USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Німеччина підписала декларацію з підтримкою руху України до членства в НАТО

14 Травня 2023 21:36
Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалили спільну декларацію, у якій, серед іншого, Берлін висловлює підтримку руху України до членства в НАТО.

Як повідомляє «Європейська правда», україномовну версію документа опублікував Офіс президента.

Окремим пунктом схвалений документ підтримав майбутнє членство України у Північноатлантичному альянсі. У ньому Німеччина заявила про підтримку України «на її шляху, визначеному Бухарестською декларацію». Як відомо, згадана декларація визначає шлях України до повноцінного членства – але через етап Плану дій щодо членства, що тепер не задовольняє Київ.

«Україна та Німеччина з нетерпінням очікують на розв’язання цих питань на Саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року», – додає німецько-український документ.

Читати ще: Німеччина надає Україні новий пакет військової допомоги на 2,7 млрд євро

Що стосується євроінтеграції, Німеччина «рішуче підтримує Україну в її зусиллях з реформування та у виконанні вимог, необхідних для початку переговорів про вступ, а також із нетерпінням очікує на звіт Європейської комісії в межах пакета заходів щодо розширення восени 2023 року», – зазначають у документі.

Окрім того, у декларації Німеччина обіцяє надавати Україні політичну, гуманітарну, військову підтримку у зв’язку з російською агресією «стільки, скільки необхідно» у різних форматах.

У заяві відзначають вже зроблений Німеччиною внесок у підтримку України та нагадують, що Берлін зарезервував загалом понад 11 мільярдів євро на 2023 і подальші роки для продовження військової підтримки України, а загальна пряма підтримка для України з 24 лютого 2022 року становить вже 17 мільярдів євро.

Берлін висловлює готовність співпрацювати з Україною для сприяння реалізації «формули миру» і організації Глобального саміту миру та вітає міжнародні зусилля за участі України щодо забезпечення відповідальності шляхом створення належного механізму правосуддя для забезпечення ефективної відповідальності за злочин агресії.

Сторони погоджуються з необхідністю посилювати колективний тиск на Росію за допомогою санкцій та боротьби з обходом санкцій, як і боротися з негативними наслідками війни у світі.

Україна й Німеччина зазначають, що разом із партнерами продовжать розробляти механізми компенсацій за збитки, завдані російською агресією, у тому числі дослідять варіанти використання заморожених російських активів.

Також Німеччина висловлює готовність брати участь у відбудові України у співпраці з іншими країнами, відзначають роль Берліна у модернізації та відновленні українського енергетичного сектора.

Нагадаємо, у першій половині дня у неділю Зеленський перебував з візитом у Берліні.

На спільному брифінгу лідерів канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, серед іншого, що виведення російських військ є необхідною передумовою для встановлення миру в Україні.

Зеленський сказав, що цього року настав час визначати завершення російсько-української війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus