мозги..Норми споживання завищені від реального в раза два..Знаю по собі., коли платив без всяких там субсидій по нормах.Поставив лічильник стало в два рази меньш.От і виходить платив ВолиньГазу на халяву.Єдиний вихід ставити лічильники..Та і та диференціація по нормам споживанням надумана.Мешканець двохкімнатної квартири напалить звичайно меньш ніж власних чотирьохкімнатного будинку, але це не значить що він краще матеріально забезпечений..Та і ті пільги???7 Добре оплачуваний пенсіонер .ще має пільги на всі енергоносії 75% бо він там якогось роду пільговик.А той що чесно відпахав 40 років і має невелику пенсію ні іяких пільг не має.Ну це так від теми.Але лічильники мають бути... бо простір для крадіжок безмежний.Технологічні втрати такі великі.маєте служби і мінімізуйте..В водоканалу 40% ..здуріть можна, це все ж нам в тариф..Рік водички щось не видно..
споживач Показати IP 10 Жовтня 2014 18:09
Ще раз по темі..Саме правильно зробила Тимошенко, не рахуйте агітацією. за неї голосувати не буду. Але Ю.В. зробила одну річ забрала в цих газів газ як товар..не видобуваєте голуби не купляєте газ . чому маєте продавати? І ще на газі заробляти цими халявними нормами споживання.Живіть за транспортування. яке входить в тариф..Не довго ця історя тривала, Юлю наперли і посадили..Але зараз саме той момент, щоб повернутись до цієї схеми.Завиють газовички, липові банкрутства..націоналізація і на конкурс прозорий.Досить фірташам на нас мілліарди заробляти, і використовувати ще проти нас.
споживач Показати IP 10 Жовтня 2014 18:11
А раз на те пішЛо.закінчу не зовсім оригінально, але традиційно.Ну який же дурень проголосує за КОМУНЯК?????
BOT до споживач Показати IP 10 Жовтня 2014 19:49
мені 35 і я голосую за комуністів!
попався до BOT Показати IP 10 Жовтня 2014 20:39
Значить дурень.. в 35...ну і ну

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus