USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Зеленський виступив на Мюнхенській безпековій конференції: про що говорив

17 Лютого 2024 15:38
Президент Володимир Зеленський сьогодні виступив на Мюнхенській безпековій конференції.

Під час свого виступу він вкотре закликав західні держави збільшити військову допомогу Україні, наголосивши, що Київ уже довів здатність перемагати РФ на полі бою, повідомляє Європейська правда.

Як зазначив Зеленський, українці на полі бою вже довели, що ми можемо змушувати Росію відступати, й цим зруйнували ключовий російський міф про те, що Україна не може перемогти у цій війні.

«Ми можемо повернути нашу землю, і Путін може програти. І це вже ставалось більш ніж один раз на полі бою. Наші дії обмежуються лише достатністю та дальністю наших засобів ураження. Але це не залежить від нас. І ситуація в Авдіївці це підтверджує», – додав він.

Голова держави підкреслив, що утримання України в штучному дефіциті озброєнь, зокрема артилерії та засобів дальнього ураження, дозволяє Путіну адаптуватись до теперішньої інтенсивності бойових дій.

«Це самоослаблення демократій підриває наші спільні результати», – зазначив Зеленський.

Президент впевнений, що західні системи ППО можуть збивати усі російські ракети, тому якщо буде достатньо цих систем, мільйони українців повернуться до України.

Читати ще: Історична без пекова угода та найбільший пакет допомоги: деталі візиту прем’єра Британії до України

Зеленський також повідомив, що росіяни втратили в Авдіївці десятки тисяч людей з жовтня 2023 року, а загалом їхні втрати на цьому напрямку всемеро перевищують українські.

Президент висловив готовність поїхати з Дональдом Трампом, імовірним кандидатом у президенти США, на фронт в Україні, аби він побачив реальність війни, яку хоче зупинити за 24 години.

Голова держави нагадав, що публічно запросив Трампа в Україну й що українська влада вдячна США за підтримку обох партій та «завжди хоче, щоб вони знали справді, що відбувається на цій війні».

«І якщо пан Трамп приїде, я готовий з ним поїхати на фронт. Я гадаю, якщо в нас буде розмова про те, як закінчити війну, ми маємо продемонструвати тим, хто ухвалює рішення, що ж значить ця війна. Не те, що про це пишуть в Instagram, а справжня війна», – додав він.

Читати ще: Зробили все і навіть більше: українські підрозділи вийшли з Авдіївки

Окрім того, Володимир Зеленський назвав п’ять кроків, яких може вжити Захід для того, аби допомогти Україні наблизити поразку Росії у повномасштабній війні.

Він закликав Захід «робити не щось, а все можливе для перемоги над агресором», тому що «диктатори не ходять у відпустку, а ненависть не знає пауз».

Читати ще: У Росії повідомили про смерть опозиціонера Олексія Навального

«Не варто боятися поразки Путіна. Путін – це загроза для всіх вільних народів. І так, для тих, хто ще не чув: Путін – це монстр, який вдерся в Україну і вбив тисячі й тисячі людей, викрав і депортував щонайменше десятки тисяч українських дітей», – сказав президент.

Голова держави нагадав, що президент РФ уже вбивав інші народи – чеченців, сирійців і грузинів, а також організовував замовні вбивства політичних опонентів.

«Тому, будь ласка, не біймось поразки Путіна і руйнування його режиму. Натомість працюймо разом, щоб зруйнувати те, за що він виступає», – вважає Зеленський.

Він застеріг: якщо зараз не перемогти Путіна, будь-який російський диктатор після нього буде пам'ятати, як утримувати владу, анексуючи землі інших народів, вбиваючи опонентів і руйнуючи світовий порядок.

Президент також закликав Захід закрити всі лазівки в санкціях проти Росії і конфіскувати заморожені російські активи; об’єднатись і не допускати розколу; а також підтримати українську формулу миру, аби відновити повноцінну силу світового порядку, заснованого на правилах.

Читати ще: Європі доведеться подвоїти військову допомогу Україні, щоб повністю замінити США

Володимир Зеленський вважає, що жодна європейська держава наразі не готова до війни з Росією, оскільки їхнє населення не готували до такої можливості.

Говорячи про перспективи отримання допомоги зі США, яку блокують в Конгресі, голова держави розповів про дискусії з лідерами Франції та Німеччини напередодні – коли було підписано двосторонні угоди про безпекову співпрацю.

«Я сказав їм дуже чітко й дуже чесно: якщо ви пам’ятаєте, що відбувалось в Україні у 2014 році, наші люди не були готові до війни, до швидкої окупації Криму й частини Донбасу. А потім, протягом майже восьми років, люди почали ставати готовими до такої агресії, – додав він. – І я вважаю, що в Європі немає сьогодні жодної країни, яка була б готовою до вторгнення. Не тому, що ми є сильнішими чи кращими – ми всі однакові. А тому, що в нас були всі ці роки».

Водночас протягом останніх тижнів низка європейських країн НАТО уже попереджає про ризик агресії РФ у найближчому майбутньому.

«Що стосується запрошення України в НАТО, ми цього хочемо, це наша ціль. Я вважаю, ми на це заслуговуємо. Очікуємо в будь-якому випадку зміцнення наших відносин, зміцнення щодо зброї, і, напевно, для нас сьогодні пакети озброєння, пакети ППО – найважливіше. Особливо від тих держав, які вагаються, чи запрошувати нас в НАТО, чи ні», – сказав Зеленський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 18 Лютого 2024 06:22
Гроші і металобрухт знову клянчив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus